Analist: ‘Geen Apple-televisie maar iRadio in 2013’

Apple's eigen radiodienst zal volgens een analist in 2013 beschikbaar komen en wordt vergelijkbaar met Pandora. Op basis van voorkeuren krijg je muziek te horen. iRadio is niet vergelijkbaar met Spotify of Deezer.

apple radioVorig jaar circuleerden opeens geruchten over een nieuw project van Apple: een eigen radiodienst. Apple zou plannen hebben om een radiodienst op te tuigen, waarvan de naam nog niet officieel gecommuniceerd is en die op een aantal punten afwijkt van Spotify. Vandaag zijn de geruchten over iRadio opeens weer terug, dankzij analist Richard Greenfield. Hij zegt dat Apple in 2013 geen eigen televisie gaat uitbrengen, maar wel van start gaat met de radiodienst. In december bleek dat Apple al in gesprek was met grote platenlabels als Sony Music Entertainment, Warner Music Group en Universal Music Group, maar dat zij er niet voor warmliepen. Een paar weken later denkt analist Richard Greenfield dat het Apple tóch op korte termijn zal lukken om met de eigen radiodienst te beginnen. Greenfield noemt de dienst voor het gemak iRadio.


iRadio zou op ongeveer dezelfde manier moeten werken als Pandora, een radiodienst die in de VS al populair is. Gebruikers luisteren naar een digitaal radiostation dat nummers kiest op basis van aangegeven voorkeuren. Tijdens het luisteren geven gebruikers aan of ze een nummer wel of niet goed vinden. Apple zou iRadio tot een commercieel succes kunnen maken als luisteraars de afgespeelde nummers in iTunes gaan kopen. Ook kan Apple samenwerken met ticketdiensten zoals Ticketmaster, om concertkaartjes te verkopen. Een directe concurrent voor Spotify of Deezer wordt het niet, want die diensten geven gebruikers toegang tot een (bijna) complete muziekcatalogus, waarbij je zelf kiest naar welke albums je luistert. Greenfield zegt wel dat Apple nog steeds in gesprek is met de muzieklabels. Die zouden vooral gaan over de catalogus. Apple wil lagere licentiebedragen betalen dan concurrent Pandora, omdat ze mensen ook gaan doorsturen naar de iTunes Store, waar de labels ook van meeprofiteren. Apple kocht al eens de streaming muziekdienst Lala, maar heeft er nog niets mee gedaan.

Apple’s streaming muziekdienst zou volgens geruchten onderdeel worden van de iTunes-app en een radiofunctie omvatten waarbij je zelf voorkeuren kunt aangeven. Het zou onderdeel zijn van een groter plan van Apple voor een volgende generatie producten. Daar hoort ook een Apple iTV bij, maar Grienfield denkt dat die door beperkingen in content niet in 2013 op de markt komt. “Ondanks Tim Cook’s herhaalde opmerkingen dat de televisie een gebied is dat Apple met intense aandacht volgt, zal de mythische Apple-televisie niet in 2013 verschijnen”, schrijft de analist. Netneutraliteit, beperkingen en dekking in het hele land zullen alleen al in de VS flinke obstakels opwerpen, laat staan dat het op korte termijn buiten de VS zal werken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.