Apple praat met luxe winkelketens over mobiel betalen

Apple is in gesprek met winkeliers over een mobiele betaaldienst, aldus geruchten. Touch ID en iBeacons zouden een centrale rol spelen.

iPhone mobiel betalenApple is in gesprek met een aantal winkelketens over een mobiele betaaldienst. Het zou gaan om winkels die luxemerken verkopen, waaronder kleding en handtassen. De gesprekken zijn erop gericht om te ontdekken of er interesse is in een dergelijke dienst. Als Apple een eigen betaaldienst uitrolt, dan zal de iPhone daarin een centrale rol spelen. Denk daarbij aan afrekenen door je iPhone bij een betaalterminal te houden. Voor grotere bedragen moet je een pincode invoeren.


De gesprekken met winkeliers zouden gaan over één centrale betaalmethode voor winkels met meerdere vestigingen. Daarbij probeerde Apple de winkeliers ook aan te moedigen om iBeacons te gebruiken, een voor de hand liggende component in een betaaloplossing van Apple. In Nederland gebruikt MyOrder de iBeacons bijvoorbeeld al om in fysieke winkels klantprofielen op te halen van mensen die inchecken bij een beacon. De winkelier kan de klant dan beter van dienst zijn.

Het verschil is dat MyOrder in dat geval zelf de initiatiefnemer is, terwijl Apple nu actief winkeliers benadert. Het lastige voor Apple is dat elke winkelier eigen transactie- en betaalprocessen heeft. Eén enkele betaaloplossing is lastig te realiseren. Ook zou Apple winkeliers hebben gevraagd om klanten te polsen naar de interesse voor betalen met je mobiel. Volgens Tim Cook was een mobiele betaaloplossing één van de redenen waarom Apple de Touch ID-vingerafdrukscanner heeft ingevoerd. Apple zou “geïntrigeerd zijn” en ziet “grote kansen” op het gebied van betalingen. Afgelopen april bleek dat Apple op hoog niveau medewerkers zocht, die ervaring hebben met betalingen. Daarnaast zou Apple met PayPal hebben gesproken over een samenwerking.

Lees ook: Tim Cook: ‘Touch ID ontworpen voor mobiele betalingen’

Dat Apple interesse heeft in een mobiele betaaloplossing is al langer bekend. Na een aantal jaren laaiden de geruchten begin 2014 weer op, toen The Wall Street Journal beweerde dat Apple van plan was om een mobiele betaaldienst te lanceren. Uitgangspunt daarbij was het bestand met meer dan 800 miljoen iTunes-accounts, waar veelal een creditcard is gekoppeld. Nu is het nog niet mogelijk om met iTunes-tegoed fysieke goederen te kopen, maar Apple hoeft maar weinig stappen te ondernemen, om het mogelijk te maken. Eerdere initiatieven voor mobiele betaaloplossingen (zoals die van Vodafone) richten zich vooral op NFC, maar Apple lijkt voor de eigen technologie iBeacons te willen kiezen, gebaseerd op het energiezuinige Bluetooth Low Energy.

Lees ook: Opinie: Waarom Apple uiteindelijk niet om NFC heen kan

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.