2016 MacBook kan 60Hz 4K-schermen aan – maar alleen met een hack

De 2016 MacBook met 12-inch scherm ondersteunt ook externe 60 Hz 4K-schermen, maar je moet er wel een hack voor uitvoeren. Apple heeft het standaard geblokkeerd.

Apple kondigde in april een nieuwe 12-inch MacBook aan. Die beschikt over een Skylake-processor die in staat is om extern aangesloten 4K-schermen op 60 Hz aan te sturen. Alleen heeft Apple die functie gedeactiveerd, waardoor er slechts 30 Hz mogelijk is. Maar dankzij een hack kun je – op eigen risico – toch je scherm op 60 Hz gaan gebruiken.


MacBook line-up rosegoud

Hoe hoger de frequentie (gemeten in Hertz), hoe minder kans op flikkeren van het beeld. Het beeld is rustiger, waardoor je minder snel hoofdpijn of last van je ogen krijgt.

4K beeldscherm op 60 Hz

Je moet daarvoor drie stappen uitvoeren en tweemaal opstarten. In de eerste stap moet je de System Integrity Protection (SIP) deactiveren. Daarvoor zul je wel je Mac in recovery mode moeten zetten. Na het hernieuwd opstarten installeer je een patch, die het gebruik van 60 Hz 4K-monitoren mogelijk maakt. Vervolgens moet je normaals in recovery mode opstarten, om SIP weer te activeren.

Bekijk ook

System Integrity Protection (SIP) in macOS beschermt je tegen malware

System Integrity Protection (SIP) is een functie in macOS, waarmee je beter bent beschermd. Je hebt geen rootrechten meer en kunt belangrijke systeembestanden niet meer wijzigen. Wat heeft dit voor impact op handige tools en hoe schakel je het uit? Dat lees je in deze tip.

Veel werk is het niet, maar de stappen moeten telkens weer opnieuw uitgevoerd worden als Apple een update voor OS X uitbrengt. Ook kan de patch ongewenste effecten hebben; dit zou de reden kunnen zijn waarom Apple het niet officieel aanbiedt. Heb je een 2015 MacBook met 12-inch scherm, dan mag je de patch niet gebruiken. In jouw Mac ook zit een Broadwell-processor en de grafische chip ondersteunt geen 60 Hz.

Onderstaand filmpje legt het nog eens allemaal uit:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.