MacBook Pro 2016 met beeldscherm

MacBook met USB-C op extern beeldscherm aansluiten: wat zijn de opties?

Waarom kun je op een MacBook Pro wel een Thunderbolt Display aansluiten en op een 12-inch MacBook niet? In deze gids lees je welke externe beeldschermen je op MacBooks met USB-C-poort kunt aansluiten.

Nog heel wat mensen hebben thuis een Thunderbolt Display of een Cinema Display staan. Ze zijn ideaal als tweede scherm, zodat je comfortabeler je documenten kunt bekijken zonder voorovergebogen op het laptopscherm te turen. Toch kun je niet elke MacBook aansluiten op een Thunderbolt Display. Dat geldt bijvoorbeeld voor de 12-inch MacBook. Waarom is dat eigenlijk?


MacBook Pro 2016 met beeldscherm

12-inch MacBook aansluiten op extern beeldscherm

De 12-inch MacBook was het eerste model dat overstapte naar de USB-C-poort. De USB-C-aansluiting heeft diverse voordelen, maar er is ook veel verwarring over USB-C. Hoe zit het met Thunderbolt 2 en 3, welke MacBooks kun je aansluiten en hoe zit het met andere aansluitingen zoals DisPlayPort en HDMI?

Optie 1: HDMI-beeldscherm van ander merk

Heb je een 12-inch MacBook (of een andere MacBook met USB-C-poorten), dan kun je deze in ieder geval aansluiten op een HDMI-scherm van een willekeurig merk. LG, Dell, Samsung, Acer, Asus en diverse andere merken verkopen allemaal beeldschermen met HDMI-aansluiting. Je hebt er wel overigens wel deze adapter (€80) voor nodig en een HDMI-naar-HDMI-kabel (nog eens €25), voorzover deze niet is meegeleverd bij het beeldscherm. Maar ja, dan heb je vaak wel een lelijk kunststof beeldscherm op je bureau staan, met een nerdy design.

Kortom: elke HDMI-monitor kun je aansluiten op een MacBook met USB-C-poorten, als je beschikt over de juiste adapter.

Optie 2: Apple Cinema Display of ander beeldscherm met Mini DisplayPort

Wil je liever een Apple-oplossing, dan kun je proberen een Apple Cinema Display op de kop te tikken. Net als de Thunderbolt Displays produceert Apple ze niet meer. De productie stopte in 2013, al is het verbazingwekkend dat het design uit 2008 er nog steeds prima uitziet op je bureau. De schermen zijn minder vlak en strak dan de huidige iMacs, maar ze hebben geen gedateerd uiterlijk. Cinema Displays zijn er in het formaten 24-inch en 27-inch, al heeft Apple in het verre verleden ook 22-, 23- en 30-inch modellen geproduceerd. Ze beschikken over een Mini DisplayPort-aansluiting. Apple verkoopt de benodigde adapters niet, maar met een USB-C-dock kun je zorgen dat je een compatibele aansluiting naar Mini DisplayPort hebt. Er zijn ook wel speciale kabels van minder bekende merken (zoals deze).

Kortom: elke monitor met Mini DisplayPort (zoals een Apple Cinema Display) kun je aansluiten op een MacBook met USB-C-poorten. Het vinden van een adapter is wel iets lastiger.

Voor de 12-inch MacBook houden de opties hier op. Bij de MacBook Pro 2016, die ook beschikt over USB-C-poorten heb je meer opties.

LG UltraFine 5K-display met MacBook Pro.

MacBook Pro met USB-C aansluiten op extern beeldscherm

Op de MacBook Pro 2016 en nieuwer vind je ook uitsluitend USB-C-poorten. Toch heb je hier meer mogelijkheden. Naast de hierboven genoemde kun je ook Apple’s Thunderbolt Display gebruiken.

Optie 3: Thunderbolt Display

Je kunt een MacBook Pro 2016 of nieuwer aansluiten op een Apple Thunderbolt Display. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een adapter die Apple voor €60 in de Apple Store verkoopt: de Adapter voor Thunderbolt 3 (USB‑C) naar Thunderbolt 2. Overigens kun je diverse andere MacBook Air- en oudere MacBook Pro-modellen ook aansluiten op het Thunderbolt Display, maar dat valt buiten het bestek van dit artikel omdat we het hier specifiek hebben over MacBooks met USB-C-poorten.

Thunderbolt Display macOS Sierra

Maar waarom werkt het dan niet op een 12-inch MacBook? Simpel: dit model ondersteunt alleen USB- en DisplayPort via de USB-C-poort en kan geen Thunderbolt aan. Het beeldscherm heeft een Thunderbolt-controller nodig om de DisplayPort-videodata te kunnen verwerken, maar die is niet aanwezig in het 12-inc model. De MacBook Pro’s met Thunderbolt 3 kunnen wél Thunderbolt 2-signalen inlezen en dankzij een geschikte adapter omzetten.

Kortom: een Thunderbolt-monitor, zoals Apple’s eigen Thunderbolt Display, kan alleen aangesloten worden op een Mac die Thunderbolt ondersteunt. Dit geldt voor de meeste MacBooks, behalve de 12-inch MacBook.

Thunderbolt Display met MacBook

Meer over DisplayPort en Thunderbolt 3

DisplayPort is een videostandaard waarbij je te maken kunt hebben met verschillende aansluitingen, zoals gewone DisplayPort en Mini DisplayPort. Als je een adapterkabel aansluit werkt het ook via HDMI. Apple’s Cinema Display is daarbij het meest ideaal, want die verstuurt de DisplayPort videodata in het oorspronkelijke formaat via een DisplayPort hardware-aansluiting.

Er kan verwarring ontstaan, omdat Thunderbolt (een standaard voor datatransfer) ook een tijdje aansluitingen gebruikte die op Mini DisplayPort leken. Soms worden de termen Thunderbolt 3 en USB-C door elkaar gehaald, maar ze zijn toch heel verschillend, want zoals je bij de 12-inch MacBook hebt gezien betekent de aanwezigheid van een USB-C-poort nog niet dat Thunderbolt 3 wordt ondersteund. De USB-C-poort op de 12-inch modellen werkt alleen met USB 2, USB 3 en DisplayPort. Je kunt daarom geen Thunderbolt Display aansluiten.

Heb je een MacBook die Thunderbolt 3 ondersteunt zoals een MacBook Pro van 2016 of nieuwer, dan is achterwaarts compatibel met Thunderbolt 2 en met andere standaarden zoals USB 2, USB 3 en DisplayPort.

Deze Macs hebben Thunderbolt 3-poorten (via USB-C) en zijn dus met een adapter aan te sluiten op een Thunderbolt Display:

  • MacBook Pro (2016 en later)
  • iMac (2017)

Deze Macs hebben Thunderbolt 2-poorten en zijn dus moeiteloos aan te sluiten op een Thunderbolt Display:

  • MacBook Air (13-inch, begin 2015) en later
  • iMac (21.5-inch, eind 2015)
  • iMac (Retina 4K, 21.5-inch, eind 2015)
  • iMac (Retina 5K, 27-inch, eind 2014) t/m 2015
  • Mac mini (Late 2014)
  • MacBook Pro (Retina, 13-inch, eind 2013) t/m 2015
  • MacBook Pro (Retina, 15-inch, eind 2013) t/m 2015
  • Mac Pro (eind 2013)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2017
Categorie Devices
Onderwerpen macbook, macbook pro, thunderbolt

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (13- en 16-inch) en verschillende kleuren en specificaties. Er zijn momenteel drie lijnen: de 13-inch MacBook Pro met M1-chip (eind 2020), de high-end 13-inch MacBook Pro met Intel-chip (voorjaar 2020) en de 16-inch MacBook Pro met Intel-chip (eind 2019). De MacBook Pro is ook kenmerkend vanwege de Touch Bar. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro