shutterstock_272162042

Applijst: 3 iPhone-apps om gehoorschade te meten

Heb jij last van gehoorbeschadiging, maar durf je niet naar de huisarts of gehoorapparatenwinkel? Met deze apps test je zelf eventueel gehoorverlies.

shutterstock_272162042
Kleurenblind zijn is lastig, maar gehoorbeschadiging is misschien nog wel vervelender. Zeker omdat je het zelf in de hand hebt: te veel naar luide muziek geluisterd, te weinig aandacht besteed aan gehoorbescherming. De stap om naar een gehoorapparaten-winkel (audicien) te gaan is nogal groot. Ik? Een gehoorapparaat? Gelukkig zijn er apps waarmee je kunt ontdekken of je last hebt van gehoorverlies. Het is aan te raden om deze apps op een rustige plek te gebruiken, zodat je je goed kunt concentreren.


Gehoorverlies gebeurt ongemerkt: je zet de muziek steeds luider of je hebt moeite om vrienden in het café te verstaan. Het wordt veroorzaakt door dagelijkse blootstelling aan teveel lawaai en door luide muziek tijdens festivals. Om geconcentreerd te kunnen werken luister je de hele dag naar muziek via oordopjes en als je naar huis reist, sluit je je af van anderen door opnieuw muziek aan te zetten. Voor je het weet, moet je meer moeite doen om mensen te verstaan. Met deze apps stel je vast of het nodig is om toch eens naar de huisarts of audicien te gaan.

uHear

uhear-iphoneOm te achterhalen hoe het met jouw oren is gesteld, kun je ook de iPhone-app uHear installeren. In minder dan 5 minuten weet je hoe het ervoor staat met jouw gehoor. Je voert daarbij een test uit, waarbij je oordopjes of een hoofdtelefoon draagt. Aan het einde van de test krijg je voor elk oor te zien of er sprake is van normaal gehoor of een (hopelijk milde) vorm van gehoorverlies. In totaal zijn er drie tests: de eerste is gericht op het vinden van het meest zachte geluid dat je nog kunt horen (5 minuten). Daarna test je hoe goed je woorden kunt verstaan in een rumoerige omgeving (1 minuut). En tenslotte is er nog een vragenlijst, waarmee je een gehoorprofiel aanmaakt (2 minuten). De app is gemaakt door Unitron, een bedrijf dat hoortoestellen fabriceert. Je zou dus kunnen denken: ze stellen de app bewust zodanig af, dat je zo snel mogelijk een audiciën opzoekt. Maar dat valt mee: ik voerde de test uit en kreeg te horen (pun intended) dat ik in het dagelijks leven geen gehoorproblemen ondervind. Nog geen reden tot zorg, dus.

Mimi Hearing Test

mimi-hearing-testMimi Test is een vrij nieuwe app, die je adviseert om Apple’s eigen oordopjes te gebruiken tijdens de test. Deze app is wat gedetailleerder. Je krijgt je gehoorleeftijd te zien (hoe oud zijn je oren?), je gehoorprofiel (welke frequenties hoor je goed?) en je gehoorlandschap (het laagste volume dat je nog kunt horen). De app laat ook jouw score op de Speech Banana zien. Dit geeft aan hoe goed je specifieke woorden kunt horen op basis van patronen. Heb jij aan een half woord al genoeg? Deze test geeft je een vrij uitgebreid inzicht in je gehoor en mogelijke gehoorschade.

uHearingTest

uhearingtest-iphoneVoor een snelle test kun je ook de app uHearingTest gebruiken, ontwikkeld door de Universiteit van Californië. Hiermee bepaal je de gevoeligheid van je oor op zes verschillende frequenties. Je krijgt vervolgens jouw Hearing Level (HL) te zien, een waarde waarmee je jezelf kunt vergelijken met anderen. We begonnen met deze vrij simpele test. Je doet een headset op en moet telkens aangeven of je een geluid al dan niet hebt gehoord. De lange test duurt wel eindeloos (zo’n 6 minuten), dus maak niet de fout die wij maakten en begin met de snelle test. Je hebt dan meteen een indruk of het de moeite is om de langere test te doen.

Update november 2017: deze app is niet meer verkrijgbaar in de App Store.

Gehoorbeschadiging voorkomen

Hoe voorkom je dat je slechter gaat horen? Neem geluidsabsorberende earplugs mee als je naar een concert gaat, luister niet de hele dag naar muziek, zelfs niet op een middelhoog volume. En zorg dat het geluidsvolume nooit te hoog staat. De iPhone laat met gele en rode blokjes zien dat het geluidsvolume te hoog staat.

resound-linxMocht je toch een gehoorapparaat nodig hebben, dan zijn er tegenwoordig oplossingen die met iOS samenwerken. In iOS 8 zijn speciale functies voor gehoorapparaten toegevoegd: iPhone zorgt voor nieuwe generatie Made for iPhone-gehoorapparaten. Lees ook onze praktijkervaringen met de Resound LiNX, het eerste gehoorapparaat dat voor de iPhone is aangepast.

Openingsfoto: Shutterstock, foto door Adam Gregor

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2017
Categorie Apps
Onderwerpen gehoor, handicap