VeVaFit: iPhone-app traint je voor de eerste baan bij Defensie

VeVaFit is een iPhone-app van Defensie waarop je je voor kan bereiden op MBO Veiligheid & Vakmanschap. Er zijn betere fitness-apps.

VeVaFit van Defensie iPhone-appDat zie je niet elke dag: het Ministerie van Defensie heeft een eigen iPhone-app uitgebracht. VeVaFit is voor iedereen te downloaden en te gebruiken en verschilt in opzet niet zoveel van allerlei andere fitness- en trainingsapps. Je kiest een van de verschillende oefeningen en kan er meteen mee aan de slag. Toch is VeVaFit bijzonder: de iPhone-app is specifiek bedoeld om jongeren van 15 en 16 jaar voor te bereiden op een baan bij Defensie.

Hartslag meten

VeVa staat voor Veiligheid & Vakmanschap, een MBO-stroming binnen Defensie die voorbereidt op zowel landmacht, luchtmacht als marine. Dat de app serieus is in zijn opzet, lijkt duidelijk te worden in het introscherm van de app. Je kan er inloggen als iemand die de opleiding nog niet volgt, maar kan er ook terecht als je al wel hebt aangemeld. Je hebt als niet-leerling keuze uit vier soorten oefeningen: duurloop, sit-ups, push-ups en hartslag meten. Dat laatste is overigens geen vernuftig trucje van de app en vereist ook geen externe apparaatjes. Het is een stopwatch-functie waarbij je een teller van dertig seconden ziet en daarin moet tellen hoeveel hartslagen je voelt bij je pols.

VeVaFit hoofdscherm VeVaFit type trainingen

Vrijblijvende trainingen

De app begint vriendelijk: je kiest uit een van de drie trainingen en krijgt vervolgens een pagina waarmee je meteen kan starten of instructies leest; waarbij je trouwens niet ziet hoe je de iPhone hanteert. In het begin is het allemaal vrijblijvend: in 12 minuten moet je zo ver mogelijk rennen of je voert zoveel mogelijk push-ups en sit-ups uit in 2 minuten. Het scherm dat je ziet, is opnieuw niet meer dan een aftellende tijd en een oranje balk om te zien hoe ver je bent. Na afloop voer je de score in die je hebt gehaald. En na dat punt, keert de app terug naar het hoofdmenu en loop je vast.

Vals aanmelden

Als je echt aan de slag wilt gaan met een trainingsschema, moet je doen alsof je je al student bent van een opleiding binnen Defensie. Dan kom je in het scherm dat meer lijkt op de bekende fitness-apps. In het overzicht zie je verdiende badges, hoeveel kilometer je hebt gelopen en hoeveel weken je hebt tot de eindtest – bij ons het niet misselijke aantal van 55. De trainingen in het tweede tabblad komen in het begin overeen met de eerder genoemde trainingen, er is een log met op de kaart opgeslagen hardlooproutes, je ziet welke badges je hebt gehaald en ten slotte kan je alsnog meer informatie over VeVa krijgen via een link. De hele module lijkt gemaakt voor mensen die nog helemaal niet op de opleiding zitten.

VeVaFit overzicht trainingen VeVaFit gerend op kaart

Niet zo uitgebreid

Ondanks dat je prestaties kan delen op Facebook en Twitter en je kan kiezen uit drie disciplines trainingen, is de applicatie van Defensie lang niet zo uitgebreid als gerenommeerde trainingsapps als Fitness Pro (App Store-link), RunKeeper, Runtastic en Endomondo Sports Tracker. Vooral het thema zal nieuwe gebruikers over de streep trekken.

Downloaden: VeVaFit (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 mei 2013, 11:30
Categorieën Gezondheid en fitness, Nederlandse apps
Onderwerpen fitness, hardlopen, leger, training, vliegtuig

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.