Twitter bevalt niet meer? Hier zijn drie alternatieve iPhone-apps

Twitter 4.0 is een totaal nieuwe Twitter-ervaring voor de iPhone en iPod touch die niet iedereen bevalt. iPhoneclub zet drie favoriete Twitter-apps alternatieven op een rij: Tweetbot, Twittelator Neue en Echofon.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Alternatieven voor Twitter op de iPhoneDe grondige update van de officiële Twitter-applicatie gisteravond, krijgt veel handen op elkaar maar heeft ook veel trouwe Twitter-gebruikers in het harnas gejaagd. Zo zie je reacties aan jou nu pas na een extra druk en is ondersteuning voor meerdere accounts en Twitter-lists weggestopt. iPhoneclub zet drie favoriete, oudgediende Twitter-apps op een rij waarmee je snel kan terugvallen op het ‘vertrouwde’ Twitter: de persoonlijke favoriet, het bekende gratis alternatief en de publiekslieveling.

De persoonlijke favoriet: Twittelator Neue

Twitter-alternatieven voor de iPhone Twittelator NeueTwittelator Neue is een van de mooiste Twitter-applicaties op de iPhone en iPod touch. Na een korte periode van gewenning voelt Twittelator Neue vrij snel als een natuurlijke Twitter-ervaring op de iPhone. In de basis heeft Twittelator een zwarte, tekstloze navigatiebalk aan de onderkant van het scherm die verdwijnt als je hem langzaam naar beneden ‘duwt’. Je kan hem weer oproepen met een tik op het beeld. De balk hanteert de volgende volgorde van links naar rechts: profielinformatie, direct messages, timeline, mentions en opties. Je kan ook schakelen door tussen de verschillende pagina’s te swipen. Door in de timeline op de bovenbalk te drukken, kun je doodeenvoudig schakelen tussen meerdere accounts.

De timeline staat niet voor niets in het midden in Twittelator Neue. De app heeft de geweldige mogelijkheid om meerdere timelines toe te voegen op een logische plek. Je kan bijvoorbeeld een Twitterlist, een opgeslagen zoekopdracht of alle mentions aan iemand anders toevoegen aan de reeks timelines. Het hebben van verschillende timelines staat aangeduid met puntjes boven de timeline-knop in de balk. Je kan op een puntje drukken om naar een andere timeline te gaan, maar dat kan ook met swipes. Een ander uitmuntend aspect van Twittelator Neue, is dat relevante informatie altijd automatisch geladen wordt. Links in tweets worden donkerblauw aangegeven en zijn direct aanklikbaar. Als je een tweet opent met een foto of website, wordt die daaronder meteen geladen. Ook een gesprek dat aan een mention vooraf ging zie je zo in één oogopslag. Het geldt zelfs als je een tweet schrijft. Dan zie je net voordat het toetsenbord in beeld komt, nog even snel de tweet(s) die eraan vooraf ging(en).

Verder stikt Twittelator Neue van de visuele leukigheden. Het verversen van je timeline is gegoten in een animatie van een papiertje dat wordt uitgevouwen en fotopreviews bewegen vloeiend mee als je scrollt door de timeline. Houd er wel rekening mee dat je de gratis applicatie Boxcar nodig hebt voor de pushberichten van Twitter. In de gratis app Boxcar (App Store-link) kan je instellen dat tweets worden geopend in Twittelator Neue.
Downloaden: Twittelator Neue (€1,59)

De publieksfavoriet: Tweetbot

Twitter-alternatieven voor de iPhone Tweetbot screenshotOntwikkelaar Paul Haddad van Tweetbot steekt het niet onder stoelen of banken: hun applicatie profiteert direct van de update van het officiële Twitter en sluipt opeens weer in de lijst best verkochte iPhone-apps binnen in de Verenigde Staten. Dat is niet zo gek, want Tweetbot is met zijn enorm strakke uiterlijk en ingebouwde pushmeldingen een echte publieksfavoriet. Toch zal de applicatie wel even gewenning vergen als je net overstapt van de officiële Twitter-app.

In Tweetbot hebben tweets wel een eigen pagina waar je op terecht kan komen met een dubbeltik, maar die functie is ondergeschikt. Als je één keer op een tweet drukt, komen de knoppen om te reageren op een bericht, om te retweeten, favorieten en andere opties, direct onder een tweet in beeld. Met een swipe naar de zijkant zie je bovendien de gespreksgeschiedenis van een tweet. Wat opvalt in Tweetbot is de snelheid van het scrollen. De applicatie laadt een groot aantal berichten in en je zoeft er letterlijk doorheen met een veeg van de vinger. De menubalk onderin bevat van links naar rechts timeline, mentions, direct messages, dan een wisselknop met favorieten, lists, retweets en mutefilters en dan als laatste een zoekfunctie.

Het mooie aan Tweetbot is dat het sinds een tijdje een perfect stand-alone pakket is. Het grootste minpunt aan Tweetbot was dat de timeline en mentions soms niet zo snel ververste als in Twitter zelf. Dat euvel is echter verholpen. Je kan een pagina altijd verversen om meteen de nieuwste tweets te zien. Die staan aangegeven boven een duidelijke, blauwe scheidingsbalk. De meeste punten scoort Tweetbot nog steeds met zijn superstrakke uiterlijk.
Downloaden: Tweetbot (€2,39)

Het bekende gratis alternatief: Echofon

Twitter-alternatieven voor de iPhone Echofon timelineEchofon is ongeveer zo oud als de basis van de huidige Twitter-applicatie, die in een ver iPhone-verleden nog door het leven ging als de onofficiële app Tweetie. Echofon is in al die tijd niet zoveel veranderd als zijn inmiddels officiële tegenhanger, maar geniet nog steeds een grote schare aanhangers.

Dat is ook niet zo raar. Als je door de reclamebalk bovenin beeld heen kan kijken, heb je er een snelle en uitgebreide Twitter-applicatie aan. Je tikt op een tweet om die in een aparte pagina weer te geven. Vanaf daar kan je antwoorden, retweeten, toevoegen als favoriet, de tweet delen of kopiëren en zelfs de gebruiker eventjes de mond snoeren (muten) – een functie die normaal is voorbehouden aan duurdere Twitter-accounts zoals Tweetbot. Als er een link staat in een tweet, staat die in het blauw aangegeven en kan je die direct vanuit de timeline benutten.

De opzet van Echofon is helder. Onderin de balk staan vanaf links bezien je timeline, mentions, direct messages, Twitter-lists en een zoekfunctie. De laatste heeft ook de grappige functie om op tweets te zoeken die in de buurt zijn geschreven en gepubliceerd. Je kan zoektermen onthouden voor later gebruik (een functie die wordt gedeeld in Twittelator Neue en Tweetbot) en er is een zoekbalk waarmee je door de timeline kan zoeken. Van de drie applicaties op deze pagina, ligt de ervaring van Echofon het dichtst bij de oude Twitter-app. Wel moet je de gratis applicatie Boxcar (App Store-link) installeren om pushmeldingen van mentions en retweets te krijgen. Die kan je vanuit die gratis applicatie meteen openen in Echofon.
Downloaden: Echofon for Twitter (gratis)

Let op: dit zijn de drie Twitter-apps die we op dit moment als favoriet kunnen markeren op de bovengenoemde gebieden. Het zijn niet per se de beste Twitter-apps voor de functies die je zoekt. Er zijn nog veel meer ijzersterke Twitter-apps. Die hebben we eerder dit jaar in een overzicht gezet in een uitgebreid vergelijkingsartikel tussen de 15 meest gangbare Twitter-apps. Daar nog niet in behandeld zijn het hier genoemde Twittelator Neue (later uitgekomen) en het bizar uitgebreide Tweetings (relatief onbekend).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 december 2011, 13:24
Categorieën Sociaal netwerken, Uncategorized
Onderwerpen echofon, tweetbot, twittelator, twitter

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.