TuneIn Radio: internet(wekker)radio met recorder (review)

Review van TuneIn Radio, een iPhone- en iPad-applicatie waarmee je radiostations kunt luisteren, muziek opnemen en meer.
Bert van Dijk - · Laatst bijgewerkt:

Icon TuneIn RadioEr zijn zoveel radio apps dat het moeilijk is om een keuze te maken. Veel apps zijn gebonden aan één of enkele radiostations. De app TuneIn Radio pakt het heel anders aan met meer dan 40.000 radiostations die je direct of op een ingestelde tijd kunt opnemen. Leuk om bijv. de top 2000 later nog eens terug te horen. Ook mooi is dat je dat in iOS 4.2 alles via AirPlay en bijv. AirPort Express of Apple TV draadloos uit daarop aangesloten boxen kunt horen. In deze review lees je meer over deze zeer betaalbare app die in Nederland ten onrechte nog niet zo bekend is.

Wekkerradio en uitgebreide zoekfuncties

enorme keuze aan streamsWie begin dit jaar zich met de ingebouwde wekkerradio van TuneIn Radio had laten wekken, zou niet getroffen zijn door de bug in de standaard klokapp van de iPhone. Naast radiozenders kun je jezelf ook laten wekken door je favoriete opgenomen muziek of een podcast. Via de uitgebreide zoekfuncties vindt je gemakkelijk de gewenste zender op naam van zender, artiest, muzieksoort of gebied.

Opvallend is het grote aantal kleine lokale zenders die je via de app snel kunt vinden. Het zoeken wordt vergemakkelijkt doordat het via GPS en Wi-Fi automatisch zenders uit je eigen land laat zien. Op de iPad kun je ook via een Google-wereldkaart zoeken. Je favoriete zenders kun je bookmarken binnen de app of delen over verschillende apparaten via het aanmaken van een gratis account bij radiotime.com waar TuneIn Radio ook de wereldwijde lijst van radiostations van gebruikt.

zenders zoeken via wereldkaart
Zenders zoeken via wereldkaart.

Andere radio apps met Radiotime-zenderlijst

Andere apps die via radiotime.com heel veel zenders kunnen ontvangen zijn in het algemeen duurder dan TuneIn Radio (die tijdelijk geen 1,59 euro maar 0,79 euro kost) en kunnen meestal niet opnemen. Voorbeelden hiervan zijn Wunder Radio (€5,49), Livio Car Internet Radio met grote knoppen (€3,99) en Spark Radio met visuele effecten (€1,59). Alleen Home Radio Pro kan ook opnemen maar kost 3,99 euro en is alleen nog maar beschikbaar in een iPhone-versie. Radiotime.com vond blijkbaar zelf ook TuneIn Radio een erg goede app, aangezien ze de app in 2010 aangekocht hebben van de ontwikkelaar, nadat die toen al 700.000 keer gedownload was.

Gratis muziek opnemen van je favoriete artiesten

Liefhebbers van Beatles-muziek kunnen bijvoorbeeld zomaar urenlang via 181 FM muziek van de Beatles gratis opnemen. Een opname van 7 uur van die zender neemt wel bijna 390 MB in beslag. Omdat het stroomverbruik zeker bij het binnenhalen hoger ligt dan alleen bij het afspelen moet je wel op tijd stroom bijladen.

Opnames van uren zijn mogelijk
Opnames van uren zijn mogelijk.

Op de zender 181 FM en ook bij bijvoorbeeld de 3FM Mega Top 50 zie je steeds een afbeelding en een naam van de afgespeelde muziek die ook opgenomen wordt. Dit is leuk om steeds wakker te worden met je favoriete muziek, zonder de muziek zelf te kopen. Als je iets hoort dat je graag had willen opnemen of iets nog een keer wil horen, dan kan dit eenvoudig met deze app door even te pauzeren en iets terug te gaan. Pauzeren zonder iets te missen is mogelijk tot 30 minuten.

Ook handig is dat je de opname kunt laten starten op een vooraf ingestelde tijd en je het afspelen ook op de achtergrond kunt doen, zodat je tegelijk iets anders op je iPhone of iPad kunt lezen of Soundhound kunt starten die de muziek herkent, waarna je bijvoorbeeld de tekst erbij kunt zoeken. Bij Shazam lukte deze truc op hetzelfde toestel overigens niet. Deze multitasking van IOS 4 werkt door beperkingen van Apple zelf alleen vanaf iPhone 3GS, iPod Touch 3g en de iPad. Het belangrijkste nadeel van TuneIn Radio is eigenlijk dat je de opnames niet kunt overzetten naar je computer.

Extra opties

Op de iPhone en iPod touch kun je via de knopopties via een interne webrowser de website en Twitter-pagina van de zender kiezen. Andere keuzes zijn:

 • Soortgelijke muziek
 • Een andere (betere) stream
 • Klokweergave
 • Instellen alarm of opname
 • Sleeptimer

De opties op de iPad-versie zijn wat verstopt en kun je pas kiezen na het linksonder aanklikken van de zender. Deze gebruikt in plaats van een interne browser gewoon Safari.

Conclusie

TuneIn Radio is een topapp voor muziek- en radioliefhebbers, met een enorme verzameling radiostations en podcasts uit de hele wereld voor een relatief lage prijs die veel andere radio-apps op zowel de iPhone als iPad overbodig maakt. Met deze app beschik je over een heel goede internetradio en een soort Uitzending Gemist voor de radio, waar je veel meer mee kunt dan de FM-ontvanger op veel andere mobiele apparaten.

Info: TuneIn Radio

 • Ontwikkelaar: Synsion Radio Technologies
 • Applicatie: TuneIn Radio
 • Te koop via: App Store
 • Prijs: €0,79 (normaal €1,59)
 • Geteste versie: 1.7.1
 • Bestandsgrootte: 9,3MB
 • Cijfer: 9

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 januari 2011, 17:52
Categorieën Amusement, Muziek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.

TuneIn Radio: internet(wekker)radio met recorder (review)

Review van TuneIn Radio, een iPhone- en iPad-applicatie waarmee je radiostations kunt luisteren, muziek opnemen en meer.
Bert van Dijk - · Laatst bijgewerkt:

Icon tunein radioEr zijn zoveel radio apps dat het moeilijk is om een keuze te maken. Veel apps zijn gebonden aan één of enkele radiostations. De app TuneIn Radio pakt het heel anders aan met meer dan 40.000 radiostations die je direct of op een ingestelde tijd kunt opnemen. Leuk om bijv. de top 2000 later nog eens terug te horen. Ook mooi is dat je dat in iOS 4.2 alles via AirPlay en bijv. AirPort Express of Apple TV draadloos uit daarop aangesloten boxen kunt horen. In deze review lees je meer over deze zeer betaalbare app die in Nederland ten onrechte nog niet zo bekend is.
(meer…)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 januari 2011, 17:50
Categorie Muziek
Onderwerpen muziek, radio, tunein radio

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.