Tien indrukwekkende apps voor je nieuwe iPad Air

Heb je de iPad Air gekocht, dan hebben we 10 indrukwekkende apps die de mogelijkheden van deze krachtige iPad laten zien. Doe inspiratie op met deze apps.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

ipad air grafischJe hebt een iPad Air gekocht en houdt niet zo van spelletjes? Geeft niets! We maakten eerder vandaag al een lijst met 64-bits games voor de iPad Air, waarmee de grafische kwaliteiten goed naar voren komen. Maar er zijn natuurlijk ook ‘serieuze’ apps die de kracht van de iPad Air laten zien. Die zijn nog niet allemaal geoptimaliseerd voor de 64-bits chip, maar laten wél goed zien welke toepassingen er mogelijk zijn met de iPad Air. Apple’s nieuwste iPad is net zo krachtig als een laptop van een paar jaar geleden en dat maakt opeens desktop-achtige toepassingen mogelijk, zoals een vliegtuigontwerp op je iPad, dat je volledig kan ronddraaien om van alle kanten te bekijken.

SketchBook Pro

Het lijkt misschien alsof je met SketchBook Pro alleen maar wat kan tekenen en schetsen. Maar je kunt er ook productontwerpen mee bekijken. Apple gebruikte deze app om de prestaties van de iPad Air aan journalisten te laten zien. En terecht, want de mogelijkheden zijn enorm. SketchBook Pro wordt gemaakt door Autodesk, een bedrijf dat al jarenlang bekendstaat als maker van de AutoCAD-software en dat ook de AutoCAD 360-app uitbrengt, die op de foto hierboven is te zien. De SketchBook-apps voor iOS (er is een aparte iPhone-app) gebruiken dezelfde teken-engine als de desktopsoftware. Er zitten teken- en schetstools in, waarvan de bediening is afgestemd op het touchscreen van de iPad. Met de timelapse-functie kun je de verschillende stadia van gemaakte tekeningen vastleggen en daarna versneld afspelen als een soort filmpje. Andere mensen kunnen dan precies zien hoe een tekening is ontstaan. Om de schetsen, ontwerpen en andere tekeningen te kunnen uitwisselen met andere apparaten maakt SketchBook Pro gebruik van iCloud-synchronisatie.

Downloaden: SketchBook Pro (€4,49, iPad, iOS 6.0+)

sketchbook-pro-voor-ipad

iPhoto

iphoto-ipad-iphoneJe krijgt het gratis bij je nieuwe iPad én het is geoptimaliseerd voor 64-bits. Geen reden dus om te laten liggen, deze handige fotobewerkingstool. Je kunt met iPhoto je foto’s ook op een handige manier ordenen (zie afbeelding hieronder). Op de stroken zie je bewerkte foto’s, foto’s met een vlag, favorieten en recente foto’s. Je kunt ze ook laten sorteren op basis van tags, mappen op iCloud en nog veel meer. Voeg je een tag aan een foto toe, dan wordt automatisch een album gemaakt met de naam van die tag, zodat je alle foto’s met ‘Vakantie’ of ‘Kamperen’ bij elkaar vindt. Nieuwe foto’s met dezelfde tag worden automatisch aan het album toegevoegd. Zoeken gaat daardoor ook supersnel. Maar natuurlijk kun je de foto’s ook bewerken – op een heel intuïtieve manier. Wie snel klaar wil zijn kiest voor het automatisch optimaliseren van een foto of je duikt in de gedetailleerde bewerkingen. Je kunt de horizon rechtzetten, allerlei filtereffecten toepassen en met de Brushes-functie met je vingers tekenen. Alternatieven zijn Adobe Photoshop Touch en SnapseedSnapseed.

Downloaden: iPhoto (gratis voor nieuwe gebruikers, normaal €8,99, universeel, iOS 7.0+)

iphoto-stroken-ipad

Flipboard

flipboard-ipadJa hoor, daar is ‘ie weer. Er bestaat geen overzicht van leuke iPad-apps zonder dat Flipboard erin voorkomt. Net zoals er geen overzicht van productiviteitsapps denkbaar is zonder dat Evernote erin staat. Maar deze keer hebben we een goede reden: Flipboard heeft namelijk net vandaag een update gekregen, helemaal afgestemd op de nieuwe iPad Air en iPad mini Retina. De nadruk ligt op vooral prestaties en aanpassingen voor iOS 7. Op diverse fronten is de snelheid verbeterd, ook op oudere apparaten. In de opgefriste gebruikersinterface is het nu mogelijk om de tekstgrootte aan te passen. En je krijgt voortaan een alert op het scherm als er nieuwe items in een feed zijn. Een alternatief is Zite.

Downloaden: Flipboard (gratis, universeel, iOS 5.0+)

StockTouch

StockTouch is een spectaculaire app voor beleggers. De interface hieronder is nog maar het begin. Je kunt in één oogopslag aan de hand van kleurtjes de tendens zien in de markt voor energie, consumentengoederen, industrie, grondstoffen, financiën, gezondheidszorg, technologie en meer. Als je traditionele beleggingsapps zoals Bloomberg op de iPhone gewend bent, dan is dit een openbaring. Je kunt alles tegelijk zien! En de app is nog gratis ook! StockTouch is ook op de iPhone te gebruiken, maar komt op de iPad het best tot z’n recht. De data laadt snel, het navigeren gaat soepel en met de ‘hittetegels’ kun je 4000 bedrijven tegelijk in de gaten houden.

Downloaden: StockTouch (gratis, universeel, iOS 6.0+)

stocktouch-ipad-air

Pages

pages-ipadGeoptimaliseerd voor 64-bits en voor nieuwe iPad-kopers nog gratis ook bij je nieuwe iPad. Pages een tekstverwerker noemen en vergelijken met Microsoft Word doet deze app eigenlijk tekort. Als je voormalig Word-gebruiker bent en naar Pages overstapt, begrijp je dat Pages veel meer is. Hiermee kun je mooie documenten opmaken, nieuwsbrieven en brochures maken, creatieve opmaak toepassen en kiezen uit een van de vele sjablonen. Je kunt documenten delen met AirDrop of iCloud. Serieuze tekstdocumenten maken kan trouwens ook, met de mogelijkheid om bijvoorbeeld voetnoten, inhoudsopgaves en video’s in te voegen.

Downloaden: Pages (gratis voor nieuwe iPad-bezitters, normaal €8,99, universeel, iOS 7.0+)

Artrage

artrage ipadHierboven hebben we al SketchBook Pro besproken, een app waarmee je kunt schetsen en tekenen. Artrage lijkt erop, maar is meer gericht op jezelf creatief uiten. Met deze tekenapp gebruik je realistisch uitziende penselen, potloden en inktpennen bij het maken van je kunstwerk. Er zit een extra trucje in, voor als je niet zo goed kunt tekenen: je kunt een foto importeren en er overheen tekenen. Kleuren uit de foto kun je gebruiken in je eigen schilderij. Met ArtRage kun je schilderen, zonder dat het een kliederboel wordt. Olieverf en waterverf reageert zoals in werkelijkheid: je kunt kleuren mengen en meerdere schilderstreken over elkaar maken. Waterkleuren reageren als het penseel nat is en als je een canvas met structuur gebruikt is dat ook in je schilderij zichtbaar. Een alternatief is Paper by FiftyThree, dat ook regelmatig door kunstenaars wordt gebruikt.

Downloaden: ArtRage (€4,49, iPad, iOS 4.3+)

500px

500px-foto-ipadVroeger ging je naar Flickr om mooie foto’s te kijken. Daarna ging iedereen met Instagram bezig. Maar voor de echt mooie foto’s moet je tegenwoordig bij 500px zijn. 500px is een platform voor aankomende en professionele fotografen. Je kunt bladeren door landschappen, stillevens, portretten, abstracte kunst en wilde dieren, om maar een paar voorbeelden van genres te noemen. De app van 500px is een viewer waarmee je de foto’s schermvullend kunt bekijken. Voor de beste foto’s kijk je naar de ‘Editor’s picks’ of foto’s die door andere gebruikers als favoriet zijn gemarkeerd. Je kunt in een diashow naar de foto’s kijken, zowel de foto’s van jezelf als die van anderen. Geschikt als je je iPad als digitaal fotolijstje wilt bekijken of wanneer je gewoon van mooie fotografie houdt. Op de iPad Air zie je soepel overgangen terwijl je op de achtergrond naar muziek uit je eigen collectie luistert.

Downloaden: 500px (gratis, universeel, iOS 6.0+)

MyScript Calculator

myscript-ipadOp de iPad wordt standaard geen rekenmachine-app meegeleverd en trouwens ook geen YouTube-app of Google Maps-app. Die kun je zelf makkelijk downloaden. De zoektocht naar de ideale rekenmachine voor de iPad hoeft niet veel moeite te kosten: zoek op ‘calculator’ in de App Store en je ziet een flinke reeks apps die de rekenmachine van de iPhone proberen na te apen. MyScript Calculator is anders. Dit is een wiskunde-app die echt verwondering teweeg brengt. De app herkent namelijk vergelijkingen en complexe berekeningen, wortels, logaritmen, kwadraten, constanten zoals pi en allerlei andere wiskundige uitdrukkingen. Alleen al het invoeren van dergelijke wiskundige taal is bij een normale rekenmachine-app ingewikkeld. Bij MyScript Calculator niet: je tekent gewoon met je vinger een vergelijking op het scherm, net zoals je met pen en papier zou doen. De app herkent alles en kan zelfs vergelijkingen voor je oplossen. Laat wat ruimte vrij voor de missende variabele en MyScript Calculator vertelt het antwoord. Deze app laat ook goed de mogelijkheden van de iPad voor het onderwijs zien.

Downloaden: MyScript Calculator (gratis, universeel, iOS 6.0+)

djay 2

Djay laat zien dat je iPad steeds meer apparaten kan vervangen en dat de drempel om met een nieuwe hobby te beginnen extreem laag is geworden. Wie wil beginnen met een hobby als thuis-dj kan meteen aan de slag. Vroeger moest je honderden euro’s investeren in een draaitafel en vinyl. Nu koop je voor €8,99 de app djay 2 en kunt meteen aan de slag. Of het betere dj’s oplevert? Nou… net als bij fotografie geldt dat de apparatuur tegenwoordig binnen handbereik van iedereen is gekomen, maar om echt iets moois te maken moet je nog steeds talent hebben. Dj’s van de oude stempel kijken nog wel eens neer op de appjes waarmee iedereen zich dj kan noemen. Maar als je dan toch iets installeert, dan het liefst de app die unaniem wordt gezien als de beste app.

Downloaden: djay 2 (€8,99, iPad, iOS 6.0+)

djay-2-ipad-air

Garageband

Plaatjes draaien op een iPad is één ding, maar zelf muziek maken is iets anders. Gelukkig heeft Apple daar ook een app voor, die voor nieuwe iPad-gebruikers gratis te downloaden is en al is aangepast voor de 64-bits chip in de iPad Air. Garageband is op heel veel manieren te gebruiken: van simpele piano en gitaar tot uitgebreide opnamestudio met 32 verschillende sporen. Op elk spoor leg je een ander instrument of zang vast, je bewerkt de sporen en publiceert het vervolgens als muzieknummer. Omdat de iPad een touchscreen heeft, kun je complete fragmenten met je vinger slepen naar de gewenste plek. Je kunt ook externe instrumenten aansluiten, zoals een gitaar of microfoon. Bij een plotselinge ingeving kun je een muzieknummer ook via de ingebouwde microfoon van de iPad opnemen. Het mooie van deze app is dat het voor muzikanten van vele niveau’s geschikt is. Je kunt er een eigen beltoon voor eigen gebruik mee maken, maar ook je volgende hit mee componeren, die je via AirDrop naar je platenbaas stuurt. En alles werkt natuurlijk supersoepel omdat het geoptimaliseerd is voor 64-bits.

Downloaden: Garageband (gratis, met in-app aankopen, universeel, iOS 7.0+)

garageband-ipad

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 november 2013, 11:27
Categorie Uncategorized
Onderwerp 64-bit

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.