Reacties voor: Tachtig procent van iPhone-applicaties in App Store zijn overbodig

AppsFire heeft een onderzoek gehouden onder haar leden om te achterhalen hoeveel procent van de inmiddels 100.000 applicaties in de App Store nog actief gebruikt worden. Dit is uitgekomen op 20%.
Mike van Hoenselaar - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 36 reacties

  1. 20.000 nuttige apps. Nou dat noem ik ook best veel :D.

    En als games onder niet nuttig vallen dan is het helemaal veel 😀

  2. Ik snap het niet helemaal, Mike. Als die 80% aan longtailers meer opleveren dan de 20% apps die iedereen toch wel kent, zijn ze toch niet echt overbodig? En waarom zou je dan moeten zorgen dat gebruikers de waardevolle apps met meer dan 250 miljoen downloads kunnen vinden? Die zien ze toch al wel in de iTunes top 100 staan.

    Dan gaat AppsFire er dus eigenlijk vanuit dat apps die maar voor een kleine doelgroep interessant zijn (bijv. een diabetes-app) overbodig zijn. Maar dat lijkt mij juist niet.

  3. Apple zou eens moeten doen wat echte winkels (waaronder hun eigen Apple Stores) ook doen: als het niet verkoopt… in de uitverkoop en uit het assortiment.

    Maar helaas, Apple vindt dat hoge App-getal (nu 100.000) in de marketing lekker werken, terwijl het helemaal niets zegt over de kwaliteit van de waren.

  4. Maar dat er een heleboel onzin bij zit is wel duidelijk, toch? Het doet mij denken aan de begintijd van de eerste homecomputers (TRS-80 en Commodore), ook toen was dat zo.

  5. Ik vind Fuzzle toch een van de beter spelletjes die ik op mijn iPhone heb staan. Maar er zijn zeker nog andere leuke programmatjes.

  6. Misschien is het een idee om het net als Microsoft te doen. Als daar games zijn die langer dan x dagen in de marketplace staan en niet meer dan x keer zijn gedownload en ze hebben een waardering van x of lager, dan worden die games gewoon verwijderdert. Dat zou een aardige opschoning zijn lijkt me.

  7. Iedereen probeert een graantje mee te pikken en helaas vaak met dramatische programma´s. (bijv een simpel klokje op je iphone voor 1,59 of iets dergelijks)Gelukkig worden de echt handige of leuke programma´s beloond door de vele aankopen en hopelijk stimuleert dit weer nieuwe betere programma´s.

  8. shazam gebruik ik dagelijks wel. Leuk aan shazam is dat je een lijst hebt met muziek die je super vind. Namen/liedjes die je anders toch vergeet of niet kan onthouden 🙂

  9. Komt gewoon door de lage instap. Je betaald 99 euro voor een developer account, flanst een App inmekaar en zet hem te koop voor 3,99. Een simpele App maken is zo gedaan (respect voor de rest). Hup raak het scherm aan en speel een scheetgeluid af, super toch?

    En dan maar wachten welke idioot de App aankoopt. Totaal geen kwaliteit. Ik vind dat dit soort apps flink afgestraft moeten worden door de beoordeling die gebruikers geven. Dergelijke doelloze Apps staan wekenlang in die ellendige Top 25.

    Geef mij maar een Top Premium, met lijstjes van de successen. App Store is zeker nog geen succes bij mij geweest.

  10. @Gonny van der Zwaag: Overbodig is ook een beetje overtrokken. AppsFire legt nergens een link naar de omzetrelatie tussen de 80-20 applicaties.

    Je hebt gelijk dat men de echte goede applicatie toch wel in de top 100 zullen vinden en zoals ik ook al aangeef zijn kleinere applicaties met een beperktere doelgroep lang niet allemaal overbodig. Sterker nog er zijn er bij die van cruciaal belang zijn voor sommigen. Toch zijn er bij die 80% ook HEEEL veel die niet voor niets niet bij die overige 20% zitten. Ik denk dat ze dat een beetje duidelijk willen maken.

    Zou wel een mooi vervolgonderzoek zijn van hun. Hoeveel omzet genereert de long tail van de App Store. Dat zou in theorie dus meer moeten zijn dan de 20% die iedereen op zijn iPhone heeft staan. Wat denken jullie?

  11. Origineel geplaatst door ee
    Apple zou eens moeten doen wat echte winkels (waaronder hun eigen Apple Stores) ook doen: als het niet verkoopt… in de uitverkoop en uit het assortiment.Maar helaas, Apple vindt dat hoge App-getal (nu 100.000) in de marketing lekker werken, terwijl het helemaal niets zegt over de kwaliteit van de waren.

    Ja daar ben ik het mee eens. Het lijkt nu wel of kwantiteit belangrijker is dan kwaliteit met als gevolg een stortvloed van redundante en vaak overbodige apps.

    Aangezien veel criteria discutabel zijn lijkt me inderdaad het aantal downloads de enige objectieve.

  12. Maar 80% voor mijn gevoel moet het toch iets meer dan 99% zijn !

  13. Dag bij de muziekstore ook zo, 80% van die muziek is voor mij ook overbodig, ik gebruik slechts 20% omdat het mijn genre is…
    Een beter overzicht, ja, OK.
    Maar hoe meer apps, hoe meer keuze, hoe beter. Ook als is een app bij slechts 1 persoon in gebruik, die ene persoon zal er gelukkig mee zijn

  14. Wanneer de apps nu eens GOED nagekeken werden op juiste werking zouden er misschien 10.000 GOEDE overblijven. Dat is dan nog best veel.

    En wanneer de ontwikkelaars OOK eens keken of hun app prima werkte pas DAN zou je er daadwerkelijk iets aan hebben. En DAN zou het aantal apps oplopen in verkoop, wat natuurlijk altijd beter is dan veel apps die maar weinig te bieden hebben of incompleet zijn…

  15. Origineel geplaatst door slapstore
    Dergelijke doelloze Apps staan wekenlang in die ellendige Top 25.

    Je weet hopelijk dat apps in de Top 25 staan omdat ze vaak gedownload worden..?

  16. Inderdaad er is veel brol in de AppStore te vinden…Apple vind het blijkbaar belangrijker om veeel apps te hebben in de store,ipv minder maar beter. Zal geldgewin weer zijn,toch vind ik die brolapps niet echt staan bij de status van Apple!
    Mijn favo op het moment : PIng,buienradar,uit,galaga remix… … …

  17. Sorry maar waar hebben we het hier over.
    Als ik een app alleen op vakantie gebruik, of een naslagwerk, dan is dat ontzettend handig ook al is dat maar 0,001% van de tijd.
    Je kan je er ook over verbazen dat je wegenbelasting betaalt en 92% van de wegen nooit gebruikt.
    Tsjongejonge, toch handig om soms toch zo’n omweg te nemen als je een keer naar Tante Trien toe moet…

  18. Hoe meten ze eigenlijk of en hoe vaak ik Fritz-chess,
    danwel een willekeurig ander programma gebruik ?

  19. Vreemd stukje. In de ene paragraaf is het “schokkend”, in de volgende wordt uiteengezet (en terecht) dat het volstrekt normaal is wat er gebeurt.

    Dit soort getallen gelden net zo hard voor office suites, web browsers, mail clients en grafische pakketten op PC of Mac.

  20. Origineel geplaatst door puccini
    Maar 80% voor mijn gevoel moet het toch iets meer dan 99% zijn !

    Ik hoop niet dat jij je gevoel zo bepalend laat zijn van het beleven van een werkelijkheid. Jouw gevoel is in dit onderwerp niks waard. En die 80% is natuurlijk ook uit de lucht gegrepen. Een applicatie zoals CBR wordt ook niet lang gebruikt. Als je eenmaal voor je theorie geslaagd bent dan gebruik je de app gewoon niet meer.

    Wat ik ook raar vind. Is dat mensen roepen dat Apple de klant geen keuzes biedt. Dan hebben ze keuze uit 100.000 apps. En dan zijn het er te veel. Ik niet begrijpen. Oh en houdt deze zelfde percentages maar tegen android applicatie winkel en de ms marketplace en je zal dezelfde dingen zien.

  21. Helemaal mee eens!! Staat een HELEBOEL ROTZOOI in de App Store. Erg zonde. Neem twitter…goeiedag hé, asjeblieft…laat 3 twitter apps toe en klaar. Dacht dat Apple op dubbele functionaliteit ging letten op de Store op ging schonen.
    Er zijn voor elke ding wat je wilt doen met de iPhone, makkelijk 15 verschillende apps die allemaal hetzelfde doen…Schei es uit 😛
    Wake on Lan functionaliteit, nog een leuk voorbeeld hiervan….

  22. Er bestaat alleen maar rotzooi bij de luxe van betere apps. Het is m.i. onzin te zeggen dat je het alleen met de beste 20% kunt doen. Je probeert een applicatie, die voldoet tot er een betere is.

  23. Er zit idd wel veel te veel bucht in.

  24. @Shorty007:
    dus drie Twitter apps is veel, maar 5 navigatiesystemen is oke?
    Is voor mij toch wel hetzelfde verhaal

  25. Ik vind het goed dat er zoveel keuze is en knap van Apple, hoewel er van alles op het systeem aan te merken is, dat ze met het reviewproces de rotte appels (what’s in a name) eruit halen, zoals eventuele virussen, wormen en ontwikkelaars (zoals laatst die profiteur met 1000 apps die te duur waren en niet meer dat een website openden).

    Verder moeten we niet vergeten dat de app store een nieuw fenomeen is: in ruim en jaar tijd volledig uit zijn jasje gegroeid. Had niemand verwacht…

    Ik denk dat er achter de schermen hard gewerkt wordt aan de oplossing van het probleem van het scheiden van kaf en koren. Een soort Genius voor apps… Of een beoordelingssysteem voor de gebruikersbeoordelingen. Gebruikersbeoordelingen die door andere als niet zinvol of zelfs stompzinnig worden beoordeeld, of te overdreven positief, krijgen minder invloed op het eindresultaat of worden zelfs helemaal niet meer meegeteld. Een soort votum.

  26. Origineel geplaatst door Marc
    Ik denk dat er achter de schermen hard gewerkt wordt aan de oplossing van het probleem van het scheiden van kaf en koren. Een soort Genius voor apps…

    Dat bestaat al 🙂 Kijk maar eens goed rond in de app store app.

  27. Ik denk dat het aantal hoger ligt, meer richting de 95%. Bovendien is het “is overbodig”, niet “zijn overbodig”, maar dit geheel ter zijde.

  28. @Chris: Nee dat is idd hetzelfde verhaal als je t mij vraagt. Ik noemde alleen voorbeelden 🙂

  29. @Heijtink:

    Onzin… daar zijn er op het moment zo’n 10.000 app’s te vinden, volgens mij is het daar net andersom, dus 80% weldegelijk een fatsoenlijke tot goede app en 20% weggooimateriaal. Die 80% is vaak nog eens gratis ook. Heb app’s gezocht in iTunes en voldeden alleen aan de eisen als er flink voor betaald werd, betere vind ik in de androidmarket, maar is geen show omheen gegeven, waardoor de app’s gewoon gratis te vinden zijn.

  30. Wat is een goede app?

    Was eerst een weerbericht app redelijk goedkoop EN goed, nu is ie minder en moet je bijbetalen om weer te zien wat er eerst standaard bij zat. Is dat een goede app?

    Is de andere weer app gratis wordt je tureluurs van het kijken naar het draaiende logo. Daarnaast wordt de tekst bij de filemeldingen niet compleet getoond. Is dat een goede app?

    Naar mijn mening mag een goede app best iets kosten, maar ga niet stunten met abonnementen om geld te kloppen.

    Gratis apps moet je niet in de bek kijken, maar als je dan TOCH een app gratis uitbrengt, maak’m dan goed of maak niks.

    Ontwikkelaars EN controleurs, kijk eerst eens naar het uiteindelijke produkt en beslis DAN of het rechtvaardig/waard is om iets aan de man te brengen. ZO houden we de verworven eer hoog dat produkten EN software van en geschreven voor apple het waard zijn om deel uit te maken van een hoog te houden merk.

    APPLE

  31. @shorty007:
    haha oke dan 🙂

  32. Vreemd dat iedereen nu gaat roepen dat 80% van de apps crap is, terwijl als er applicaties afgekeurd worden door Apple iedereen roept: “wat een eikels dat ze zo’n leuke app weigeren”.

    Het is dubieus, maar het oorspronkelijk strikte beleid van Apple heeft hen de nodige kritiek opgeleverd. Vervolgens zijn ze veel soepeler geworden, maar dat heeft z’n consequenties.

    Ik denk dat Apple de App store om gaat gooien. Ze moeten wel, wil er nog iets van overzicht blijven…

  33. Ik denk dat we niet moeten spreken van 80% onzin aan apps. Veel apps zijn voor zijn doel geschikt, maar dit wil niet zeggen dat ze COMPLEET zijn.

    Schoonheidsfoutjes, vastlopers, of hoe je het ook wil noemen blijken nu eenmaal standaard te zijn. Maar moet dit dan geaccepteerd worden?

    Wanneer je een artikel in de winkel koopt en er zitten schoonheidsfoutjes of kleine mankementen aan koop je deze toch ook niet?

    Maak voor vele apps is er bv geen lite versie van te krijgen en moeten we, als we deze app graag willen hebben, de foutjes maar mee kopen.

    Natuurlijk zullen in updates foutjes er uit gehaald worden maar ook vervangen worden door weer andere bugs.

    Krom door de bocht?, nee, we willen allemaal een goed werkende app, toch?

  34. Het aantal downloads lijkt mij zeker ook niet representabel.
    In de ‘Top 25’-lijst met gratis apps staan veel ‘onzin’-apps die aantrekkelijk gemaakt worden door hun naam/icoon (LITE!/GRATIS!) maar na één gebruik al meteen verwijderd worden. Maar omdat ze dus veel gedownload worden staan ze in die lijst…

  35. volgens mij zijn 80 % van de onderzoeken naar apps overbodig. 🙂

  36. De 80%, 20% regel geldt trouwens voor alle producten.
    zie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.