Status icon

Status vertelt vrienden automatisch wat je doet

Met Status vertel je automatisch aan vrienden of je thuis bent of aan het werk bent. Hiervoor worden je locatie, bewegingsdata en agenda gebruikt.

Status iconWaar zijn je vrienden nu mee bezig? Een telefoontje is zo gepleegd, maar je wil vaak graag even weten of ze ook te bereiken zijn. Daar wil de iOS-app Status mee helpen. Deze app kijkt naar je locatie en agenda om te voorspellen waar je mee bezig bent. Aan de hand van deze informatie krijg je automatisch een status toegewezen die al je vrienden te zien krijgen. Zit je op kantoor? Dan weten je vrienden dat je waarschijnlijk aan het werk bent.

Locatie, beweging en agenda

Status trackingStatus wil wel toegang tot flink wat persoonsgegevens: je locatie, bewegingsdata en agenda worden in de app geladen. Afspraken van minder dan vier uur worden gebruikt om te voorspellen wat je aan het doen bent, terwijl je locatie de status nog verder toespitst. Zit je op kantoor en staat er een vergadering in je agenda? Dan zien je vrienden als statusmelding in a meeting. Zodra je begint te lopen heeft Status door dat je bijvoorbeeld de deur uitgaat en past de app je huidige bezigheid weer aan.

In de praktijk blijkt de agendafunctie van Status het niet heel nauw te nemen. Zo was de app overtuigd dat we in een vergadering zaten, terwijl dit helemaal niet waar was. We zaten inderdaad op kantoor, maar in de agenda was geen vergadering te bekennen. Er was enkel een afspraak die de hele dag duurde, terwijl we in de instellingen hadden aangegeven dat afspraken langer dan 4 uur genegeerd moesten worden. Vermoedelijk is je agenda een net wat te algemene informatiebron. Eigenlijk zou Status zich moeten vastklampen aan meer datadiensten, om een beter idee te krijgen van wat je doet. We zouden bijvoorbeeld graag de Health-app met Status verbinden voor uitgebreidere sportdata, of Wunderlist voor uitgebreidere werkinformatie. Dat zou wellicht tot (grotere) privacyzorgen onder gebruikers leiden, maar we vermoeden dat juist de gebruikers van Status graag deze keuze krijgen. Heb je zorgen over je privacy, dan zou je immers geen tracking-app installeren.

Hoewel de agendatracking van Status te wensen overlaat, gebruikt de app wel op betrouwbare wijze je locatiediensten. Geen wonder: bij het instellen van Status kun je namelijk met de hand locaties in vullen. Hoe weet de app waar je werkt en waar je woont? Dat vraagt hij je gewoon één keer. Hoe meer je locaties toevoegt, hoe accurater Status wordt. Zo kun je bijvoorbeeld ook je tandarts aan de app toevoegen, zodat je vrienden weten wanneer je een gaatje laat vullen.

Vrienden zien weinig

Status screenshotEen app je locatie en agenda laten doornemen, zodat hij kan voorspellen wat je aan het doen bent: je moet het maar durven. De ontwikkelaar belooft dat je locatiegeschiedenis niet wordt opgeslagen, maar accountnamen, mailadressen en telefoonnummers worden wél bewaard. Deze data deelt Status niet met reclamebedrijven of andere commerciële instanties. De regering mag je gegevens daarintegen inzien, mits dat wettelijk verplicht is.

Daar staat tegenover dat je vrienden een stuk minder over je te weten krijgen dan met bijvoorbeeld Apple’s Zoek mijn vrienden. In Status wordt je locatie niet aan je vrienden prijsgegeven: ze zien alleen of je ‘thuis’, ‘op werk’ of ergens anders bent, zodat ze in één oogopslag zien of ze bijvoorbeeld kunnen bellen. Het is wel mogelijk je locatie te delen met een vriend, maar dan moet je zijn of haar profiel openen en op een speciale knop drukken. Je gps-locatie is niet zonder locatie door anderen in te zien.

Wil je jouw status even niet delen met vrienden, dan kun je vanuit de app-instellingen off the grid gaan. Er wordt dan tijdelijk geen status door Status bijgehouden, waardoor je vrienden geen idee hebben wat je doet.

Alleen met vrienden

Op het moment kampt Status met een vrij praktisch probleem: nog niet heel veel mensen gebruiken de app. Status laat je alleen mede-gebruikers van de app bijhouden, wat betekent dat je anderen moet overtuigen hem te downloaden voor je elkaars bezigheden kunt inzien. Maar hoe snel lukt dat? Status is een vrij specifieke app die bij velen tot privacyzorgen zal leiden. We vermoeden dat een dergelijke dienst pas echt tot zijn recht zou komen in een grote berichten-app, maar de zorgen zouden alleen maar groter worden als Facebook Messenger een dergelijke functie integreert.

Path Talk

Path Talk iPhone chatappDe berichten-app Path Talk deed eerder al eens iets vergelijkbaars. Hierin kun je de status van vrienden zien, op basis van locatie en het lokale weerbericht. Path Talk was een stuk vager over de bezigheden van je vrienden, maar gaf je ook geautomatiseerd een idee. Het bijhouden van je status op de iPhone is sowieso een aloud principe: WhatsApp begon ooit als app om je online status naar vrienden te sturen. Pas later werd de berichtenfunctie toegevoegd.

Conclusie Status review

Hoewel Status niet altijd de correcte status weergeeft, kun je met deze app makkelijk zien of je vrienden bijvoorbeeld aan het werk zijn of thuis zitten. Dat zonder je daadwerkelijke locatie vrij te geven. Handig, maar je moet je vrienden wel overtuigen om Status te installeren. En laat nou net dat vrij moeilijk zijn. Status is een ideale dienst, maar alleen in een zéér specifieke situatie.

Pluspunten

  • Laat vrienden zien wat je doet zonder locatie te delen.
  • Werkt automatisch.

Minpunten

  • Hoe overtuig je vrienden om een tracker-app te installeren?

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.