Typed Mac icon

Typed: minimalistische Mac-tekstverwerker van makers Clear

Hoe goed is Typed, de Mac-tekstverwerker van de makers van Clear? We nemen hem in onze review uitgebreid onder de loep.

Typed Mac iconEr verschijnen steeds meer minimalistische tekstverwerkers voor de Mac. Hierin krijg je alleen een blanco scherm te zien waarin je kunt typen, vaak met de mogelijkheid om met Markdown je schrijfsels op te maken. Het is voor de makers van deze apps echter een flinke klus om dit minimalistische ontwerp te combineren met veel functies. Toch doet de maker van populaire todo-app Clear een poging. Realmac’s nieuwe tekstverwerker Typed is vanaf vandaag voor OS X beschikbaar. Een speciale Zen Modus moet je helpen nog beter te concentreren.

Design voor Yosemite

Bij de eerste keer opstarten is het meteen duidelijk: het ontwerp van Typed is zo minimaal mogelijk. Je krijgt enkel een blanco venster te zien, met een knipperende cursor die aangeeft waar je precies kunt typen. Beweeg je muis naar links en er verschijnen drie knoppen. De bovenste laat je het uiterlijk van Typed aanpassen, waardoor je andere lettertypen gebruikt of op een donkerder ondervlak kunt schrijven. De mogelijkheden zijn minimaal: je hebt bijvoorbeeld slechts zes lettertypen tot je beschikking.

Typed lettertypesTyped doet in zijn ontwerp denken aan concurrenten zoals iA Writer, maar zet tegelijk duidelijk in op het eerder verschenen Yosemite. Het blanco vel digitaal papier is licht doorzichtig, waardoor je een desktopachtergrond of onderliggende apps er subtiel doorheen ziet schijnen. Het is een effect dat Apple zelf gebruikt in Yosemite-apps en wat we ook herkennen van bijvoorbeeld het Berichtencentrum en Bedieningspaneel in iOS 7 en iOS 8. Dit effect leent zich perfect voor Typed. Het zorgt ervoor dat de app er net wat minder suf uitziet dan veel concurrenten.

Typed voor Mac

Kleine slimmigheden

Duik de menubalk van Typed in en je ontdekt al snel wat handige extra’s. Zo kun je bijvoorbeeld rechtsboven zowel de hoeveelheid tekens als woorden zien tijdens het schrijven. Wil je de de hoofdletters weghalen uit een zin? Je hoeft hem alleen maar te selecteren en te kiezen voor Edit > Transformations > Make Lover Case. Typed heeft zelfs een speciaal emoji-venster, te openen door op control, command en spatie te drukken. In de menu’s van Typed zitten talloze functies waarmee je een tekst snel kunt aanpassen, zonder dat je de edits zelf minutieus moet toepassen. Heb je dit eenmaal in de vingers, dan kun je razendsnel je teksten veranderen.

Zen-modus

Typed is ontworpen om je zonder al teveel afleiding te laten schrijven. Dat zie je in het ontwerp, maar ook in de functies van de app. Je kunt Typed namelijk schermvullend openen in de Zen-modus. Je ziet hierdoor geen andere Mac-apps in beeld staan. Een vergelijkbare functie vind je ook in bijvoorbeeld iA Writer, maar Typed past een extra truc toe. Terwijl je in Zen-modus zit wordt er namelijk ontspannende muziek afgespeeld. In totaal zitten er zes tracks in de app om je te helpen met schrijven. Geen van deze nummers eist je aandacht op, waardoor je omgevingsgeluid kunt wegfilteren om geconcentreerd te schrijven. Je kunt als achtergrondgeluid ook een regen- of windstorm afspelen, als je liever geen muziek gebruikt.

Typed Zen Modus

Hoewel de muziek van Typed helpt bij het schrijven, missen we wel een andere functie in de Mac-app. In iA Writer is het mogelijk om tijdens het schrijven alleen je huidige zin duidelijk te zien, zodat je lange teksten gestructureerd kunt nakijken. In de Zen-modus van Typed is alle tekst op het scherm altijd even duidelijk te lezen. Prima tijdens het schrijven, jammer tijdens het nakijken.

Markdown en HTML

In Typed vind je niet de gebruikelijke knoppen om tekst bijvoorbeeld dik of cursief te maken. In plaats daarvan kun je teksten opmaken met Markdown. Dit zorgt ervoor dat je met leestekens je tekst aanpast. Zet bijvoorbeeld een woord tussen in totaal vier sterren en hij wordt automatisch dikgedrukt. Dat is in het begin even wennen, maar zodra het in de vingers zit is je tekst makkelijk naar meerdere formaten om te zetten. Exporteer je de tekst als HTML-bestand, dan worden de juiste HTML-tags gelijk toegoevoegd. Wordt het een RTF-document? Dan is de tekst ‘gewoon’ dikgedrukt. Een previewknop aan de zijkant laat je snel zien hoe de tekst er zonder markdown-tekens uitziet. Bepaalde HTML wordt ook door Typed automatisch toegepast, zoals h2-tags bij tussenkoppen.

Conclusie Typed review

Typed zit vol met slimmigheden om je geconcentreerd te laten schrijven. Ideaal als je nog niet bijvoorbeeld Writedown of iA Writer gebruikte op de Mac. Heb je wel al één van deze bestaande tekstverwerkers? Dan is het wat lastig om de aanschaf van Typed te rechtvaardiger. Hoewel Realmac met zijn alternatief veel dingen net wat slimmer doet en hij er ook mooier uitziet, zijn het allemaal namelijk kleine verbeteringen. Dat terwijl Typed met een prijskaartje van 18 euro toch vrij prijzig is.

Pluspunten

  • Ondanks minimalistische design vol met functies.
  • Ontwerp sluit naadloos aan op Yosemite.
  • Zen Modus.

Minpunten

  • Relatief duur als je al een minder uitgebreid alternatief hebt.

Typed is verkrijgbaar via de website van Realmac. Daar vind je ook een proefversie voor 7 dagen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 december 2014, 18:51
Categorie Productiviteit
Onderwerp realmac
Devices Mac, MacBook
Software macOS

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.