IceCream icoon groot

Review: Ice Cream geeft je iPhone extra opslagruimte

De foto-app Ice Cream maakt extra ruimte vrij op je iPhone door foto's automatisch op te slaan in de cloud. Offline bekijk je geoptimaliseerde, kleinere versies van deze foto's. Hoe werkt de app en is het een waardig iCloud-alternatief?

IceCream icoon groot
Of je nu een iPhone met 16GB geheugen hebt, of om een andere reden regelmatig aan de geheugenlimiet zit: extra ruimte op je iPhone is geen overbodige luxe. De IceCream-app is een alternatief voor mensen die geen maandelijks abonnement op iCloud willen nemen, en laat je alle foto’s offline bekijken terwijl ze toch minder ruimte in beslag nemen.

Ice Cream geeft je extra opslagruimte

Het instapmodel van de iPhone 6s en iPhone 6s Plus heeft slechts een opslagcapaciteit van 16GB, dat razendsnel vol staat als je veel apps installeert, regelmatig foto’s en video’s maakt of een indrukwekkende muziekcollectie met je mee wilt nemen.

Icecream Icecream

iCloud of geen iCloud?
Door je gegevens in iCloud op te slaan kun je het gewicht van de foto’s en video’s al wat verlichten, al is ook de gratis 5GB daarvan snel vol. Wil je geen maandelijks bedrag uitgeven voor meer iCloud-opslag of Google Foto’s, dan kun je Ice Cream eens proberen.

Ice Cream is een slimme camera- en foto-app die je vertelt hoeveel foto’s je nog kunt maken voordat het geheugen van je iPhone vol zit. Daarnaast biedt de app meteen een oplossing om dit moment zo lang mogelijk uit te stellen, zonder foto’s en video’s te verwijderen.

Het werkt zo. Ice Cream slaat de grote originele fotobestanden op in de cloud, en laat een geoptimaliseerde (en stuk kleinere) kopie op je iPhone staan. Hierdoor kun je offline nog steeds al je foto’s bekijken op je toestel, en staan de grotere bestanden niet lokaal opgeslagen.

Je kunt de grotere, originele bestanden met een druk op de knop weer lokaal opslaan op je iDevice, of je download ze allemaal als .zip-bestand via de webversie van Ice Cream.

Icecream Icecream

Toegankelijke dienst
Ice Cream slaat overigens niet direct je hele fotobibliotheek op in de cloud, maar maakt alleen ruimte vrij als het nodig is. Daarnaast is de app erg toegankelijk vormgegeven, door je in een oogopslag te laten zien hoeveel foto’s je nog kunt maken en hoeveel er opgeslagen staan in de cloud. Nadat je een account hebt aangemaakt, en je telefoonnummer doorgeeft voor veiligheidsredenen kun je direct met Ice Cream aan de slag.

Daarnaast maakt Ice Cream het mogelijk om snel meerdere foto’s tegelijk naar iemand te sturen. Ben je een dagje weggeweest met vrienden, dan kun je in een keer 20 foto’s versturen. Hiervoor moet de ontvanger wel gebruik maken van Ice Cream, wat deze functie direct een stuk minder toegankelijk maakt.

Als je de in-app IceCream Camera gebruikt om nieuwe foto’s te maken, worden ze automatisch in volle resolutie opgeslagen in de Ice Cream cloud, en kun je de Shoot + Send-modus gebruiken om een gemaakte foto direct door te sturen naar Instagram of andere Ice Cream-gebruikers.

Tweestapsverificatie
Om de veiligheid van je opgeslagen foto’s te waarborgen maakt Ice Cream gebruik van tweestapsverificatie als je foto’s wilt downloaden. Je zult dus wel je telefoonnummer door moeten geven als je een account aan wilt maken, zodat daar een inlogcode naar gestuurd kan worden.

Omdat Ice Cream nieuw is, kun je de dienst tijdelijk gratis proberen. Uiteindelijk zullen er in-app aankopen geïntroduceerd worden die een alternatief bieden voor een maandelijks lidmaatschap. Voor een eenmalig bedrag van €0,99 kun je ruimte vrij maken voor duizend foto’s.

Icecream

Conclusie Ice Cream review

Ice Cream is een interessant alternatief voor mensen die liever geen maandelijks abonnement afsluiten, maar wel snel meer ruimte vrij willen maken op hun iPhone. Het uitnodigende ontwerp maakt de app toegankelijk, en je foto’s kun je razendsnel downloaden op verschillende apparaten via de webversie. Omdat de dienst nog in de kinderschoenen staat zijn de prijzen nog niet definitief, en het is dus de vraag of het nog steeds een waardig iCloud-alternatief is als de prijzen omhoog zouden gaan. Het hangt immers van jouw gebruik af of dit goedkoper is dan de €0,99 per maand voor 50GB aan iCloud opslag. Voorlopig is Ice Cream echter gratis te gebruiken, en zeker als je contacten ook met de app aan de slag gaan is de dienst het proberen waard.

Pluspunten

  • Toegankelijk en overzichtelijk
  • Snel foto's versturen en downloaden
  • Foto's blijven offline te bekijken
  • Beveiligd met tweestapsverificatie

Minpunten

  • Niet per definitie goedkoper dan iCloud
  • Foto's alleen te versturen naar andere Ice Cream-gebruikers

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 oktober 2015, 14:30
Categorieën Diensten, Fotografie en video
Onderwerpen cloud, foto's, opslagruimte

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.