Capitan-icon

Review: Capitan vervangt je papieren boodschappenlijstje

Capitan is een slimme boodschappenlijst-app die door de handige Apple Watch-app een handig alternatief vormt voor het papieren lijstje. Daarom is het ook zo jammer dat sommige features niet goed werken.
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

Capitan-icon Boodschappen doen, het zal niet bovenaan je lijst staan met favoriete bezigheden. Zeker als je regelmatig iets vergeet (waardoor je weer terug moet) kan ‘even boodschappen doen’ al snel uitdraaien op een activiteit die iets te lang in beslag neemt. Boodschappen-app Capitan wil jou een handje helpen op zowel je iPhone als je Apple Watch.

De Notitie-app die standaard op je iPhone staat zou je in principe goed kunnen gebruiken om je wekelijkse boodschappen in te noteren, maar als we heel eerlijk zijn pakt ondergetekende nog altijd een papiertje om op te schrijven wat hij mee moet nemen. Dat kan natuurlijk een stuk gemakkelijker, en zodra je een beetje aan Capitan gewend bent heb je geen papieren lijstje meer nodig.

Capitan Capitan

Capitan leert je boodschap-gewoonten

Capitan leert van jouw boodschap-gewoonten en past zich daar handig op aan. Zo zul je in het begin nog handmatig in moeten typen wat er op je lijstje moet, maar na een paar boodschappensessies stelt de app zelf al de spullen voor die je mee wilde nemen.

Jammer genoeg staan alleen de Engelse woorden al in de juiste categorie (Apple bij Fruit bijvoorbeeld), dus dat zul je even handmatig in moeten stellen. Dat is even een karwei, maar omdat je het maar een keer hoeft te doen is dit te overzien. Je kunt Capitan natuurlijk ook gewoon in het Engels gebruiken.

In de app kun je gemakkelijk verschillende boodschappenlijsten aanmaken, bijvoorbeeld voor een verjaardagsfeestje, je wekelijkse boodschappen en alvast een lijst waarin je de benodigdheden voor het kerstdiner uiteen zet.

Gedeelde lijsten..werken niet

Capitan wordt pas echt handig als je meerdere mensen hebt die de app gebruiken. Door gezamenlijke lijsten aan te maken kun je namelijk op ieder moment van de dag zien wat er gehaald wordt, en voeg je snel zelf iets toe als er iets vergeten is. Bring! is een alternatieve boodschappen-app die iets soortgelijks doet, maar is door het design met grote gekleurde blokken een stuk minder uitnodigend dan het strakke design van Grocery Shopping.

Capitan Capitan

Het grote probleem is alleen dat het toevoegen van andere mensen aanje Capitan-lijst niet bepaald vlekkeloos werkt. Meerdere malen hebben we geprobeerd om onze iCulture Boodschappenlijst te delen maar dit draaide telkens op niets uit. Hopelijk is dit met updates op te lossen, want juist deze gezamenlijke lijsten maken Capitan zo handig.

Vooralsnog zul je de app dus vooral voor jezelf moeten gebruiken, en daarbij speelt de Apple Watch een belangrijke rol. Een lijst die je op je iPhone maakt wordt namelijk automatisch verstuurd naar de Watch-app van Capitan, zodat je tijdens het doen van de boodschappen alleen je Apple Watch hoeft te bekijken om te zien wat je nog moet kopen.

Op de Watch kun je door lijsten scrollen en met een tik op een artikel kun je hem van je lijst afvinken. Precies wat je van een dergelijke app verlangt als je al met je mandje door de supermarkt struint dus.

Capitan Capitan

Conclusie Capitan review

Capitan is door het frisse ontwerp een toegankelijke app om je boodschappenlijsten in weg te zetten, zeker als je de moeite neemt om Nederlandse producten eenmalig handmatig in te voeren. De suggesties voor artikelen kloppen vaak en ook de Apple Watch-app doet precies wat hij moet doen. Daarom is het ook zo jammer dat de gedeelde boodschappenlijsten niet goed werken, want dat zou Capitan verheffen boven een alternatief als Bring!. Ondanks dat is Capitan nog steeds een stuk handiger dan het papieren boodschappenlijstje, dat na het testen van deze app officieel tot het verleden behoort.

Pluspunten

  • Overzichtelijk ontwerp
  • Handige Apple Watch-app

Minpunten

  • Gedeelde lijsten werken nog niet goed
  • Nederlandse namen toevoegen kost wat tijd en moeite

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 oktober 2015, 11:51
Categorie Eten en drinken
Onderwerp boodschappen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.