OpenVPN voor iOS verschenen met goedkeuring van Apple

OpenVPN voor iOS is verschenen. Op de iPhone maak je via een goed beveiligde verbinding contact met een OpenVPN-server. De app kwam in samenwerking met Apple tot stand.

openvpn-iphoneAfgelopen week kwam een bijzondere iPhone-app uit: OpenVPN. De app is in samenwerking met Apple ontwikkeld, aangezien iOS standaard geen OpenVPN ondersteunt. Met OpenVPN kun je een beveiligde dataverbinding opzetten, waarbij de communicatie wordt versleuteld met TLS (Transport Layer Security). Volledige ondersteuning van IPv6 is er ook. Al het internetverkeer wordt via een vpn-tunnel gestuurd, waardoor je veiliger kunt internetten op open Wi-Fi-hotspots die in restaurants, op vliegvelden en in buurtcentra worden aangeboden. VPN wordt ook veel gebruikt door bedrijven die willen dat hun medewerkers beveiligd inloggen op het bedrijfsnetwerk. Het is bijzonder dat Apple voor OpenVPN een uitzondering heeft gemaakt.

James Yonan, oprichter van OpenVPN, laat weten dat het plan is om de C++ core de komende weken als open source beschikbaar te stellen. Dat is niet mogelijk bij de iOS-app, omdat onderdelen ervan gebruik maken van eigen Apple-API’s. Met de code kun je echter wel een OpenVPN-client voor Mac of Linux bouwen. Een Android-app is er al.

openvpnOpen source-ontwikkelaars hebben een moeizame relatie met Apple, omdat je niet zomaar code kunt vrijgeven. Toch zijn er al heel wat open source iOS-apps beschikbaar, zoals de Last.fm-app die onder de GPLv3-licentie wordt uitgebracht. Of de officiële WordPress-app (GPLv2).

Om OpenVPN te kunnen gebruiken moet je een verbinding maken met een OpenVPN-server. Zodra dat is gelukt zal al het dataverkeer via een beveiligde tunnen worden gestuurd, zodat wachtwoorden, creditcardgegevens en andere gevoelige data niet kunnen worden afgetapt. De OpenVPN-profielen (.ovpn) kun je via e-mail importeren of met iTunes-bestandsdeling toevoegen.

Standaard heeft de iPhone al ondersteuning voor VPN, maar ondersteunt alleen de protocollen PPTP, L2TP/IPSec en daarnaast Cisco IPSec, Cisco AnyConnect en Juniper Junos Pulse. L2TP/IPsec levert daarbij een zwaardere CPU-belasting en is trager, PPTP werkt met een relatief lagere standaardversleuteling (128-bit) maar is wel snel. OpenVPN biedt eigenlijk het beste van twee werelden: sterke encryptie (160- en 256-bit), hoge snelheid (ook op grote afstanden en bij verbindingen met hoge latency) en het is nog betrouwbaar ook. Kortom: allemaal aan de OpenVPN!

Downloaden: OpenVPN Connect (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 januari 2013, 11:00
Categorie Diensten
Onderwerpen beveiliging, Internet, vpn

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.