microsoft-office-sway-icoon-groot

Review: Office Sway, stijlvolle maar beperkte presentatie-app

Met Office Sway zet je gemakkelijk en snel een presentatie of fotoverhaal in elkaar, maar is het een volwaardige Office-app? Check hier ons oordeel.
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

Sway-iOS
Of je nu een verslag, presentatie of persoonlijk verhaal wilt delen, met Office Sway van Microsoft maak je er binnen de kortste keren een gelikt geheel van. Na de web-app is de gratis dienst nu ook beschikbaar als iPad-app en is de iPhone-versie voorzien van een update. Wij gingen ermee aan de slag.

Office Sway: presentaties, verslagen en meer

Microsoft Sway is een combinatie van meerdere programma’s. Aan de ene kant is het een simpel alternatief voor Powerpoint, waarmee je gemakkelijk presentaties maakt voor je werk- of schoolopdrachten. Daarnaast kun je Sway ook goed gebruiken als je een uitgebreid verslag wilt maken, waarbij je foto’s en video’s toevoegt.

De app is duidelijk bedoeld om snel en gemakkelijk een stijlvolle presentatie in elkaar te zetten, al zijn de mogelijkheden wel relatief beperkt. Zo zijn er geen animaties of geavanceerde effecten aanwezig, waardoor Sways al snel op elkaar gaan lijken. Dit is geen probleem als je sporadisch een fotoverhaal wilt vertellen, maar het zal Keynote of Powerpoint niet vervangen.

Sway Sway

Blokken bouwen

Achter de schermen is een Sway opgebouwd uit verschillende blokken, die je door te slepen gemakkelijk van volgorde kunt verwisselen. Zo is er een blok voor Inhoud waarmee je foto’s met bijschriften kunt invoegen, een tekstblok om een verhaal weg te zetten en een Camera-knop om direct een foto te maken en in je Sway te verwerken.

In tegenstelling tot andere programma’s draait Sway volledig op internet en is er geen mogelijkheid om bestanden lokaal op te slaan. Zelfs als je een bestaande Sway op je iDevice wilt bewerken is dat zonder internetverbinding niet mogelijk en word je getrakteerd op een foutmelding.

Altijd online

Dit komt omdat al je Sways op de website van Microsoft staan. Als je ze met iemand wilt delen, verstuur je dus in feite een URL naar een webpagina. Dit maakt Sway uitermate geschikt voor sociale media en daar is Microsoft zich ook van bewust. Met een druk op de knop deel je de link van je Sway via apps als Facebook en Twitter.

Microsoft Sway is volledig gratis te gebruiken, al heb je wel een Microsoft-account nodig om eenmalig in te loggen. Deze is gelukkig vanuit de app aan de maken en vraagt alleen dat je een code invult die naar je gemaild wordt. Met deze account krijg je toegang tot al je Sways op je iPhone, iPad en de webversie.

Sway-iPad-iPhone

Trage voorbeeldknop

Terwijl je aan het werk bent kun je op ieder moment kijken hoe het ervoor staat door bovenin beeld op de ‘Voorbeeld’-knop te tikken. Hierna genereert de app een preview van hoe de uiteindelijke Sway eruit komt te zien.

Het laden van deze preview kan alleen wel even duren, waardoor we de functie minder vaak gebruikten dan we in eerste instantie gedacht hadden.

Sway Sway

iPhone voor snelle aanpassingen

Zeker omdat je Sway-bestanden automatisch synchroniseren is het wisselen tussen verschillende apparaten bovendien geen probleem. Als je van plan bent om een volledige presentatie in elkaar te zetten raden we het je aan om de overstap naar een iPad te maken, zeker omdat de iPhone-variant niet over een Landschapmodus (waarbij je de iPhone horizontaal houdt) beschikt.

Zo wissel je op de iPad met een handig zijmenu in een handomdraai van verschillende stijlen, die je project direct een totaal ander uiterlijk geven. Ook is er een Remix-knop om een willekeurig uiterlijk te kiezen, leuk als je niet weet welke stijl het beste bij je verhaal past.

Daarnaast is de iPad-versie van Sway dankzij het grotere scherm wat uitgebreider en handiger in gebruik, al voldoet de iPhone-variant prima als je een bestaand project snel wilt aanpassen.

Conclusie Office Sway review

Voor complexe projecten is Office Sway wat beperkt en het ontbreken van een offline opslagmogelijkheid maakt de app niet erg geschikt om te gebruiken als je regelmatig onderweg bent. Dit neemt niet weg dat het een intuïtieve en strakke app is, als je bijvoorbeeld je vakantie samen wilt vatten als fotoverhaal. Door het te delen als openbare URL kun je jouw creaties bovendien gemakkelijk verspreiden via ieder sociaal medium, een e-mail of een tekstbericht. Sway zal je favoriete presentatie-app dus niet vervangen, maar het is een prima gratis alternatief.

Pluspunten

  • Zet snel een stijlvolle presentatie in elkaar
  • Gemakkelijk te delen via alle online kanalen
  • Intuïtief design met verschuifbare blokken

Minpunten

  • Geen Landschapmodus op iPhone
  • Offline bewerken van Sways niet mogelijk
  • Niet erg uitgebreid, Sways lijken snel op elkaar
  • Een preview laden duurt net wat te lang

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.