Nintendo: ‘we gaan absoluut geen iPhone-games maken’

Preisdent van Nintendo Satoru Iwata heeft op de Tokyo Game Show iedere mogelijkheid voor een iPhone game van de ontwikkelaar uitgesloten.

Nintendo iPhoneIn augustus bleek niemand minder dan gamesgigant Nintendo onder druk van investeerders te staan. Zij zagen het bedrijf liever games voor de iPhone en andere smartphones maken, omdat er steeds meer successen op deze platformen worden geboekt. President van Nintendo Satoru Iwata heeft echter laten weten dat ze dit absoluut niet gaan doen. Als ze wel games voor andere platformen zouden maken, dan riskeren ze alles waar het bedrijf voor staat, vindt Iwata.

Iwata vertelde het tijdens zijn persconferentie vlak voor de Tokyo Game Show, de grootste gameconferentie in Japan. IGN citeert de Japanse krant Nikkei als volgt:

Dit wordt absoluut niet bij ons overwogen. Als we dit zouden doen, zou Nintendo ophouden Nintendo te zijn. Dat we een hardware-ontwikkelteam binnen Nintendo hebben is een van onze grootste krachten. Het is de taak van Nintendo’s management om gebruik te maken van deze voordelen. [Games uitbrengen op de iPhone] zou waarschijnlijk een slimme keus zijn, omdat we er vrij snel winst mee zouden maken. Ik geloof echter dat het niet mijn verantwoordelijkheid is om direct winst te boeken, maar om onze positie tegenover de concurrentie op de lange termijn te verzekeren.

Met andere woorden: Iwata lijkt er niet van overtuigd te zijn dat het ontwikkelen van iPhone-games het bedrijf op de lange termijn veel goeds zou doen. Daarnaast zou het problemen veroorzaken bij de hardwareverkoop: klanten zijn waarschijnlijk minder geneigd om een Nintendo 3DS te kopen als de bekende Nintendo-titels ook gewoon op een iPhone te spelen zijn.

Eerder deze zomer kwam er in de Japanse App Store een Pokemon-spel uit. Nintendo heeft sterk geïnvesteerd in Game Freak, de ontwikkelaar van de Pokémon-franchise, maar het bedrijf opereert nog wel onafhankelijk van zijn investeerder. Omdat Pokémon zo zwaar aan Nintendo hangt, zorgde het er wel voor dat investeerders hun vraagtekens bij de huidige bedrijfsstrategie van Nintendo begonnen te zetten.

Dat games ontwikkelen voor derde partijen niet in Nintendo’s natuur zit, heeft het verleden ons al geleerd. Via Bloomberg schemerde Iwata’s mening ook al door. Maar het is opmerkelijk dat Iwata met deze uitspraak zelfs de kleinste mogelijkheid uitsluit.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 september 2011, 12:45
Categorie Games
Onderwerpen nintendo, pokemon

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.