Nintendo staat onder druk om iPhone-games te maken

Nintendo staat onder toenemende druk van aandeelhouders om toch games voor de iPhone en andere platformen te ontwikkelen. Nintendo's president houdt echter voet bij stuk: zolang hij de baas is ontwikkelt Nintendo alleen voor Nintendo-consoles.

pokemon tapNintendo staat onder toenemende druk van investeerders om toch titels voor de iPhone en andere platformen te maken. Dat meldt Bloomberg, op het moment dat Nintendo’s aandeel op het laagste punt in zes jaar staat. Dat de aandeelhouders wel eens gelijk zouden kunnen hebben, bleek vorige maand toen partnerbedrijf Pokemon Company aankondigde dat ze een iPhone-game met Pokemon-thema gaan ontwikkelen (zie afbeelding). Het aandeel schoot weer even omhoog.

Maar nadat Nintendo elke betrokkenheid ontkende en nog eens benadrukte dat ze geen plannen hebben om voor externe platformen te ontwikkelen, zakte het aandeel weer. President Satoru Iwata staat voor een lastige beslissing, maar hield koppig vol dat Nintendo alleen titels voor het eigen platform zal ontwikkelen, zolang hij de baas is.

De verkoop van mobiele games en apps is booming, maar Nintendo (en trouwens ook Sony) profiteert er nauwelijks van mee. Consumenten kiezen steeds vaker voor iPhones, iPads en Facebook om te gamen en laten nieuwe apparaten zoals de 3DS links liggen. Dit apparaat is nog geen halfjaar op de markt, maar zal vanaf vandaag in Japan met 40 procent worden afgeprijsd.

Ook de DS en Wii verkopen niet meer zo goed, wat resulteerde in een kwartaalverlies van $328 miljoen. Voor de investeerders is een prijsverlaging van de 3DS echter niet genoeg: ze willen drastischer maatregelen. Eén daarvan zou kunnen zijn dat Nintendo marktaandeel koopt in de smartphonemarkt door bedrijven over te nemen. Zo kunnen ze als merk nog enigszins buiten beeld blijven, als ze de games onder de bestaande naam blijven aanbieden. Voorbeelden van recente overnames zijn Ngmoco, Open Feint en Chillingo. Een meer drastischer oplossing is dat Nintendo zelf games gaat ontwikkelen voor iOS. Maar ze hebben dan wel een behoorlijke achterstand in te halen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 augustus 2011, 9:36
Categorie Games
Onderwerpen japan, nintendo

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.