KeyTouch icon

KeyTouch: Nederlandse app ontgrendelt Mac met Touch ID

De Nederlandse iOS-app KeyTouch laat je de Mac ontgrendelen met de Touch ID-scanner van je iPhone. Zo ruil je wachtwoorden in voor je vingerafdruk.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

KeyTouch iconWat als de Mac ook een Touch ID-vingerafdrukscanner had? Je zou de Mac dan met een simpele vingerscan kunnen ontgrendelen, waardoor je nog maar zelden een wachtwoord hoeft te gebruiken. De Nederlandse iOS-app KeyTouch maakt dit via een omweg nu alvast mogelijk. Door KeyTouch en de bijbehorende Mac-app te installeren, gebruik je de Touch ID-scanner van je iPhone om de Mac te ontgrendelen.

Bij het instellen van KeyTouch op je Mac moet je twee keer het ontgrendelwachtwoord van je Mac invoeren. Deze wordt door KeyTouch versleuteld bewaard. Start je de iPhone-app van KeyTouch en scan je je vingerafdruk met Touch ID, dan wordt er via Bluetooth met de Mac-app verbonden. Deze Mac-app voert vervolgens het door jou opgegeven wachtwoord in, waardoor de Mac kan worden ontgrendeld.

In onze tests kon KeyTouch alleen onze Mac ontgrendelen nadat het scherm was geactiveerd. En dat maakte het gebruik van de app eigenlijk al wat omslachtig. We moesten een knop op het toetsenbord indrukken om de Mac uit sluimerstand te halen, de iPhone erbij pakken, de app starten en vervolgens de vingerafdruk scannen. Handig als je een zeer lang en moeilijk te onthouden wachtwoord gebruikt, maar wij konden onze Mac sneller opstarten door gewoon zelf de code in te voeren. Ontgrendel-app Knock is wat dat betreft rapper te gebruiken. Deze hoeft alleen via Bluetooth de connectie te leggen, waardoor je de iPhone in je zak houdt. KeyTouch is door het gebruik van Touch ID daarentegen weer wat veiliger, omdat niet iedereen met jouw iPhone de Mac mag ontgrendelen.

KeyTouch wachtwoordKeyTouch

Bluetooth 4.0 vereist

KeyTouch is alleen te gebruiken als je iPhone en Mac allebei Bluetooth 4.0 ondersteunen. In de iPhone zit deze Bluetooth-techniek al sinds de iPhone 4s, maar bij de Mac vallen een aantal recentere modellen af. Je hebt één van de volgende Macs nodig om KeyTouch te gebruiken:

Herinstalleren

Toen we KeyTouch voor het eerst installeerden en instelden, bleek de app ook nog niet correct te werken. Hoewel we meerdere malen onze vingerafdruk probeerden te scannen, gebeurde er in zowel de iOS-app als de Mac-app niks. Pas toen we beide applicaties opnieuw hadden geïnstalleerd werkte KeyTouch zoals verwacht. We zijn sindsdien ook tegen geen problemen aangelopen bij onze tests, maar het schijnt een veel voorkomende bug te zijn. De ontwikkelaars noemen het probleem zelf ook op de website van KeyTouch, waar tevens wordt geadviseerd op de app opnieuw te installeren.

Door dit soort kleine probleempjes voelt KeyTouch nog niet helemaal af. Hoewel de app na wat getweak namelijk prima werkt, loop je af en toe wel tegen wat onhandigheden aan. Scan je bijvoorbeeld drie keer achter elkaar een verkeerde vingerafdruk? Dan lijkt het alsof de afdruk wordt goedgekeurd, maar gebeurt er op je Mac niks.

Jonge, Nederlandse ontwikkelaars

Het team achter KeyTouch is jonger dan je wellicht zou verwachten. De app is gemaakt door een drietal Nederlandse jongens: Erik van der Plas, Tom de Ruiter en Melvin Voetberg. Van de groep is Erik met zijn 13 jaar de jongste, maar daarmee scheelt hij maar weinig met de rest van het team. Het maken van dergelijke Bluetooth-apps voor je Mac lijkt een trend te worden onder jonge, Nederlandse ontwikkelaars. Zo werd de berichten-doorstuurder Notifyr ook door een Nederlandse tiener ontwikkeld.

Conclusie KeyTouch review

We moesten de app een keer herinstalleren, maar sindsdien werkt KeyTouch exact zoals de ontwikkelaar belooft. Leg je vinger op de Touch ID-scanner en je kunt de Mac ontgrendelen, zonder dat je daar een wachtwoord voor hoeft in te tikken. Een slimme truc die aanvoelt als een vooruitblik op Apple’s grotere plannen met Touch ID, maar KeyTouch is niet altijd even handig. Het is soms namelijk net zo makkelijk om je wachtwoord op de ouderwetse manier in te vullen.

Pluspunten

  • Voelt als een slimme 'hack'.
  • Veiliger dan bijvoorbeeld Knock door gebruik van Touch ID.

Minpunten

  • Niet altijd sneller.
  • Kleine foutjes.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 januari 2015, 12:16
Categorie Productiviteit
Onderwerp touch id
Devices Mac, MacBook
Software macOS

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.