Reacties voor: iBooks Author: de venijnige kleine lettertjes

De iBooks Author van Apple is een gratis tool waarmee je e-books kunt maken. Maar in de voorwaarden staan een paar onaantrekkelijke clausules: je mag betaalde boeken niet elders verkopen en hebt een Amerikaans Tax-ID nodig.
Lees het complete artikel → iBooks Author: de venijnige kleine lettertjes
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 33 reacties

  1. Bedankt voor dit artikel!
    Dit soort artikelen zorgen ervoor dat de gemiddelde consument wat kritischer kijkt naar Apple Buzz!

  2. Dit lijken me alleen maar logische dingen, of willen we dat de iBookStore er net zo uit ziet als de App Store, of nog erger: Android Market? Is er eigenlijk een mogelijkheid om in plaats van te publiceren alleen met je eigen klas te delen, dat zou makkelijker zijn voor leraren, en wat moeten hun zelfgemaakte boeken in een boeken winkel, nee niks dus.

  3. Toch nuance graag bij “Exclusief aanbieden via Apple”. Als je geld vraagt voor je boek moet je het boek dat je via iBooks Author genereert via Apple verkopen, maar je kan je tekst/afbeeldingen/diagrammen wel blijven gebruiken om via een ander programma een zeer gelijkaardig boek te maken dat je via bv Amazon verkoopt.

  4. Origineel geplaatst door Emerik
    Toch nuance graag bij “Exclusief aanbieden via Apple”. Als je geld vraagt voor je boek moet je het boek dat je via iBooks Author genereert via Apple verkopen, maar je kan je tekst/afbeeldingen/diagrammen wel blijven gebruiken om via een ander programma een zeer gelijkaardig boek te maken dat je via bv Amazon verkoopt.

    Maak hem dan direct in een programma dat cross platform is! 1x werk!

  5. Origineel geplaatst door hoi
    De iBooks Author kan bestanden in tekst- en PDF-formaat exporteren, maar voor ePub is alleen de eigen variant van Apple beschikbaar. Deze is voorzien van DRM en de bestanden zijn daardoor alleen via de iBookstore te distribueren. Daarmee werkt Apple niet mee aan open standaarden. Overigens zijn de e-books die Amazon op de Kindle uitbrengt ook afgeschermd met DRM.

    En de hele wereld verplichten een Apple device te gebruiken… Is een PDF niet handiger, kan op nagenoeg elk device draaien! Of een ander open formaat dat cross platform is.

  6. Het is toch wel opvallend dat Apple zoveel beperkingen oplegt, terwijl ze zelf claimen dat ze de kwaliteit van het Amerikaanse onderwijs omhoog willen brengen (alles wat gisteren is aangekondigd is NIET bedoeld voor de buitenlandse markt – enkel de Amerikaanse).

  7. “Dan Wineman vergeleek de situatie met Photoshop: stel dat Adobe in de voorwaarden zet dat je foto’s die je als JPEG exporteert niet aan Getty mag verkopen, hoe zouden mensen dan reageren?”

    Storm in een glas water. Dit zijn allemaal redelijke regels.
    De tool is gratis. Wil je dan dat mensen het misbruiken voor een ander systeem?

    Dit heeft allemaal te maken met het gesloten [ECO]systeem en kwaliteitscontrole. Apple verdient vooralsnog weinig aan de Appstore.

    Voor alles wat Apple verzint of uitbrengt, moeten mensen altijd even een plasje overdoen.

  8. @ovi-maps.nl: En dan wordt zo’n gratis tool weer misbruikt… Apple denkt verder en is geen philantropische instelling.

    Waar verdienen ze aan? Een goed gevulde Store met kwaliteits producten verkoopt meer iApparaten. Een parade paardje wat de concurrent Google niet heeft.

  9. Even een paar snelle correcties: tax-ID aanvragen bij de Amerikaanse Belastingdienst kan telefonisch, per fax of per post. Online opvragen van een Ondernemers-ID kan alleen als je er al staat ingeschreven met een social-securitynummer. Ik heb het afgelopen oktober telefonisch gedaan, de aanvraag is geregeld tijdens het gesprek zelf.
    De output van het nieuwe iBooks Author is niet helemaal standaard epub, maar de iBooks-winkel accepteert ook ePub-bestanden die op een andere manier zijn gemaakt. Wat dat betreft wordt de open epub-standaard nog steeds ondersteund. Bij het aanbieden van je boek bepaal je zelf of je DRM wilt of niet. (Mijn eerste stripboekje in de iBooks winkel heeft geen DRM).
    De clausule die stelt dat je output van iBooks Author alleen via Apple mag verkopen, verbaast me vooral omdat – voor zover ik kan overzien – nog geen enkele andere reader in staat is om dat soort bestanden weer te geven met alle toeters en bellen. En als je zo’n bestand handmatig moet aanpassen om het geschikt te maken voor bijvoorbeeld de Kindle Fire, is het daarna dan nog output van iBooks Author die onder die clausule valt?
    De prijs van € 14,99 is niet de maximum-prijs in de iBooks winkel (de biografie van Steve Jobs kost al meer) maar een richtprijs die Apple heeft afgesproken met uitgevers van studieboeken.

  10. misschien is het ook wel interessant te vermelden dat als je een pdf publiceert of export., dat er dan een gigantisch ibooks author logo onderaan de pdf verschijnt (en zonder interactieve functies).

    het formaat dat je onderling gewoon kan uitwisselen is een ibooks formaat (.ibooks).

    Ik ga iig mijn portfolio ook als ibooks formaat beschikbaar stellen op mijn site. Het is aantrekkelijker voor mij dan werken met de publisher tools van Adobe.

    (de vergelijking van photoshop, jpg en ibooks author is dan ook best krom trouwens, aangezien je gewoon vol betaald voor de creative suite van adobe. Dat is nog steeds 1600 euro meer dan de author tool van Adobe ;)).

  11. Origineel geplaatst door ovi-maps.nl
    Is een PDF niet handiger, kan op nagenoeg elk device draaien! Of een ander open formaat dat cross platform is.

    PDF is geen open standaard. Die is van Adobe en zij hebben daar alle rechten op. Wel geven ze veel meer vrijheid in het gebruik van PDF, maar het blijft een bestandstype van één commercieel bedrijf.

  12. Gaat Apple zich dan ook met de inhoud bemoeien? Dat bij een blote borst of iets vergelijkbaars je iBook preutse amerikaanse normen worden opgelegd e.d?

  13. @Anoniem: Nou, reken er maar niet teveel op. (te)veel mensen blijven in Apple één of andere messias zien, terwijl het niets meer is dan een moloch, met veel smerige praktijken en die het uiteindelijk maar om 1 ding gaat” winst maken, veel winst.
    Er zit echt geen greintje idealisme in Apple

  14. Origineel geplaatst door Maccew
    PDF is geen open standaard. Die is van Adobe en zij hebben daar alle rechten op. Wel geven ze veel meer vrijheid in het gebruik van PDF, maar het blijft een bestandstype van één commercieel bedrijf.

    PDF is wel degelijk een open standaard.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Pdf

  15. Ik vind dit wel een mooie ontwikkeling. De regels zijn duidelijk. Nu is het aan de professoren en docenten om hun kennis op een creative wijze te delen. Ik verwacht we binnenkort mooie voorbeelden gaan zien. Voor mezelf zie ik eindelijk een manier om veel ideeën voor een interactieve boek te gaan uitwerken.

  16. Waarom vinden velen het raar dat Apple verbied de met iBA gemaakte boeken ook op andere manieren uit te geven? Als of een traditionele uitgever het wel zou toestaan als je je boek ook bij een andere partij zou uitgeven?! Bij iBA boeken mag je zelfs de inhoud, mits anders geproduceerd, wel opnieuw uitgeven als ik het goed begrijp. Is dus meer vrijheid lijkt me?

  17. Een papieren boek kan overal altijd door iedereen worden gelezen. Doorgegeven, doorverkocht, tweedehands ingekocht. Gratis of voor elke prijs. Bij Apple mag dat allemaal niet. Toch staan alle gelovigen te kwijlen. Dat is toch raar?

  18. Het kan zijn dat ik het nog even niet goed begrijp, maar ik heb een specifieke vraag: kan ik een multi-touch boek maken (een rapportage) en dat per e-mail versturen naar mensen met een iPad, zonder dat ik dan moeilijk moet gaan doen met DRM en iBookstore accounts?

    Vanwege gevoelige informatie kan ik het niet via de iBookstore doen. Ik heb dus naar mijn idee geen iBookstore account nodig.

    Is dit mogelijk?

  19. Deze nieuwe iBooks kunnen Keynote presentaties bevatten. Om een alternatieve applicatie te maken waarin je de nieuwe iBooks kunt bekijken zul je dus ook iets moeten maken waardoor je Keynote presentaties kunt bekijken. Voor zover ik weet is daar nog geen enkele oplossing voor.

    Ik vind de klacht dat je de iBooks niet mag verkopen buiten de iBookstore om een beetje flauw, vele bedrijven doen hetzelfde, zoals Autodesk met de educatieve versies waarmee je natuurlijk geen professioneel werk mag doen (en die op elke print een watermerk plaatst wat je niet mag verwijderen). En dat is dan een product waar je wel voor moet betalen.

  20. Hoe is dat telefonisch gedaan dan? Als ik op de IRS website kijk en het formulier bekijk dat ik naar Texas moet sturen, moet ik een paspoort opsturen of een kopie dat is gelegaliseerd…

    Origineel geplaatst door POost
    Even een paar snelle correcties: tax-ID aanvragen bij de Amerikaanse Belastingdienst kan telefonisch, per fax of per post. Online opvragen van een Ondernemers-ID kan alleen als je er al staat ingeschreven met een social-securitynummer. Ik heb het afgelopen oktober telefonisch gedaan, de aanvraag is geregeld tijdens het gesprek zelf.

  21. @kirvis: Dat denk ik niet. Je kan het boek alleen maar delen met iemand wanneer het in de iBookstore zit en daarvoor moet je dus zo’n Connect-account aanvragen. Als je je boek gratis aanbiedt kan het zonder isbn-nummer.
    Ik ben al aan m’n boek begonnen en het werkt zeer eenvoudig.
    Zeker ben ik niet van wat ik hier beweer dus graag had ik van iemand de bevestiging of het klopt.

  22. @N. Amedei: Lees de bio maar eens van Steve Jobs. Dan zal je zulke onzin niet verkondigen!

  23. Voor allen die graag hun eigen boek willen publiceren, al wil je er maar 1 stuk van, of wil je het verkopen, kijk hier even. http://www.unibook.com

  24. Naieve apple goedpraterij.

  25. Een beetje vreemd. Biedt Apple een gratis programma aan? Waarmee ze je aanbieden om geld mee te verdienen en om gebruik te mogen maken van hun netwerk?
    Waarom zijn vervolgens dan veel mensen verontwaardigd dat je daar zelf geen geld mee mag verdienen zonder een klein deel daarvan aan apple af te staan? Bij alle open source projecten wordt je maar liefst nadrukkelijk verboden om via die projecten geld te verdienen die andere mensen je gratis aanbieden. Dus waar gaat dit over? Apple laat de copyrights tenminste bij de auteurs.

    P.s. De vergelijking met photoshop gaat een beetje mank, de laatste keer dat ik keek, was photoshop nou niet bepaald gratis.

  26. Er is hier een flinke discussie die betrekking heeft over distributie van betaalde e-books. Maar veel interessanter vind ik deze passage uit de voorwaarden:

    (i) indien u uw werk kosteloos (gratis) aanbiedt, is het u toegestaan uw werk op elke denkbare manier te distribueren;

    Ik kan dus als docent nu met een geweldige tool zelf eenvoudig interactieve e-books maken en deze onder mijn studenten verspreiden. Dat is toch de grootste verdienste van iBooks Author?

  27. Origineel geplaatst door Nota
    Hoe is dat telefonisch gedaan dan? Als ik op de IRS website kijk en het formulier bekijk dat ik naar Texas moet sturen, moet ik een paspoort opsturen of een kopie dat is gelegaliseerd…

    Ik heb een EIN aangevraagd (een Employer Identification Number) en bij de bedrijfsvorm “Sole Proprietor” opgegeven. Daar was verder geen identificatie voor nodig en als niet-Amerikaan vanuit het buitenland hoef je daarvoor ook geen Social Security Number of ITIN te hebben. Aanvragen vanuit het buitenland moeten naar Philadelphia.

  28. @Steven: Die staat ook onderaan het artikel genoemd.

  29. En hoe zit dat dan met zo’n Ein, moet je dan inderdaad belasting betalen aan de Amerikaanse belastingdienst over evt. inkomsten? Of is het maar een formaliteit?

  30. Een Ibook wordt voor publicatie door Apple gecontroleerd. Als ik een Ibook in het Nederlands wil uitgeven, hoe controleert Apple dan de inhoud?

  31. @LeMoi: Unibook? Een papieren boek is toch niet te vergelijken met een e-book? Dan kun je beter naar Smashbooks of Lulu verwijzen. Die kunnen ook digitale boeken aan.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.