Reacties voor: Help! iPhone-app roept vrijwillige hulpverleners op in tijden van nood

De iPhone-app Help! roept vrijwillige hulpverleners die de app ook gebruiken wanneer je in een penibele situatie verkeert. Deze personen kunnen jij vervolgens zo snel mogelijk vinden.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 23 reacties

  1. Nog een kleine aanvulling van mijn kant: deze app was winnaar in de app-competitie ‘Our Mobile Generation‘, die Vodafone en Enviu eerder dit jaar organiseerde (en waarbij ik in de jury zat).

  2. Erg leuk idee, maar ik denk dat er heel veel valse meldingen op zo’n app binnenkomen.

  3. Klinkt als een nuttige app. Ik vrees alleen dat er een hoop grappenmakers misbruik gaan maken van de tool, waardoor het nuttige gebruik zal afnemen 🙁

    Paar opmerkingen (als hulpverlener) die voor alle situaties geldt (ongeacht app;)):
    – Eigen veiligheid eerst! Één slachtoffer is er al één teveel, wordt er zelf niet ook een…
    – Alarmeer in levensbedreigende situaties ALTIJD eerst 112 (elke minuut telt )…Het is altijd fijn om backup te hebben
    – Zorg voor ruimte voor professionele hulpverleners. Hulp is fijn, maar loop niet in de weg. Bijv. parkeer niet te dicht op een ongeval, maar zorg dat de brandweer en ambulance bij slachtoffers kunnen komen. Bij een reanimatie, parkeer niet direct voor de deur, etc.

    Een persoonlijke advies:
    – Neem de leiding…vaak komen bij incidenten veel mensen die het allemaal beter weten…Jij bent blijkbaar de enige die wat deed. Laat je niet overbluffen en doe wat je kan, totdat een terzake kundige het overneemt…

  4. Er zullen weer veel grappenmakers zijn die de app misbruiken…. Helaas

  5. Hoop dat veel mensen en hulpverleners zich aansluiten. Eigenlijk zou zoiets landelijk bij de regionale meldkamers moeten bestaan. Nu wordt er alleen hulp ingeschakeld als je via de app 112 belt. In paniek gaan mensen gewoon 112 bellen (ook goed natuurlijk).

    Er zou een optie in de app moeten komen: ik heb 112 al gebeld maar wil alarm voor mijn omgeving slaan via de app! Handig als je daar alsnog aan denkt.

  6. Het lijkt mij nog veel handiger als ze bij de 112 meldkamer de beschikking krijgen over de database met hulpverleners!

    Als iemand zonder zo’n app dan 112 belt kan de meldkamer zien welke hulpverleners er in de buurt zijn en die een push bericht sturen om eerste hulp te verlenen tot de ambulance er is.

    Brengt natuurlijk wel een aantal privacy en verantwoordelijkheid bezwaren met zich mee, maar zou wellicht levens kunnen redden.

  7. Er zullen misschien niet alleen grappenmakers zijn die een melding maken (overigens kan de maker dit oplossen door de hulpverlener de mogelijkheid terug te kunnen laten koppelen om te melden of de melding echt was of niet, dat zou mooi zijn en kan de app die persoon uitschakelen zodat die hem niet meer kan gebruiken?!? een idee??).

    Als ik bijna dood ga en ik heb een ding aangeklikt dan weet men ook dat ik een iPhone in mijn zak heb zitten. Weg iPhone… Nee, denk dat ik hem toch maar niet gebruik. Al hoewel, als ik wel blijf leven en mijn iPhone zou gestolen zijn dan ben ik wel blij 🙂

  8. @Marijn: dat is een uitstekend idee.

  9. @WvB22: Dankjewel voor de tip! Dit is zeker iets waar we aan werken!

    @marcservice: Bedankt voor je reactie! Dit hebben we inderdaad in de app verwerkt; als ontvanger van een alarm kan je achteraf aangeven dat er sprake was van vals alarm. Als 2 of meer mensen een alarm als vals alarm bestempelen, ontvangt de melder een waarschuwing. De tweede keer dat dit gebeurt, wordt de melder afgesloten en kan geen meldingen meer doen via de HELP! app. De melder kan natuurlijk nog wel gewoon 112 bellen.

  10. Echt uber gaaf dat ik de makers van de app van school ken :). Waren ook nog eens op tv te zien, tof!

  11. Origineel geplaatst door WvB22
    Er zou een optie in de app moeten komen: ik heb 112 al gebeld maar wil alarm voor mijn omgeving slaan via de app! Handig als je daar alsnog aan denkt.

    Ja of juist niet want dan kan je als eventuele grappenmaker zonder 112 te bellen andere mensen alarmeren. Door automatisch ook 112 te bellen zullen grappenmakers denk wel goed nadenken over of het nou zo’n handige actie is om voor de grap 112 te bellen.

  12. Origineel geplaatst door Thomas
    Origineel geplaatst door WvB22Er zou een optie in de app moeten komen: ik heb 112 al gebeld maar wil alarm voor mijn omgeving slaan via de app! Handig als je daar alsnog aan denkt.Ja of juist niet want dan kan je als eventuele grappenmaker zonder 112 te bellen andere mensen alarmeren. Door automatisch ook 112 te bellen zullen grappenmakers denk wel goed nadenken over of het nou zo’n handige actie is om voor de grap 112 te bellen.

    Dat is ook wel een goed punt inderdaad.

  13. en? heeft iemand de app al getest en nog leeft? 😉

  14. Mobiele nummers worden bij de meldcentrale toch gewoon geregistreerd? Deze app lijkt me een goede zaak, maar ik heb zelf niet zoveel om toe te voegen bij een ongeval.

  15. Origineel geplaatst door Max
    Mobiele nummers worden bij de meldcentrale toch gewoon geregistreerd? Deze app lijkt me een goede zaak, maar ik heb zelf niet zoveel om toe te voegen bij een ongeval.

    vorig jaar naar 112 gebeld vanwege mensen die over de vluchtstrook aan het strompelen waren. liepen half op de rechter rijbaan in een 120KM zone. Ik kon toen net iemand ontwijken. ze vroegen om mijn telefoonnummer. Toen ik vroeg of ze dat niet konden zien, gaven ze aan dat dat niet kon omdat ik met een geheim nummer belde.

  16. Een app kan niet onzichtbaar bellen dus een grapjas kan gewoon zijn gang gaan en ophangen. Hij belt misschien wel maar dat is kwestie van ophangen hoop uiteindelijk dat er geen misbruik word gemaakt en dat het levens gaat redden.

  17. @poserman: Ze zien het misschien niet in het display. Maar als jij misbruik maakt van 112 kunnen ze het wel traceren (dat recht hebben ze). Dat is echter in dit soort gevallen meer werk dan gewoon vragen wat je nummer is.

  18. Hele slimme app met goede bedoeling, jammer dat locatie(gps) de hele tijd aan moet staan. Anders ben je niet te traceren ivm ongeval of noodsituatie om hulp te verlenen. Vreet namelijk nog steeds batterij. Heel jammer.

  19. Leuk idee, maar gaat dus niet werken. Ik probeer het mij voor te stellen: ik heb een hartaanval en lig dood te gaan en ik denk bij mijzelf: “had ik hier niet een app voor? Waar is mijn telelfoon?”

  20. Geweldig! Ik denk niet er veel foute meldingen komen, net als bij 112. Ik denk zelfs dat het heeeel veel zal oplossen!

  21. Origineel geplaatst door Marijn
    Het lijkt mij nog veel handiger als ze bij de 112 meldkamer de beschikking krijgen over de database met hulpverleners!Als iemand zonder zo’n app dan 112 belt kan de meldkamer zien welke hulpverleners er in de buurt zijn en die een push bericht sturen om eerste hulp te verlenen tot de ambulance er is.Brengt natuurlijk wel een aantal privacy en verantwoordelijkheid bezwaren met zich mee, maar zou wellicht levens kunnen redden.

    In verschillende gemeenten wordt dit al op een dusdanige manier toegepast. In mijn gemeente (Landgraaf) hebben ze gratis reanimatiecursussen gegeven. Op het moment dat er een melding van hartfalen in de meldkamer binnenkomt wordt gelijk de ambulance er op af gestuurd en worden ook de 10 dichtsbijzijnde burgers (die mee doen aan het programma) geïnformeerd. Vijf van deze burgers gaan gelijk naar het slachtoffer toe en de vijf overige burgers gaan een AED halen. Nu zal het toch nooit gebeuren dat alle 10 de burgers te melding op tijd zien, vandaar het wellicht hoge aantal.

    Precies het voorstel wat jij doet wordt dus al in verschillende gemeenten toegepast.

  22. Origineel geplaatst door HELP! app
    @WvB22: Dankjewel voor de tip! Dit is zeker iets waar we aan werken!@marcservice: Bedankt voor je reactie! Dit hebben we inderdaad in de app verwerkt; als ontvanger van een alarm kan je achteraf aangeven dat er sprake was van vals alarm. Als 2 of meer mensen een alarm als vals alarm bestempelen, ontvangt de melder een waarschuwing. De tweede keer dat dit gebeurt, wordt de melder afgesloten en kan geen meldingen meer doen via de HELP! app. De melder kan natuurlijk nog wel gewoon 112 bellen.

    Ik weet niet wat een “BIG” Hulpverlener in zo’n app moet!.
    Handiger is om een ander soort hulpverlener toe te voegen. Zoals een Ambulance verpleegkundige/chauffeur, Brandweerman (zoals ik) of een politie agent.

    Big hulpverleners zie ik niet zo gauw hulpverlenen in de app beschreven situatie’s.

    Iets om over na te denken!

  23. @HELP! app: Hoe kan het dat de app op de iPhone de hele dag GPS aan laat staan (drowning battery) en op Android niet. Is het niet mogelijk via GSM locatie te zien waar eventuele hulpverleners zich bevinden en als je zelf alarm slaat dat de app de GPS inschakeld (dan pas) zodat de batterij niet meteen leeg is. Om deze reden van de iPhone verwijderd maar gelukkig loop ik altijd met 2 telefoons op zak en toch op Android geïnstalleerd.

    Puike app en geweldig initiatief overigens !!!

    Edit: Als je kijkt op de website van de maker(s) zie je dat inderdaad GPS bij de iPhone pas bij een melding wordt ingeschakeld (helaas moet je dit bij Android zelf nog doen) en dat je locatie aan de hand van de toch al gelocaliseerde zendmasten wordt gedaan.

    GOED OVER NAGEDACHT !!!

    20 Minuten geïnstalleerd en (gelukkig) nog geen melding gehad 😉 Komt op de iPhone op het beginscherm!

    @tony: De app is er eigenlijk niet voor eigen gebruik maar om HULP TE VERLENEN

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.