Eerste indruk: Lyrics eindelijk in de App Store

Lyrics is na een vertraging van een paar maanden eindelijk in de App Store verschenen. Lyrics bevat 700.000 songteksten van populaire muzieknummers.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

lyricsDe iPhone-applicatie Lyrics van Moop.Me is na een paar maanden wachten eindelijk in de App Store verschenen. Met Lyrics kun je meezingen met je favoriete nummers. De applicatie maakt gebruik van de LyricWiki-database, die meer dan 700.000 songteksten bevat. Voor de albumhoezen wordt gebruik gemaakt van Last.FM. Eenmaal gedownloade songteksten zijn ook zonder internetverbinding te raadplegen. Leuk voor karaoke, om met z’n allen mee te zingen of om beter te snappen waar een muzieknummer over gaat.

De applicatie beschikt over drie knoppen onderin het scherm, waarvan je in feite maar twee nodig hebt: de zoekfunctie en de lijst met favorieten. De zoekfunctie is zodanig gemaakt dat je door minder te typen meer resultaten krijgt. Voor ‘Zero 7’ hoef je dus alleen ‘zero’ in te tikken. Bij het invullen van je zoekterm geef je aan of je op songnaam of artiestnaam wilt zoeken. Helaas zijn lang niet alle Nederlandstalige artiesten aanwezig: Marco Borsato en Acda & De Munnik zijn wel te vinden (maar gek genoeg weer niet in de categorie Language/Dutch op de website LyricWiki.org. Van de twee genoemde artiesten zijn heel wat teksten aanwezig. Van bekende Engelstalige artiesten is gelukkig veel meer te vinden, zoals de nog immer populaire Rick Astley. Als je gerickrolled bent, kun je met Lyrics lekker meezingen.

lyrics

Bevalt een songtekst, dan raak je het sterretje rechtsboven aan om de songtekst aan je favorietenlijst toe te voegen. Het favorietenlijstje is in feite een lijstje met artiestennamen. Tik je een artiestennaam aan waarachter meerdere nummers schuilgaan, dan krijg je eerst een lijstje te zien van nummers die je als favoriet hebt aangemerkt. Vervolgens kun je doorgaan naar het gewenste nummer.

songtekstWaarom heeft Lyrics er nu eigenlijk zo lang over gedaan om goedgekeurd te worden? Volgens ontwikkelaar Joris Kluivers heeft dat te maken met de toegenomen strengheid van Apple over obscene of aanstootgevende content. Muzieknummers met al te expliciete teksten komen daardoor niet meer door het filter. Dat geldt bijvoorbeeld voor de tekst van ‘Als jij maar naar me lacht’ van Marco Borsato (zie hiernaast). Ik heb de tekst er eens op nagelezen, maar kan werkelijk geen schokkende details ontdekken. Het obscenity-filter is overigens via een trucje te omzeilen: door in het About-scherm drie keer helemaal naar beneden te scrollen zal deze verder uitgeschakeld zijn.

Lyrics heeft geen verdere interactie met de iPod-applicatie, vermoedelijk door de beperkingen die Apple op dat vlak oplegt. Het is dus niet mogelijk om voor een gevonden songtekst te controleren of het bijbehorende muzieknummer ook op je iPhone aanwezig is of de songtekst rechtstreeks aan een liedje toe te voegen. Je kunt uiteraard wel eerst het nummer via de iPod-applicatie afspelen en vervolgens Lyrics starten om lekker mee te blèren.

Een – minder gepolijst – alternatief voor Lyrics is LyricFind (€2,59) die claimt een miljoen nummers te bieden, maar wel een euro duurder is. LyricFind is ook in een Lite-versie met advertenties beschikbaar.

Toevoeging 21:30 uur: een minpuntje van Lyrics wat ons nog niet eerder was opgevallen is dat er in de applicatie advertenties voor andere apps van Moop.me worden getoond (meer specifiek: iNap). Dat is uiteraard hun goed recht, maar had wat ons betreft beter bewaard kunnen blijven voor een eventuele Lite-versie van Lyrics of als extra optie in het About-scherm. Onderaan de songteksten is voor een betaalde applicatie niet echt ‘netjes’ naar betalende klanten.
Toevoeging 21:45 uur: Moop.me heeft laten weten (zie reactie Jelle Prins) dat de advertenties in de volgende update niet meer getoond zullen worden. Dat lijkt ons een prima oplossing.
Toevoeging 21:55 uur: Tip over uitschakelen obscenity-filter toegevoegd.

Info: Lyrics

  • Ontwikkelaar: Moop.Me
  • Applicatie: Lyrics
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: €1,59
  • Geteste versie: 1.0
  • Bestandsgrootte: 0,5MB

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 0:45
Categorie Muziek
Onderwerpen lyrics, songteksten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.