De 25 beste iPhone-apps van 2012

Wat zijn de 25 beste iPhone-apps van 2012? iPhoneclub.nl zet ze op rij en schrijft waarom apps als NOS en Google Maps en meer zo goed zijn.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Beste iPhone-apps 2012 NOS headerEr komen elke dag onvoorstelbaar veel applicaties uit en een knippering met je ogen is voldoende om er een te missen. Maar welke moet je hebben? Wat zijn de beste apps van het afgelopen jaar? iPhoneclub.nl zet de 25 beste iPhone-apps van 2012 op een rij. Deze applicaties bepaalden het gezicht van de iPhone in 2012.


Het gaat in dit overzicht niet om de beste iPhone-apps tot nu toe. Deze lijst bevat de applicaties die in 2012 zijn uitgebracht of rigoureus zijn verbeterd. De top 25 is samengesteld aan de hand van redactionele favorieten en de keuzes van de app-recensent van iPhoneclub.nl.

De runner-ups: top 25 tot 10

25. Flickr (gratis, iPhone, iOS 4.3+) – Op de valreep van het jaar heeft de sterkste fotowebsite een app met uploadmogelijkheid. Ook de groepen, fotosets en natuurlijk de kwaliteit van de foto’s komen terug in de applicatie.

24. Google Chrome (gratis, universeel, iOS 4.3+) – Een echt goed alternatief voor Safari, waarin je favorieten synchroniseren met Chrome op de desktop. Snel, eenvoudig en met uitstekend gebruik van schermruimte.

23. Philips Hue (gratis, universeel, iOS 4.3+) – Met name de techniek van de lampen zelf is indrukwekkend, maar dat je je sfeerverlichting met een app kan instellen, is geweldig.

22. Essent E-inzicht (gratis, universeel, iOS 4.3+) – Inzicht krijgen in je verbruik, bespaartips lezen en niet onbelangrijk: de stroom van apparaten op afstand in- en uitschakelen. Handig.

21. Fantastical (€3,59, iPhone, iOS 5.0+) – Intuïtieve agenda-app waarin je met één vloeiende Engelse zin een afspraak met locatie, tijdstip, categorie, alarmtijd en nog meer kan invoeren.

20. Tumblr (gratis, universeel, iOS 5.0+) – Van app die een blogplatform ondersteunde, naar een losstaande app om blogs mee te maken, lezen en te voeden met berichten. Overzichtelijk en snel.

19. 1Password (€6,99, universeel, iOS 6.0+) – Krachtige beveiligingstool voor het genereren, opslaan en synchroniseren van wachtwoorden en persoonlijke gegevens, vanaf de nieuwe app in fraaie interface.

18. Regenmelding (€1,79, universeel, iOS 4.3+) – Misschien niet nodig, maar wel erg aangenaam: een pushbericht waarschuwt je als er regen komt. De regenkaart is daarnaast uitstekend en kijkt maar liefst drie uur vooruit.

17. Evernote (gratis, universeel, iOS 5.0+) – Deze notitie-app is in 2012 uitgegroeid tot een uitgebreide tekstverwerker en is tegelijk versimpeld met een totaal nieuwe interface.

16. Google Drive (gratis, universeel, iOS 5.0+) – Google’s alternatief voor Microsoft Office laat je met meer personen tegelijk in een document werken en slaat meteen op in de cloud. Wel heb je een internetverbinding nodig.

15. Pocket (gratis, universeel, iOS 5.0+) – Rijk ondersteunde lees-later-dienst waarin je artikelen, foto’s en video’s (maar niet van YouTube) kan klaarzetten om later offline te bekijken.

14. 9292 (gratis, iPhone, iOS 4.3+) – Hoogtepunt van de nieuwe OV-app van Nederland is naast de strakke vormgeving de optie om vertrektijden te zien bij alle haltes in de buurt.

13. Newsify (€0,89, universeel, iOS 5.0+) – Prachtige nieuws-app die gebruik maakt van het gratis Google Reader als bron voor je sites die je wilt volgen, met moderne telefoon-interface of kranten-uiterlijk.

12. NU.nl (gratis, universeel, iOS 5.0+) – De vernieuwde app van NU.nl voldoet niet aan alle gebruikerswensen, maar teert op de beste nieuwssite van Nederland en biedt pushberichten voor je favoriete onderwerpen. Geeft daarnaast snel toegang tot artikelreacties en je favoriete rubrieken.

11. Duolingo (gratis, iPhone, iOS 5.0+) – Volledig gratis en fantastisch in elkaar gezette app om vanuit het Engels de talen Frans, Duits, Spaans of Portugees mee te leren.


De 10 beste iPhone-apps van 2012

Beste iPhone-apps Launch Center Pro10. Launch Center Pro – Een app voor power-users van de iPhone, die geen handeling teveel willen besteden aan een actie. Ontwikkelaar App Cubby heeft een applicatie uitgebracht die fungeert als een soort startpagina voor voor de hand liggende acties op de iPhone. Je kan het hoofdscherm van de applicatie moeiteloos instellen om een meteen een nieuwe mail te schrijven, nieuwe sms te sturen, app te openen, je moeder te bellen, meteen op Twitter zoeken met de app Tweetbot, meteen de camera van Instagram oproepen, direct een taak aanmaken. Of de telefoon als zaklamp gebruiken. Je kan het zo gek niet bedenken of het is in te stellen in Launch Center Pro.
Downloaden: Launch Center Pro (€2,69, iPhone, iOS 5.1+)

Beste iPhone-apps RTL Nieuws mobile9. RTL Nieuws mobile – De op de valreep van het jaar uitgebrachte nieuws-app van RTL is een pareltje, met zowel nieuwsberichten die fraai zijn opgemaakt, als televisieitems. Je kan journaals volledig terugkijken, maar ook losse items zien en zelfs de livestream van RTL 4 bekijken. RTL Boulevard zorgt voor veel luchtig nieuws, er zijn stapels columns en bovendien ziet de app er ontzettend strak uit. Dankzij pijltjes bovenin het scherm, veegbewegingen en een uitrolmenu kan je vanaf elke plek naar elke rubriek. Heel goed.
Downloaden: RTL Nieuws mobile (gratis, iPhone, iOS 5.1+)

Beste iPhone-apps Horizon.tv8. Horizon.tv – Na Ziggo vorig jaar, is ook kabelmaatschappij UPC met een iOS-app gekomen waarmee je live televisie kan kijken op onder andere de iPhone. Als abonnementhouder kan je door maximaal tachtig kanalen vegen om te bekijken, waarmee je iPhone echt een mobiele televisie is geworden – die dankzij de zenderlijst en de swipes net zo prettig bedient. In de laatste update is AirPlay-functionaliteit er helaas uit gehaald en ook moet de applicatie nog geoptimaliseerd worden voor het scherm van de iPhone 5, maar onverlet is dit een app die ervoor zorgt dat je nog minder je televisie hebt aanstaan, en nog meer je telefoon. Een app die een dagritme kan veranderen.
Downloaden: Horizon.tv (gratis, universeel, iOS 4.3+)

Beste iPhone-apps ING Bankieren7. ING Bankieren – De vorig jaar verschenen mobiele bankieren-app van ING heeft in 2012 één constante tour-de-force uitgevoerd en verbeterde op zo’n beetje alle punten. Er werd een adresboek met rekeningnummers toegevoegd, zakelijke rekeningen en creditcards werden inzichtelijk, de al actuele interface ging opnieuw op de schop, rekeningen kunnen een naam gegeven worden, je kan de beveiliging zelf aanpassen en dat is nog maar een greep uit de veranderingen dit kalenderjaar. De app kwam beduidend later dan de gelijksoortige apps van ABN Amro en de Rabobank, maar ING Bankieren is het toonbeeld van feedback honoreren. Van luisteren naar gebruikers. Er is een fantastische app door ontstaan.
Downloaden: ING Bankieren (gratis, universeel, iOS 4.3+)

Beste iPhone-apps Facebook6. Facebook – Je zou het bijna alweer vergeten, maar tot driekwart van 2012, bleven wij en jullie zeuren om een goede Facebook-ervaring op de iPhone. De applicatie was gemaakt om te pionieren met de programmeertaal HTML5, maar dat leverde een rampzalig trage app op. Dus stapte Facebook van dat principe af. Het voornaamste sociale netwerk van de wereld heeft nu een iPhone-app die daarbij mag horen. Het heeft een snelle, te sorteren nieuwsfeed en heerlijke veegbewegingen voor bijvoorbeeld het sluiten van foto’s. Daarbij is het nog altijd een indrukwekkend totaalpakket, met je vriendenoverzicht, de chatfunctie en uitgebreid foto’s uploaden. Nu nog de hoeveelheid reclame inperken.
Downloaden: Facebook (gratis, universeel, iOS 4.3+)

Beste iPhone-apps Readability5. Readability – Feitelijk gezien doet Readability qua ondersteuning onder voor de concurrenten Pocket en Instapaper; lees-later diensten die vanuit werkelijk elke applicatie teksten kunnen overnemen voor later offline gebruik. Maar het was wel Readability die ons weer aan het lange lezen kreeg op de iPhone. Artikelen zien er werkelijk prachtig uit in de subtiel vergeelde boek-achtige interface van Readability, met bovendien een keuze uit een handvol stijlvolle klassieke en moderne lettertypes. Bij het opstarten vraagt de app of je de laatst gekopieerde artikellink wil klaarzetten als artikel en hop: hij is ter plekke gearchiveerd. Fijner lezen op de iPhone dan in Readability is niet voor te stellen.
Downloaden: Readability (gratis, universele app, iOS 5.0+)

Beste iPhone-apps Google Maps4. Google Maps – Tien miljoen downloads in de eerste vier dagen. We zaten te smachten op Google Maps nadat Apple de kaartenservice verruilde voor haar eigen Apple Maps. En Google stelde niet teleur. Google Maps is een stijlvol maar lekker simpel vormgegeven app die je zonder moeite naar alle uithoeken van de wereld leidt in kaartweergave, satellietweergave en van nog dichter bij met Google Street View. Daarnaast bevat de app vertrektijden voor stations en haltes en heeft de applicatie gratis navigatie aan boord, die je tijdens en voor het rijden op de hoogte houdt van de verkeersinformatie. Navigeren doet de app bovendien met een natuurlijke, prettige stem, die niet zo rokerig en verkouden klinkt als die van Apple’s aanbieding. Google Maps is een blijvertje.
Downloaden: Google Maps (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Beste iPhone-apps 2012 Gmail3. Gmail – Nog nooit was e-mail zo fijn en fraai op de iPhone als in de officiële Gmail-app van Google. De zoekgigant revancheerde zich op de aanvankelijke Gmail-app met de aankoop van de geliefde mail-app Sparrow en kwam op de proppen met Gmail 2.0 voor de iPhone. Een stijlvol witte mail-app waarin je maximaal zes Gmail-adressen kan benaderen en bedienen, in prachtige animaties en met snel scrollen en zoeken. Alle geavanceerde Gmail-functies als selecteren en labelen, archiveren en prioriteren zitten erin. Meerdere foto’s selecteren om te versturen kan wat handiger, maar verder is de gratis applicatie voortreffelijk in gebruik. De volledige en snelle pushberichten en het toevoegen van meerdere bestanden in een mail maken het af.
Downloaden: Gmail (gratis, universele app, iOS 5.0+)

Beste iPhone-apps 2012 NOS2. NOS – NU.nl vond het eigenhandig uit als website: hoe overzichtelijker een nieuwsbrenger van opzet is, hoe fijner het is om nieuws mee te krijgen. Dat is precies de reden dat de iPhone-app van de NOS zo hoog in de lijst staat: die applicatie is nog meer dan de directe concurrentie, doodsimpel. Het laatste belangrijke nieuws staat in een fris, strak uiterlijk meteen onder elkaar en slechts met een menu bovenin of met swipes ga je naar de rubrieken sport, voetbal en video’s. Je kan de laatste journaals terugkijken en het weerbericht en verkeersinformatie zitten meteen onder een knop, alsmede livestreams van Politiek 24, Journaal 24 en Radio 1. Live voetbalstanden kan je overigens net zo snel oproepen. NOS lijkt bovendien nog scherper op belangrijk nieuws te zitten dan NU.nl en geeft meteen zodra ze iets weet, een pushbericht ervan uit. Nog voordat er een bijbehorend bericht in de app staat zelfs. Zoveel te bieden, zo overzichtelijk gepresenteerd. Een verademing van een nieuws-app.
Downloaden: NOS (gratis, iPhone, iOS 4.3+)


iPhone-app van het jaar: Clear

Beste iPhone-apps 2012 ClearHelemaal bovenaan de lijst staat een piepklein appje. Een takenlijst die ervoor zorgt dat je een takenlijst gaat gebruiken, zelfs als je er aanvankelijk niks van moet hebben. Clear bedient belachelijk simpel. Een subtiele kleurenovergang en de positie van een taak daarin, geeft de urgentie van een taak aan. Je trekt een lijst naar beneden om een nieuwe taak in te voeren, drukt een taak in om hem te verslepen en met horizontale vegen, vink je taken af en ga je naar volgende lijsten. Clear start zo snel op, dat het een virtuele knoop in je zakdoek is geworden. Even iets onthouden? Clear starten en erin schrijven. Maar het beste aan de applicatie is, is dat hij volledig op intuïtie bedient. Er komt geen knop bij kijken, en daar heeft Clear een gigantische trend onder apps mee ontketend. Het is niet langer alleen de vraag hoe een iPhone-app eruit moet zien. De vraag is nu ook: hoe worden swipes geïmplementeerd? Een piepkleine todo-lijst met grootse gevolgen.
Downloaden: Clear (€0,89, iPhone, iOS 6.0+)

Let op: de genoemde prijzen kunnen een beperkte geldigheidsduur hebben. Controleer goed of de app nog steeds gratis en/of voor de aanbiedingsprijs wordt aangeboden. Zie voor meer uitleg dit artikel: De nieuwsbrief van iPhoneclub en gemiste koopjes.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 januari 2013, 18:57
Categorie Uncategorized
Onderwerp jaaroverzicht

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.