Beste fitnessapps voor de M7-chip van iPhone 5s

De beste fitnessapps voor de M7 motion-chip in de iPhone 5s vind je hier. Van stappentellers tot apps voor afvallen, hardlopen en meer.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

weatherrun-iphoneNu de iPhone 5s in Nederland en België verkrijgbaar is, is het hoog tijd om eens te kijken wat je zoal met de M7 motion co-processor kunt. Het mooie van de M7-chip is dat de bewegingsgegevens worden vastgelegd, ook voordat je een app in gebruik neemt. Blijkbaar kunnen apps de historische data opvragen van de M7. Dat is leuk en aardig, maar het echte nut van de M7 bewijst zich als je naar de batterijduur kijkt. De M7 houdt op de achtergrond je bewegingen bij, zodat niet steeds de A7-chip in actie hoeft te komen. Met als gevolg dat de batterij van je iPhone veel langer meegaat. Maar welke apps zijn al geschikt voor de M7-chip? We maakten een round-up van de meest interessante apps. Nog geen iPhone 5s gekocht? We hebben de afgelopen dagen regelmatig aandacht besteed aan de mogelijkheden om in de Apple Store en online te kopen.

Inmiddels zijn ook deze populaire apps aangepast voor de M7-chip:

 • Moves (betaald, houdt de hele dag je lichaamsbeweging bij);
 • RunKeeper (gratis, misschien wel de populairste hardloopapp);
 • Runtastic Pedometer Pro (betaald, stappenteller-app van bekende appmaker);
 • Nike+ Move (gratis, bewegingsapp van Nike, momenteel alleen in Amerikaanse App Store);
 • Chronos Find Your Time (gratis, houdt bij waar je gedurende de dag bent geweest).

Argus

argus-icoonArgus is de eerste app die werd aangepast voor de M7-chip. Deze app houdt 24 uur per dag je stappen bij en telt ook calorieën. Bovendien kun je er hardlooprondjes mee vastleggen en zie je in een staafgrafiek op welke momenten van de dag je het meest actief bent geweest. Het resultaat is te vinden op het homescreen van de app, waar in een honingraatstructuur alle belangrijke data te zien zijn: afgelegde afstand, gewicht (ingelezen via de Withings-weegschaal), verbrande calorieën, hartslag en temperatuur. Ook slaap, waterconsumptie en andere gegevens zorgen ervoor dat Argus een erg complete fitnesstracker is. Bespaart je weer de aanschaf van een apart fitnessaccessoire, dus de prijs van €1,79 is heel acceptabel.

Downloaden: Argus (€1,79, iPhone, iOS 6.0+)

Strava Run

strava runWe schreven onlangs nog over de update van Strava Run. Strava is vooral populair bij wielrenners en fietsers (Strava Cycling), maar er is ook een hardloopapp. Die zorgt voor een lager batterijverbruik, zodat je langer kunt hardlopen. Overigens heeft de app een schakelaar zodat je er ook fietsactiviteiten mee kunt vastleggen. Een andere verbetering in de app is het automatisch pauzeren: zodra Strava Run merkt dat je niet meer beweegt, wordt de registratie gepauzeerd. Dat voorkomt dat je absurd slechte rondetijden maakt. Er is een optioneel maand- of jaarabonnement.

Downloaden: Strava Run (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

M7 Pedometer – Steps

steps icoonMinimalistische stappenteller die geprezen wordt om z’n simpele uiterlijk. De uitleg in de App Store roept vooral vragen op: doet ‘ie het maar één keer per dag? Dat blijkt niet het geval. Steps is de hele dag op de achtergrond actief en toont op het openingsscherm het aantal stappen. Je kunt ook zien hoeveel stappen je in een week hebt gemaakt en hoeveel op jaarbasis. In een grafiek zie je welke dagen van de maand je het meest actief bent geweest. De app is gratis, maar er zit wel een reclamebanner in die het strakke uiterlijk wat ontsiert.

Downloaden: M7 Pedometer – Steps (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

Motion M7

motion-m7-icoonMotion M7 is het lelijke broertje van de Moves-app, die helaas nog niet is aangepast voor de M7-chip. Motion M7 kan net als Moves bijhouden hoeveel afstand je lopend, rennend, autorijdend en stilzittend hebt doorgebracht. De eerste versie van de app kreeg nogal wat kritiek te verduren, maar de ontwikkelaar is bezig om dat uit te zoeken. In gekleurde blokken zie je hoeveel stappen je hebt gezet, welke afstand je hebt overbrugd en hoeveel calorieën je daarbij hebt verbrand. Ook zijn er blokken die de tijd weergeven voor lopen, hardlopen, auto en stilstand. Door je stapgrootte, lengte, gewicht en andere persoonlijke gegevens in te vullen kan de app een betere schatting maken van de calorieën (al kun je je afvragen of dat überhaupt nauwkeurig te berekenen is). Duidelijk niet gemaakt door een designer, maar functioneel is het wel.

Downloaden: Motion M7 (€0,89, iPhone, iOS 7.0+)

Dr. Walker

drwalker-icoonDr. Walker is – alweer – een stappenteller, maar wel eentje met een originelere insteek. De afgelegde afstand wordt in perspectief geplaatst: 4,8 kilomter gelopen? Dat is de hoogte van de Mont Blanc. Deze functie StepEquivalent zorgt dat je een beter beeld krijgt bij je prestaties. Ook laat Dr. Walker het aantal stappen voor elk uur zien, zodat je meteen ziet welke uren je het meest actief bent geweest. Je stelt een dagelijks doel in, waarbij de app je aanbevelingen van professionals geeft.

Downloaden: Dr. Walker (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

WeatherRun

weather-run-icoonWeatherRun hebben we al eens uitvoerig besproken op iPhoneclub. Met deze app kun je de weersverwachting opvragen, zodat je nooit tijdens regenachtig weer naar buiten hoeft. Ook kun je achteraf zien of je bij regenachtig weer of zonneschijn het best presteert. WeatherRun bevat een stappenteller en toont de data in dagelijkse en maandelijkse lijsten. Achteraf vergelijk je hoe het zat met temperatuur, luchtvochtigheid, hoogte en andere gegevens. Er is ook een koppeling met de Pebble-smartwatch mogelijk, zodat je data makkelijker kunt aflezen tijdens het lopen. Sterker nog: er is ook gedacht aan de TI SensorTag, zodat nog geavanceerder toepassingen mogelijk zijn. Behalve voor hardlopen ook geschikt voor fietsen, wandelen en sportief wandelen. Een iPhone 5s is niet vereist, het werkt ook op oudere toestellen met iOS 6 (maar dan zonder de M7-functies).

Downloaden: WeatherRun (€1,79, iPhone, iOS 6.0+)

Burning Meter Pro

burning-meter-pro-icoonDeze app is gericht op afvallen. Uitgangspunt voor deze app zijn studies, waaruit blijkt dat mensen die flink zijn afgevallen en daarna op gewicht zijn gebleven, daarin zijn geslaagd door 60 tot 90 minuten per dag actief te bewegen. Dat houdt in: tussen de 5 en 19 km/uur stevig wandelen of hardlopen. Als je tegelijk hetzelfde blijft eten, moet het lukken om met deze app af te vallen. Om batterij te sparen toont de app niet de werkelijke snelheid, maar de gemiddelde snelheid in de afgelopen 50 meters. In de nieuwste update van de app is ondersteuning voor de M7-chip ingebouwd. De app hanteert het aantal MET’s (metabolic equivalent) die je dagelijks moet halen, waarbij je je dagelijkse doel kunt instellen op bijvoorbeeld 100. De MET is een maat voor de hoeveelheid energie die je met fysieke activeiten hebt verbrand en voorkomt dat je met calorieën moet rekenen. Op het scherm van deze app zie je dan ook niet de afgelegde meters of verbrande calorieën, maar het MET-getal. Daarbij is 1 MET gelijk aan 1 kcal/kg/uur. Stilzitten en tv-kijken levert je 1 MET op, joggen is 7 MET en touwtjespringen is 10 MET waard.

Downloaden: Burning Meter Pro (€4,49, iPhone, iOS 7.0+)

MotionX 24/7

motionx-24-7Deze app heeft zo’n lange naam, dat we het maar beperken tot MotionX 24/7. Het bevat een hartslagmonitor, activiteitentracker, slaapalarm, snurkdetector, apneu-hulpmiddel en een functie voor mensen die willen afvallen. Zo’n alleskunner vinden sommige mensen heel handig, terwijl anderen liever een app hebben die héél goed in een enkele functie is. Sinds versie 7.2 ondersteunt deze app de M7-chip van de iPhone 5s, maar uiteraard geldt dat alleen voor de activiteitentracker. De app geeft ‘Get Active’-waarschuwingen als het tijd wordt om weer eens van de bank te komen en een rondje te gaan lopen. Wat de hartslagmeter betreft: die werkt zoals veel andere hartslagmeters voor de iPhone. Je schijnt met het flitserlampje van de iPhone door je vinger en de camera registreert daarbij het aantal pulsen. Je krijgt er een passende drukke, nerdy uitziende interface bij.

Downloaden: MotionX 24/7 (€0,89, iPhone, iOS 6.0+)

Nike+ Move

Nog een paar nachtjes slapen, dan komt Nike+ Move. De app werd op het podium getoond tijdens de aankondiging van de iPhone 5s en zal op 6 november in de App Store verschijnen. Nike+ Move is een makkelijke manier om nieuwe klanten naar het Nike+ platform te lokken, in de hoop dat ze daarna ook een Nike+ Fuelband en allerlei andere Nike-fitnessaccessoires aanschaffen. De app geeft aan hoeveel Nikefuel je hebt verdiend, een maat voor verrichte lichaamsbeweging. Ook kun je zien hoeveel uren je actief bent geweest. Je kunt je scores vervolgens vergelijken met vrienden en met andere Nike+ Move-gebruikers in de buurt. Op Apple’s webpagina met nieuwe functies van de iPhone 5s wordt de Nike+ Moves-app paginavullend getoond. Het is niet gek dat Apple zoveel nadruk legt op nieuwe Nike-producten: Apple-CEO Tim Cook zit in het bestuur van Nike en beide bedrijven werken al een aantal jaren samen aan fitnessfuncties voor de iPod en later ook de iPhone.

iPhone 5s Nike+ Move

Inmiddels is de Nike+ Move app verkrijgbaar in de App Store, maar alleen in de Amerikaanse.

Bonus: 10 stappentellers voor de M7

Bovenstaande apps laten de meest originele apps zien die al gebruik maken van de M7-chip in de iPhone 5s. Natuurlijk zijn er ook heel veel gewone stappentellers, die al zijn aangepast. Hieronder zie je de stappenteller-apps die al gebruik maken van de M7-chip.

stepstoday

 • Stepster (gratis) – Eenvoudige app om stappen te tellen. Je kunt er ook doelen mee stellen, badges en achievements verdienen.
 • Active (€0,89) – Stappenteller die alleen het aantal stappen toont. Geen ranglijsten, geen mogelijkheid om te delen. En daarom eigenlijk niet z’n prijs waard.
 • Air Pedometer (gratis) – Alweer een stappenteller, deze keer uitgevoerd in zwart en grijs. Aan de hand van aantal stappen en lichaamslengte berekent de app hoeveel kilometer je op een dag hebt gelopen.
 • Steptracker (gratis) – Gratis, maar met een in-app aankoop van €0,89 om de reclamebanners weg te halen. Simpel iOS 7-design waarbij het aantal stappen of het percentage van je dagelijkse doel als badge op het appicoontje kan worden getoond.
 • Pedometer++ (gratis) – Gratis app, waarbij je via een in-app aankoop een fooi kunt geven aan de maker. Leuk idee om het op deze manier te doen in plaats van advertenties. Qua app is Pedometer++ niet zo bijzonder. De app legt gewoon je stappen vast en toont dat op het appicoon.
 • Steppy (gratis) – Goh, wat leuk, een stappenteller. Laat het aantal stappen sinds een bepaalde datum zien.
 • StepsTodayStepsToday (gratis) – Deze stappenteller laat uiteraard het aantal stappen zien, maar heeft ook nog een ander leuk trucje in petto. De kleur van de app-achtergrond verandert naarmate je meer stappen hebt genomen. De cijfers worden ook steeds meer vetgedrukt, naarmate je meer beweegt.
 • Steps M7 (€0,89) – App die alleen maar laat zien hoeveel stappen je per dag hebt gelopen. Er zijn genoeg gratis alternatieven, waardoor Steps M7 zich uit de markt prijst.
 • Steps – Step Counter (gratis) – Een stappenteller die in grote cijfers het aantal stappen laat zien. Je kunt in een staafgrafiek de prestaties van afgelopen week zien.
 • Pedometer (gratis) – Stappenteller met grafiek en actuele aantal stappen op het appicoontje. Simpel. Gratis.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 november 2013, 21:18
Categorie Sport
Onderwerpen fitness, iPhone 5s, m7, stappenteller

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.