Awesome Calendar (review): kalender, notities en to-do in één iPhone-app

Awesome Calendar voor de iPhone combineert de iPhone-agenda met een to-do list/ takenlijst en een notitieblok. De app ziet er fraai uit, maar de applicatie mist verregaande integratie tussen de onderdelen.

Awesome Calendar iPhone iPod touchDe begrippen to-do lijst en kalender zijn soms behoorlijk met elkaar verbonden, maar toch zijn er heel wat applicaties die de combinatie van die twee functies links laten liggen. Awesome Calendar pakt het wel goed op en voegt er bovendien een notitiemogelijkheid aan toe. Bovendien geeft deze nieuwe agenda-app een eigen draai aan het uiterlijk van de maand- en weekkalender van de iPhone en ziet de applicatie er fraai uit.

Halve week-kalender

Awesome Calendar heeft het stijlvolle pagina-omslag effect dat we kennen van e-books en tijdschriften op de iPhone en iPad. Dat is ook niet zo raar, want delen van de applicatie zijn opgemaakt alsof ze uit papier zijn opgetrokken. Zo kan je ruim zestig stickers kiezen vanuit de applicatie om op een maandoverzicht te plakken en is de weekkalender een geval apart. In feite spreekt de app wel van een weekkalender, maar dat is het niet. Het deelt de week op in een aparte pagina voor maandag, dinsdag en woensdag en een pagina voor donderdag, vrijdag en zaterdag en zondag gedeeld over een kolom. Net als een papieren agenda. Elke dag heeft een lijstje van drie regels waarin je door de agendapunten heen kan scrollen. Je kan niet op een specifieke dag drukken voor een dagoverzicht waardoor alles in beeld komt. Een dagoverzicht komt wel in beeld als je de iPhone kantelt.

Er is ook nog een andere manier om de agenda en punten erin te bekijken. Daar kom je met de lijst-knop vanuit het maandoverzicht. Het laat van elke dag de verschillende agendapunten in één oogopslag zien (maar helaas wel zonder tijdstip) en met tabbladen erboven kan je behalve de agenda, ook de verschillende to-do lijsten en notities eenvoudig onder elkaar zien. Je kan altijd op een item drukken om de bijbehorende informatie erover te zien.

Losse onderdelen

In de horizontale positie of met een plusje in het halve week of lijst-overzicht, kan je items aan de agenda toevoegen. Je hebt daarbij de keuze uit een nieuw agendapunt, een to-do lijst of een notitie. Dan valt al snel op dat Awesome Calendar de functies niet onder een overkoepelend agendapunt samenpakt, maar dat het losse onderdelen zijn. Dat betekent dat alleen de agendapunten synchroniseren met de standaardagenda van de iPhone. Op elk deel valt bovendien wel wat aan te merken. Zo kan je bij een agenda-afspraak niet alle standaardalarmen van de iPhone toevoegen. Je kan twee dagen tot een half uur van tevoren gewaarschuwd worden voor een afspraak, maar de opties 5 minuten ervoor of op het tijdstip zelf, zitten er niet in. Ook zit er geen notitiemogelijkheid aan een agenda-item zelf vast. Daardoor kan je de aantekeningen bij eerder gemaakte agendapunten niet lezen. Ridicuul, temeer omdat er wél een losse notitiemogelijkheid in de app zit!

Dat notitiegedeelte is, op zijn beurt, echter een ietwat karig onderdeel van de app. In het strakke uiterlijk van de app kan je een kop, tekst en foto toevoegen, maar er zijn geen opslag- of backup-mogelijkheden en integratie met de agenda-items zelf lukt zoals gemeld niet. Dat geldt helaas ook voor de to-do lijst. Je kan takenlijsten vastpinnen op een datum, maar de vinkjes die je kan zetten, kun je niet verspreiden over meerdere dagen. Zo moet je alsnog uitvoerig punten in je agenda aanmaken als je een langer lopende takenlijst wil aanmaken. Bij het creëren van een agendapunt kun je overigens wel aangeven of de afspraak dagelijks, wekelijks, maandelijks of jaarlijks moet terugkeren en kan je bovendien een locatie toevoegen. Je kan agendapunten ook delen met contacten via SMS. Over delen gesproken: als je Awesome Calendar ook op de iPad gebruikt, worden alleen de agenda-items gesynchroniseerd. De takenlijsten en notities zijn vooralsnog apparaatgebonden.

Vergelijking met andere apps

Awesome Calendar biedt integratie met de standaardkalender van de iPhone, een to-do lijst en een notitiemogelijkheid met foto’s. Er zijn voor zover wij weten geen andere agenda-apps die dezelfde combinatie van eigenschappen bieden. Pocket Informant biedt wel de combinatie kalender en notities. Week Calendar is de meest uitgebreide ‘normale’ kalender voor de iPhone.

Conclusie

De onderdelen agenda, to-do en notities per stuk blinken uit in simpliciteit, maar ze moeten in een volgende update beslist beter gecombineerd worden met elkaar. Nu zijn ze aanwezig als drie losse onderdelen die ‘toevallig’ alledrie in je agenda staan. Ook is de iPad-synchronisatie onvolledig. Awesome Calendar is een fraaie, duidelijke en stabiele kalender-app, maar ‘awesome’ is het nog niet.

Info: Awesome Note

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 november 2011, 15:12
Categorie Productiviteit
Onderwerpen activity, notities, takenlijst, todo

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.