Apple haalt VLC Media Player voor iOS uit de App Store

Apple heeft VLC Media Player uit de App Store verwijderd. Dit is een resultaat van het conflict tussen Apple en VideoLAN, de stichting achter de open source-mediaspeler. Zij beschuldigden Apple van auteursrechtenschending vanwege de distributiebeperkingen in de iTunes-voorwaarden.

VLCApple heeft de mediaspeler VLC uit de App Store verwijderd. Dat meldt Rémi Denis-Courment, een van de hoofdontwikkelaars van VLC. In oktober vorig jaar diende hij formeel een klacht in bij Apple wegens auteursrechtenschending. Dit had te maken met de manier waarop VLC voor iOS in de App Store werd gedistribueerd. De software is niet ontwikkeld door VideoLAN maar door de Franse ontwikkelstudio Applidium. Het bevat echter wel de originele code van de desktopvariant.

VLC is een open source-programma dat onder de GNU General Public License (GPL) wordt gedistribueerd, terwijl VLC voor iOS onder Apple’s eigen iTunes-voorwaarden wordt gedistribueerd. In deze voorwaarden is opgenomen dat gebruikers hun gedownloade (gratis of betaalde) apps op niet meer dan vijf apparaten mogen installeren. Deze beperking, ook wel DRM genoemd, is tegenstrijdig met de originele GNU-licentie waarop ook de onderliggende code van VLC voor iOS is gebaseerd. Die bepaalt namelijk dat distributie onbeperkt moet zijn.

Rémi Denis-Courment verwachtte destijds al dat de iOS-versie van VLC spoedig uit de App Store zou verdwijnen. Afgelopen jaar gebeurde namelijk hetzelfde met een iOS-port van GNU Go, een schaakgame die onder de GPL-licentie wordt gedistribueerd. Al met al heeft het toch nog ruim twee maand geduurd voor Apple de stekker eruit trok. Denis-Courment schrijft er het volgende over:

At last, Apple has removed VLC media player from its application store. Thus the incompatibility between the GNU General Public License and the AppStore terms of use is resolved – the hard way. This end should not have come to a surprise to anyone, given the precedents.

Opvallend is overigens wel dat het niet VideoLAN was die een klacht bij Apple diende, maar dat Denis-Courment, tevens werknemer van telefoonfabrikant Nokia, op persoonlijke titel alles in het werk stelde om de applicatie uit de App Store te krijgen. Eerder riep hij gebruikers nog op om te kiezen voor mobiele platformen die een opener karakter hebben. Volgens hem is het succes en de kwaliteit van VLC dan ook aan diens licentie te danken.

VLC voor iOS was, evenals de desktopvariant, een mediaspeler voor het iOS-platform met ondersteuning voor meerdere audio- en videoformaten. VLC voor iOS verscheen in september voor de iPad; in oktober werd het een universele applicatie die ook geschikt is voor de iPhone en de iPod touch.

Via: 9 to 5 Mac

Tipgever: @RichardDus

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 januari 2011, 13:00
Categorie Uncategorized
Onderwerpen apple, auteursrecht, open source, vlc

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.