App Lijst: de beste iPhone-games van Q4 2012 (oktober – december)

Het laatste kwartaal van 2012 kende de ene na de andere prachtige nieuwe game voor de iPhone en iPad. iPhoneclub.nl zet hoogtepunten op rij.

Beste iPhone games Q4 2012 App LijstHet vierde kwartaal van het jaar zit erop. De vierde drie maanden of dertien weken van 2012 zijn achter de rug en daarmee wordt een overvol iOS-gamesjaar afgesloten. Dat betekent dat we in onze vaste rubriek de iOS game-update dit jaar in totaal al 50 keer (er was één vakantieweek en deze week is de App Store dicht) de kans hebben gehad om het leukste spel van de week tot de Game van de Week uit te roepen. Dat hebben we gedaan. En daarom presenteren we hier: het laatste deel van de beste iPhone-games van 2012. Dertien games, uitgekomen van oktober tot en met december, die we van harte aanbevelen.

Let op: dit is niet het jaaroverzicht.
Dat lees je hier: De 25 beste iPhone-games van 2012.
Eerder verschenen:

Week 40: Tentacles: Enter the Dolphin

GU DO Tentacles Enter the Dolphin goede iPhone gameUit het niets kwam een game van Microsoft uit op de iPhone, iPod touch en iPad. Tentacles: Enter the Dolphin verscheen eerder voor Windows Phone 7, maar blijkbaar vond de gametak van het bedrijf de afzetmarkt niet groot genoeg. En: Tentacles is het beste iPhone-spel dat we deze week onder handen genomen hebben. Schrik niet af van de setting dat je een soort insect met tentakels speelt dat zich een lichaam doorworstelt, want daarmee doe je jezelf tekort als het aankomt op het spelen. Je bent een oog met vier tentakels die je een voor een kan uitslaan door op een rand te tikken. Bij elke tik wordt één tentakel uitgegooid en zo kan je aan één, twee, drie of vier verschillende wanden tegelijk hangen. Dat wordt in het spel vol benut, in een vat met veertig benauwde levels waarin je moet oppassen voor stroomversnellingen, ronddraaiende stekels en gif schietende tegenstanders. De camera draait volledig mee met de levels en zit dicht bovenop de actie, wat je samen met de creepy muziek werkelijk in het spel zuigt omdat elk uitslaan van een tentakel als een grote stap vooruit voelt. Soms moet je obstakels voorzichtig passeren, soms moet je erlangs haasten. Elk van de veertig levels heeft bovendien een extra spannend uitdagingsgebied waarin je een derde ster kan halen als je niet geraakt wordt of er snel doorheen racet… en ook de tussenbazen zullen je langer bijblijven dan menig bazen in andere games doen. Tentacles slokt je op. Als je het spel weglegt, draait de wereld een beetje zoals de camera en denk je even dat je een tentakel uitslaat bij alles wat je doet.
Downloaden: Tentacles: Enter the Dolphin (€0,89, universeel, iOS 4.3+)

Week 41: Crazy Taxi

Crazy Taxi tegen het verkeer in screenshotEen geslaagde highscore-game op de iPhone en iPod touch kan een stuk meer behelzen dan louter zo hoog mogelijk springen of zo ver mogelijk rennen. Dat bewijst Crazy Taxi wel. De zoveelste herziene versie van het spel dat in het begin van dit millennium de speelhallen veroverde, is als een vis in het water op het touchscreen. Je start je carrière als een van de vier taxichauffeurs met verschillende bolides en pikt vervolgens in onnozel weinig tijd, 3, 5 of 10 minuten zoveel mogelijk passagiers op als je kan. En die zet je ook weer af op de door de grote pijl aangegeven eindbestemming hè, vergeet dat niet. In het eerste speltype op ‘onnozel weinig tijd’ krijg je tijd en geld van pijlsnelle en het liefst zo wild mogelijke autoritjes, in de tijdsgedreven varianten bepaalt vooral de berg geld die je met je rijgedrag krijgt, je eindscore. Zo kan je highscores zetten op de verschillende Game Center-leaderboards. Het mooie van Crazy Taxi is, is dat het zich afspeelt in een compacte open wereld met eeuwig zonnige beelden en pompende punkrock waar je meteen door meegesleurd wordt. Of je nou de vier hoofdmodi speelt in de twee op punten afwijkende dezelfde steden, of een van de 16 minigames aanzwengelt. Crazy Taxi is snel, Crazy Taxi is chaotisch, Crazy Taxi is gestoord. Je hoeft het maar even te spelen en je hebt er weer een stoot energie bij.
Downloaden: Crazy Taxi (€1,79, universeel, iOS 4.3+)

Week 42: Devil’s Attorney

GU WO Devil's Attorney iPhone iPod touch iPadCause he’s the devil’s attorney, devil’s attorney, helping you and meee… zingt het door ons hoofd. Devil’s Attorney gaat over een advocaat. En niet zomaar een, maar over de meest gladde lopende tandpasta-reclame die je je maar kan voorstellen, gegoten in een heerlijk foute jaren tachtig-jas. Paars jasje, een blauw-groen-roze behang in de woonkamer en dan dus dat corny, aanstekelijke introdeuntje dat je maar niet uit je hoofd krijgt. De aankleding van Devil’s Attorney maakt je moeilijk niet vrolijk. En dan hebben we het nog niet gehad over de snerende een-tweetjes die je geeft tegenover andere advocaten waar je tegen ten strijde trekt om allerlei dubieuze zaakjes. Dat is je doel namelijk. Aunt Annie, die wel hele rare ingrediënten in haar soep heeft verwerkt, is aangeklaagd en het is aan jou om haar te verdedigen tegen een van de gevestigde advocaten. Dat doe je niet met bewijsmaterialen zoeken en vinden of mensen overhoren, welnee, dat doe je met een soort kaartspel dat wel wat wegheeft van Magic the Gathering of Pokémon. Je hebt een set specialiteiten voor je liggen die je kan inzetten met de actiepunten die je elke ronde te besteden hebt. Daarmee moet je de tegenstanders rechts in beeld uitschakelen. Doet het bewijsstuk veel schade? Dan eerst maar eens een diepte-analyse laten uitvoeren om het te ontkrachten. Twee getuigen die in hun beurt kunnen smijten met harde waarheden? Ondervraag er een om hem te verzwakken en houd een charismatische speech voor de rechter waardoor je meer geloofwaardigheid krijgt. Als je negen actiepunten hebt verspeeld, mag de tegenstander aanvallen. Je verliest de zaak als je je geloofwaardigheid kwijt bent. Elke zaak vereist een andere aanpak en vormt een steeds grotere uitdaging, omdat je ook nog bonussen krijgt als je hem in een bepaald aantal rondes volbrengt. Met een stuk of zestig zaken tot een goed einde te brengen, is het introdeuntje van Devil’s Attorney niet het enige verslavende van het spel.
Downloaden: Devil’s Attorney (€2,69, universeel, iOS 4.3+)

Week 43: Letterpress

letterpress zorroZit je een beetje bovenop de Amerikaanse App Store? We garanderen je dat 780 recensies voor een woordspel een dik uur na de uitgave ervan, een ongekende prestatie is. Het lukte Atebits, een ex-werknemer van Apple en ex-bedenker van de Twitter-app Tweetie. Zijn woordspel Letterpress is werkelijk fenomenaal verpakt, in een prachtig minimalistisch uiterlijk waarin elke druk op een knop, een subtiele animatie ontlokt. En Letterpress doet nog iets goed: het is naar wij weten het eerste online multiplayerspel voor de iPhone waarin je puur genoeg hebt aan je standaard Game Center-account en geen extra account hoeft aan te maken. Ideaal. Maar op die punten word je geen Game van de Week in een week waarin ook Gamelofts zombieknaller Zombiewood en de foute knok-platformer He-Man: The Most Awesome Game in the Universe een lach op het gezicht toveren. Daarvoor zorgt de snelle, bijzondere en strategische gameplay van Letterpress. Twee spelers maken om de beurt woorden met de letters overal in het veld en die kleuren na de beurt in zijn kleur. Als de laatste neutraal gekleurde letter gebruikt wordt en dus een kleur krijgt, eindigt het potje en wint degene met de meeste gekleurde letters. Nu komt het: je kan letters van elkaar afpakken door ze her te gebruiken. En nu komt het deel twee: als je zelfgebruikte letters omsingelt met andere letters die je gebruikt, krijgen ze een donkerder kleurtint en kan de tegenstander ze niet meer afpakken. Behalve dan als hij de omringende letters gebruikt. Aanvankelijk lijkt het alsof de laatste beurt in Letterpress erg veel invloed heeft op de spelwinnaar, maar een goed potje is een kat-en-muis om belangrijke letters toe te eigenen en dat is een steekspel dat je niet voor mogelijk had gehouden. Ken je een beetje Engels? Download Letterpress. En anders ook, want Atebits vertrouwt ons zonet toe dat een Nederlands woordenboek op de rol staat!
Downloaden: Letterpress (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Week 44: Need for Speed Most Wanted

Beste iPhone-games NFS Most WantedVanaf het moment dat we Need for Speed Most Wanted in handen hadden, was de titel Game van de Week eigenlijk al vergeven. Het duurt welgeteld een race of drie voordat de op het eerste gezicht snelle, maar vlakke race-actie wordt aangevuld door het aspect waar de serie zo om bekend staat: politieauto’s. En dan wordt Most Wanted een potje spectaculair; ongelooflijk. De blauwwitte macht begint rustig met een politiekar per traject, maar niet veel later beuken ze jou als een van de zes coureurs op de weg helemaal beurs en deponeren ze spijkermatten voor je neus. Je kan natuurlijk ook wat terugdoen en dat maakt Need for Speed een prachtig kat- en muisspel. Een willekeurig gedeelte race kan er zo uitzien: je zet een perfecte slip in door de rem in te houden en te kantelen, en gaat er net op tijd uit om een personenwagen te ontwijken. Oef! Een medecoureur voegt zich links naast je en rechts van je duikt een hoge en sterke politiewagen op. Die beukt meteen op je in, maar jij spurt er vandoor met een boost waardoor de agent een tik tegen je achterkant geeft, de macht over het stuur verliest en in een vonkenvuur wordt uitgeschakeld in een botsing met je medecoureur. Het is zomaar een fantastisch moment dat je kan hebben in Most Wanted. Daarin heb je overigens ook tijdraces en elke behaalde score in het spel kan je vergelijken met die van je vrienden in EA’s sociale netwerk Origin. Hoe meer races je wint, hoe meer geld en punten je krijgt om alle wagens vrij te spelen en jezelf op te werken naar het einddoel van het spel: ‘s werelds most wanted coureur. De weg naar die titel speelt heerlijk, ziet er zeker in nachtraces prachtig uit en is zweethandenverwekkend spannend. Need for Speed Most Wanted is adembenemend.
Downloaden: Need for Speed Most Wanted (€0,89, universeel, iOS 4.0+)

Week 45: Angry Birds Star Wars

Angry Birds Star WarsHij is leuk! Dat is de beste binnenkomer die er te bedenken is bij alweer de vijfde Angry Birds op de iPhone en iPod touch. Waar Angry Birds Space nog niet één tiende van het aantal recensies in de Nederlandse App Store heeft van het originele Angry Birds, daar doorbreekt het nieuwe Angry Birds Star Wars de moeheid door zich ‘s werelds bekendste filmfranchise aan te meten. Het resulteert in tegenstanders die lasers schieten, bouwwerken in de vorm van bekende voertuigen en vogels die the force gebruiken en met lightsabers zwaaien. Angry Birds Star Wars is de frisse doorstart die de serie nodig had. Alleen al het gegeven dat het Angry Birds-themanummer heeft plaatsgemaakt voor dat van Star Wars, draagt daaraan bij. Maar ook de eerste serie levels op de planeten Tatooine en Death Star voelen nieuw zoals slechts de eerste levels van voorganger Space voelden. Met name de varkens die vermomd als Stormtrooper in het rond schieten en hun kogels laten kaatsen op metalen objecten, leveren leuke taferelen op. En ook the force, waarmee je objecten wegblaast op een andere hoogte dan waar je zelf landt, voegt echt een element toe aan het puzzeltje van de varkensstellages onderuit halen. Dat je 1,79 euro moet betalen voor een stel uitdagende Jedi-levels is bitter en ook stoeien we met de camera die automatisch beweegt, waardoor we soms zomaar een vogel verkeerd schieten. Maar… Angry Birds Star Wars is leuk. Mooi, lekker vlot en afwisselend door de ruimte- en planeetlevels. Geef de serie een herkansing als je vorige delen oversloeg, of koop dit deel als je er nog nooit aan begonnen bent. [Cliché alert:] The force is strong with this one.
Downloaden: Angry Birds Star Wars (€0,89, iPhone, iOS 4.3+)

Week 46: Shadowgun Deadzone

GU WO Shadowgun Deadzone screenshotWe hinken licht op twee gedachten omtrent het fonkelnieuwe Shadowgun Deadzone. Enerzijds hanteert het spel een freemium-model waarbij je toegang krijgt tot een betere verbinding met de server als je in-app goud besteedt, en die gedachte staat ons flink tegen. Anderzijds is het geweldig dat je, ondanks wat serverproblemen, een spel als Shadowgun Deadzone gratis kan spelen en ervan kan genieten. Want het is nogal een ervaring op de iPhone en iPad. Maximaal twaalf spelers nemen het tegen elkaar op in de individuele Deathmatch, of onderverdeeld in twee teams in Zone Control. Het zijn twee ervaringen voor de prijs van één: de eerste is een echte run & gun shooter waarin iedereen rondrent op zoek naar moorden, het tweede is een strategisch spel waarbij je gebieden moet veroveren en die kan verdedigen door achter muurtjes en objecten te schuilen. Je kan in beide speltypes je investeringen – wapens, items, levensenergie en schilden – inzetten om voordeel te behalen ten opzichte van de tegenstander. Dat werkt niet heel anders dan in Call of Duty, waarin je ook rangen omhoog moet gaan om volgende wapens en specialiteiten vrij te spelen. Behalve dan dat je er echt geld tegenaan kan gooien om sneller bij die uitrusting te komen. Als je dat in de vorm doet van een Premium-abonnement doet voor een x aantal goudstukken per periode, krijg je er zelfs een voicechat-optie bij. Dat zuigt je helemaal in het spel – als de indrukwekkende beelden, de soepele actie en de sublieme besturing dat al niet doen dan.
Downloaden: Shadowgun Deadzone (gratis, universeel, iPhone 4, iPod touch 5th gen iPad 2+ en iOS 5.0+)

Week 47: Bladeslinger Ep.1

Bladeslinger hakken op iPadEen game die iets nieuws probeert met de besturing op de iPhone en iPad en zo goed uitpakt, dat het een lichtend voorbeeld kan zijn voor volgende actiespellen op het platform: Bladeslinger. Of je nou van veegbewegingen houdt of niet, als grote stap na Infinity Blade die het systeem implementeerde, biedt Bladeslinger het vloeiend verwerkt in de normale actie van het spel. Geen gevechten in een aparte omgeving met een totaal andere besturing, maar gewoon rechtstreeks van het lopen in het knokken. Lopen met één vinger, kijken met twee, ontwijken met twee vingers een kant op, schieten door op een tegenstander te drukken en meppen en schoppen met swipes. Het kost even tijd om eraan te wennen, maar geef het even en de puzzelstukjes vallen op hun plaats. In de in-app shop van het spel – die je tot niets verplicht – kan je volgende bewegingen en combo’s ontwikkelen en zo steeds meer uit de besturing halen. Ondertussen heeft Bladeslinger ook een fraaie, eigenzinnige entourage, met de stoere cowboy William die terugkeert in zijn dorp en er op de vuist gaat met een nieuw, gemuteerd of buitenaards kwaad. De gevechten zijn niet de makkelijkste, maar gaan vloeiend op een manier die we van de spelcomputer kennen – en nog niet van iOS. Het is pas het eerste hoofdstuk in de reeks en we weten niet hoeveel er nog komen, maar we weten wel dat we dit vechtsysteem vaker gaan zien. En terecht.
Downloaden: Bladeslinger Ep.1 (€2,69, universeel, iPhone 4 of iPad 2+ en iOS 5.0+)

Week 48: Sky Gamblers: Storm Raiders

GU DO Sky Gamblers Storm Raiders screenshotDrie keer is scheepsrecht. De eerste Sky Gamblers oktober vorig jaar had zijn charme, maar bestuurde nog wat onwennig. De tweede Sky Gamblers spatte van het scherm, maar concurreerde met Angry Birds Space voor de Game van de Week. Nu is het dan raak. De derde Sky Gamblers speelt na een gewenningsperiode goed, ziet er rijker uit dan ooit en heeft bovendien een aansprekend thema: de Tweede Wereldoorlog. Je vliegt over wateren, bossen en dorpen in Duitsland, Frankrijk en Engeland waarin je ander vliegend geschut uit de lucht haalt met een mitrailleur of en hard schot. Of: een combo. Door de wapens te combineren kan je een precisievereisend, maar doelgerichte combinatie maken waarmee je de sterkste tegenstanders laat exploderen. Sky Gamblers is vooral een erg uitgebreid pakket. Het heeft een uitgebreide missiestructuur waarin je bekende veldslagen als Pearl Harbor aandoet, maar daarnaast kan je er ook online mee uit de voeten in dogfights. Het heeft volledige Game Center-ondersteuning, is geoptimaliseerd om het via AirPlay op de Apple TV te spelen en maakt gebruik van iCloud-opslag zodat je op de iPad verder kan gaan waar je op de iPhone bent gebleven. Laten we één ding niet vergeten: Sky Gamblers: Storm Raiders sleurt je diep in intense dogfights en laat je niet snel meer los.
Downloaden: Sky Gamblers: Storm Raiders (€4,49, universeel, iOS 5.0+)

Week 49, GvdW 1: Modern Combat 4: Zero Hour

Beste iPhone-games 2012 Modern Combat 4Het vervolg van de beste shooter op de iPhone, iPod touch en iPad is geweldig. Ontwikkelaar Gameloft heeft zich uitgeleefd in het toevoegen van visuele effecten aan de al zo scherpe beelden van deel drie, en dat resulteert in bijna overdadig glimmende vloeren, bloedspetters in beeld, fraaie lichteffecten en prachtige explosies en rookwolken. Ondertussen staat ook de gameplay van Modern Combat 4: Zero Hour nog als een huis. Je richt met het vizier makkelijker automatisch op tegenstanders, maar de situaties en decors van Zero Hour zijn beklemmend genoeg om het spel niet als makkelijk weg te zetten – zelfs op Easy word er gekeken hoe bekwaam je bent in het shooter spelen op een touchscreen. Dat gaat zowel in de singleplayer met richthulp als de online multiplayer (met een handvol modi en de mogelijkheid om een crew vrienden te verzamelen voordat je het online opneemt tegen andere teams), zeer goed. De speelvelden waarin de confrontaties zich bevinden zijn bijna zo indrukwekkend als het feit dat je in de verhaallijn ook met dé tegenstanders van de Westerse wereld speelt: terroristen. Ze hebben geen benoemde afkomst, maar wel interne machtsverhoudingen die het verhaal op scherp zetten en de singleplayer daardoor net zo pakkend maken als de online confrontaties. Modern Combat 4: Zero Hour is een geweldig totaalpakket.
Downloaden: Modern Combat 4: Zero Hour (€5,99, universeel, iOS 4.3+)

Week 49, GvdW 2: Grand Theft Auto Vice City

Vice City 2Het is nog steeds heerlijk om een grote open wereld in je knuisten te hebben en als die wereld is doorspekt met de foutste tijd uit de recente geschiedenis, weet je waar je aan toe bent in Vice City. Hiphop van lachende rappers pompt uit de auto’s, groene joggingsbroeken rennen de straat over en motoren rijden overal tussen groot uitgevallen sedans door. Je kan ze allemaal toeëigenen en hun berijders het leven zuur maken – gewoon omdat het kan. Zo gaat het in GTA en die beleving is nog steeds leuk mobiel. Hoewel: de besturing laat nog steeds te wensen over. De camera is ditmaal voorspelbaar en stabiel, maar met name het rijden is nog steeds een uitdaging op zich. Meer dan het vorige deel wordt Vice City gered door het verhaal, dat een heerlijk en gestoord kijkje in de onderwereld combineert met al het roze en foute wat de jaren tachtig te bieden had. GTA Vice City is een heerlijke retrobeleving voor iedereen die het origineel een warm hart toedraagt, en een groots vrij actiespel met een te overwinnen besturingsdrempel.
Lees vanavond onze uitgebreide recensie!
Downloaden: Grand Theft Auto: Vice City (€4,49, universeel, iOS 4.3+)

Week 50: Football Manager Handheld 2013

GU VR Football Manager Handheld 2013 iPhoneFootball Manager Handheld 2013 is een trouwe opvolger van het 2012-deel, dat qua presentatie en opzet eigenlijk niks anders doet. Dat is de pessimistische insteek op het voetbalmanagementspel waarin je een club bij de hand neemt als coach en lijnenuitzetter voor de indeling, opstelling en de prestaties van je team. Maar je kan het ook anders bekijken: Football Manager Handheld 2013 is naast FIFA 2013 dé game op de iPhone en iPad waar je dagen, weken en zelfs maanden mee zoet kan zijn. De nieuwste editie heeft ten opzichte van het vorige deel de toevoeging dat je een rijke investeerder aan je kan binden die geld in je club pompt in ruil voor hogere verwachtingen van je prestaties. Dat kost echter wel geld. Voor het eerst hanteert het spel in-app aankopen waarmee je eigenlijk legaal kan valsspelen, of handelen, in je managementfunctie. Zo kan je bijvoorbeeld sneller uitbreiding voor je stadion kopen zodat je meer geld vergaart uit bezoekersinkomsten. In-app purchase of niet, het zijn nieuwe keuzemogelijkheden in het spel dat al zo uitgebreid is, maar de grote hoeveelheid informatie en mogelijkheid zo compact en goed verpakt. Het vergelijken van spelers en hun vorm zien is bijvoorbeeld een stuk overzichtelijker geworden. Daarnaast is je rol in de media gewichtiger en ook leuker geworden. Football Manager Handheld 2013 is de enige bekende voetbalmanagementgame op iOS en we mogen in onze handen knijpen dat ie zo goed is.
Downloaden: Football Manager Handheld 2013 (€8,99, universeel, iOS 4.3+)

Week 51: Ravensword Shadowlands

Beste iPhone-games Ravensword ShadowlandsEen grote open spelwereld bol van verrassingen, ontdekkingsmogelijkheden en een bevolking van imposante omvang. Trollen, dinosaurussen en prehistorische gevleugelden maken je het leven zuur. Of laten zich in de luren leggen. Wat er gebeurt, is helemaal aan jou. Dat is de vrijheid die je hebt in Ravensword Shadowlands. Als enige overlevende van een veldslag waarop een donkere lucht afrekent met alle overige mensen en elven die erin betrokken worden, begin je een avontuur waarin je uiteindelijk een confrontatie met het kwaad kan opzoeken. Maar daarvoor kan je alles doen wat je wilt. Voor elke stap die je zet, sprong die je maakt en tegenstander die je afmat vanuit het eerste of derde persoons-perspectief, vergaar je nieuwe ervaring en items en kan je verder trekken in de wereld vol gevaren, missies en dorpen waarin je contacten kan leggen met vreemden. Ravensword Shadowlands is de Elder Scrolls: Oblivion voor de iPhone. Je moet er goed voor gaan zitten, kán het eigenlijk niet tussendoor spelen. Maar steek die tijd erin en het spel betaalt je uit. Een groot en indrukwekkend avontuur wachten je op.
Downloaden: Ravensword Shadowlands (€5,99, universeel, iOS 5.0+)

Dat was hem, het laatste kwartaaloverzicht van de beste iPhone-games van 2012! Maar wat zijn nu uiteindelijk De 25 beste iPhone-games van 2012? Dat lees je in een apart overzicht!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 december 2012, 19:12
Categorie Games
Onderwerpen applijst, gvdw, iculture speelt

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.