iculture-populaire-apps
Populaire Apps

App Lijst: de 25 mooiste apps voor de iPhone 5

iPhoneclub zet 25 apps op een rij die het 4-inch scherm van de iPhone 5 optimaal benutten. Het is de lijst van de 25 beste en mooiste iPhone 5-apps bij de lancering op 28 september 2012.

Mooiste iPhone 5 appsDe iPhone 5 is een prachtig apparaat. Of je hem nou in het zwart of wit hebt: de nieuwe vormfactor is ronduit stijlvol. Op zo’n dun apparaat met zo’n licht gewicht en prachtig groot scherm, wil je natuurlijk apps hebben die net zo fraai zijn – of je ze nou zelf wil gebruiken of de iPhone wil showen aan omstanders. iPhoneclub zet 25 toepassingen op een rij die geoptimaliseerd zijn voor de schermgrootte van de iPhone 5 en het bekijken meer dan waard zijn.

Nieuws

Flipboard (gratis) – De bekende nieuwsapp bestaande uit gladgestreken pagina’s die je omslaat, barst van de foto’s die vol in beeld worden gebracht. Het spat van het scherm op de iPhone 5. Eigen nieuwsselectie toevoegen en gáán.

Instapaper (€2,99) – Het grotere scherm maakt de iPhone 5 een veel prettiger e-reader en Instapaper profiteert daar vol van. Zet verhalen door vanuit andere apps en lees ze afleidingsvrij offline in deze app, die je ook verhalen van vrienden en een selectie van het web voorschotelt.

Newsify (€0,79) – Zet op Reader.google.com websites klaar die je wilt volgen en Newsify presenteert het laatste nieuws ervan in een strakke layout die doet denken aan moderne krant. Visueler en strakker dan ooit op de iPhone 5.

Pocket (gratis) – Net als Instapaper: zet berichten klaar voor Pocket vanuit andere apps of je webbrowser op de desktop en lees ze offline terug in deze app. Fris, strak en lekker groot op de 5. Je kan er ook video mee klaarzetten trouwens.

Pulse News (gratis) – Tegelijk met de iPhone 5-optimalisatie is deze nieuwslezer waarin je eigen bronnen en kanalen kan selecteren, formidabel snel geworden. Met Facebook-integratie om je nieuwsfeed tussen het echte nieuws te lezen.

Readability (gratis) – Instapaper is krant-achtig, Pocket oogt fris en Readability is een soort oud boek waar je vanuit andere apps doorgezette verhalen afleidingsvrij kan lezen. Maar dan wel met een intuïtieve veegbediening en een mogelijkheid een zwarte nachtlayout te kiezen.

Reeder (€2,39) – Een doordachte applicatie om je favoriete nieuwsbronnen van Reader.google.com mee te volgen. Met handige veegbewegingen, alle gangbare deel- en lees-later mogelijkheden en een fijnere leesbaarheid op het 4-inch scherm.

Sociale media

Facebook (gratis) – Een van dé te showen apps op de iPhone 5 is doodgewoon Facebook. Niet alleen laden foto’s zichtbaar sneller dan op vorige iPhones, maar foto’s in de nieuwsfeed kapen ook niet langer je hele beeld. Het ziet er veel fraaier uit.

Mixel (gratis) – Jong en relatief onbekend netwerk waarop je fotocollages kan maken en collages van anderen kan oppakken om er zelf mee aan de slag te gaan. Op het grote scherm van de nieuwe telefoon is er meer ruimte voor de collages en oogt de app rustiger.

Path (gratis) – Foto’s van de meest linker pixel tot de meest rechter, een meebewegende klok in beeld en die prachtige animatie als je zelf een bericht wilt plaatsen: Path is de mooiste sociale netwerk-app op de iPhone en spat van het scherm op de iPhone 5.

Pinterest (gratis) – Als de kerntaak van je sociale netwerk is dat gebruikers een prikbord aanleggen met dingen die ze leuk vinden en aan anderen willen laten zien, dan is elke millimeter extra scherm meegenomen. Als een vis in het water.

Tumblr (gratis) – Het snelste platform om even snel mee te bloggen in meer dan de 140 tekens van Twitter. Leuke blogposts herbloggen, foto’s en video’s uploaden, een quote vastleggen of een leuke link posten: kinderspel in de fraaie Tumblr-app.

Tweetbot (€2,39) – Dé iPhone-keuze van de fervente Twitteraar. Tweetbot is strak, overzichtelijk, bedient simpel en bevat de optie om je timeline automatisch te verversen met de laatste berichten. Op de iPhone 5 nog overzichtelijker dan ooit tevoren.

Twittelator Neue (€3,99) – Mag je Twitter-app iets meer opsmuk, dan is de prachtig geanimeerde Twitter-app Twittelator Neue een veilige haven met aparte foto-overzichten en automatisch geladen links, afbeeldingen en gesprekken bij tweets.

Twitter (gratis) – Twitter zelf heeft haar app ook geoptimaliseerd voor de iPhone 5 en ook die is geen straf om te bedienen. Dat er een kader om de tweets heen staat, is zo’n ramp niet als er zoveel tweets op het scherm passen.

Toepassingen

22Tracks (€1,59) – De muziek-app van het Nederlandse 22Tracks is prachtig op het grote iPhone 5-scherm. 22 Playlists van 22 verschillende genres met elk steeds 22 nieuwe tracks, samengesteld door muziekpioniers uit Amsterdam, Brussel, Londen en nu ook Parijs.

Byword (€2,39) – Een minimalistisch en stijlvol vormgegeven schrijf-app waarin je tekst kan opmaken met in de app uitgelegde markdown-code, om het vervolgens door te zetten naar Dropbox of online te synchroniseren via iCloud.

Camera+ (€0,79) – De ingenieuze fotografie-app waarmee je de exposure onafhankelijk van de focus kan bepalen, komt met zijn uitgebreide bewerkingsopties helemaal tot zijn recht op de iPhone 5. Kleurenfilters zijn nog maar het begin in Camera+.

Clear (€0,79) – Simpeler dan dit ga je een takenlijst niet tegenkomen. Maak verschillende lijsten aan en beheer taken met veeg- en trekbewegingen. Geen gedetailleerde informatie, geen gedoe: gewoon een snelle to-do die voortreffelijk is geanimeerd.

Google Chrome (gratis) – De browser van Google is zo snel als Apple’s eigen Safari en heeft de welkome mogelijkheid om bladwijzers en openstaande tabbladen uit te wisselen met de desktop-versie. Ook makkelijk: incognito browsen meteen binnen handbereik.

Jasmine (gratis) – Apple’s YouTube-app is dood, lang leve Jasmine op de iPhone 5. Moet het nog even stellen zonder uitgebreide zoekfilters, maar de vormgeving van deze YouTube-app-met-alles-erop-en-eraan is een baken van rust. Video’s spelen door op de achtergrond.

Meernotes (€0,79) – Frivole notitie-app die sinds deze week met iCloud-synchronisatie en exportmogelijkheden voor Dropbox en Evernote ook erg handig is. Houd je dagboek bij of maak aantekeningen in deze app met virtuele notitieblokken die je echt moet omslaan.

Shazam (gratis) – Muziek scannen doe je met Shazam, en gescande muziek van vrienden bekijken doe je op het 4-inch scherm van de iPhone 5. Optimaal gebruik van de nieuwe weergave waarin je de nummers van anderen onder elkaar ziet aan de hand van albumcovers.

Skitch (gratis) – De nieuwste uitbreiding van de notitie-app Evernote op de iPhone is Skitch; een app waarmee je aantekeningen kan maken op kaarten en op afbeeldingen uit je fotoalbum. In tegenstelling tot Evernote zelf, intuïtief en mooi ontworpen.

Weathercube (€1,59) – Vermaal takenlijst Clear met Nederlandse weergegevens en je krijgt Weathercube; een weer-app die je als een kubus ‘in’ de iPhone ronddraait voor je weersverwachting. Misschien wel dé iPhone 5 weer-app tot Weather On weer terug is.

Meer suggesties? We horen het graag in de reacties!

Let op: de genoemde prijzen kunnen een beperkte geldigheidsduur hebben. Controleer dus goed of de game/app nog steeds gratis en/of voor de aanbiedingsprijs wordt aangeboden. Zie voor meer uitleg dit artikel: De nieuwsbrief van iPhoneclub en gemiste koopjes.

Deze lijsten zijn gebaseerd op afgelopen week. Een aantal van de toen gratis apps heeft inmiddels weer een prijskaartje.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 september 2012, 15:51
Categorie Uncategorized
Onderwerpen applijst, populaire apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.