De 5 fases van Apple-geruchten

Mashable heeft de geruchtenmachine rond Apple in 5 fasen verdeeld. Met de iPhone zitten we momenteel in fase 3, de wilde geruchten.

apple-rumorsGeruchten over nieuwe iPhones, moet dat nou zo nodig? Mensen die nieuw zijn in de Apple-wereld kunnen er vaak maar moeilijk aan wennen. Het maakt onzeker. Heb je wel de juiste keuze gemaakt door afgelopen maand nog een iPhone of iPad te kopen? En waarom besteden blogs zoveel aandacht aan al die geruchten? Kunnen ze niet gewoon wachten tot Apple officieel iets aankondigt? Helaas, zo werkt het niet in de Apple-wereld. Gissen naar nieuwe producten is een onlosmakelijk onderdeel van de Apple-cultuur, het is een van de charmes waardoor mensen zich gepassioneerder met het merk en de producten verbonden voelen dan met pakweg… een Dell Streak.


Praten over geruchten is onderdeel van de voorpret die mensen hebben, in de aanloop naar nieuwe producten. Zonder de steeds terugkerende geruchten zou Apple niet hetzelfde imago hebben en minder succesvol zijn.

Geruchten over de iPhone 5 en de iPad 2 zijn momenteel niet te vermijden. Gerommel binnen het bedrijf, mogelijk uitstel van producten, suggesties welke datum de aankondiging zal plaatsvinden… wie Apple volgt, heeft het al talloze keren voorbij zien komen. Navraag doen bij Apple heeft geen zin, want het bedrijf reageert niet op geruchten en houdt alle geheimen angstvallig binnenskamers. Er zijn twee opties: je ergeren aan de geruchtenstroom of je laten meevoeren en onderweg genieten van de reis langs mockups, analisten die met hun voorspellingen nog meer verwarring scheppen, wilde speculaties op basis van gelekte hoesjes en illustere bronnen die anoniem willen blijven. Het hoort er allemaal bij.

iphone mockup

Mashable heeft dat goed aangevoeld en de geruchtenmachine rond Apple in vijf fases verdeeld. Met de iPhone zitten we momenteel in fase 3: het stadium van wilde voorspellingen. Klaar voor een wilde rit?

De geruchten volgen altijd hetzelfde patroon:

1. Onschuld. Producten zijn nog ver weg en het enige wat we weten, is dat Apple altijd op vaste momenten producten aankondigt, zoals tijdens WWDC. Geruchten hebben betrekking op voorspelbare zaken: de volgende iPhone zal een betere camera, meer geheugen en een snellere processor hebben.

2. De eerste 3D-modellen. Designers laten hun fantasie los op mockups, die er altijd mooier en dunner uitzien dan het huidige model. Chinese fabrikanten gaan met schaarse voorkennis alvast bezig met het produceren van hoesjes, wat een nieuwe stroom van 3D-afbeeldingen teweeg brengt.

3. Wilde voorspellingen. Met de iPhone zitten we momenteel in het derde stadium. Geruchten zijn er genoeg en om nog aandacht te krijgen voor jouw zelfbedachte gerucht zul je iets radicaals moeten verzinnen, bijvoorbeeld een iPhone waarmee je niet kunt bellen.

4. Duistere chaos. Er zijn in deze fase zoveel geruchten geweest, dat niemand meer weet wat te geloven. Mensen hebben zich een ideaalbeeld gevormd van de beste geruchten van de afgelopen weken. Die droom mag niet kapotgemaakt worden door gelekte gegevens uit de productieketen, waaruit blijkt dat die 2 GHz quadcore-processor er toch niet komt.

5. Stilte voor de storm. Apple heeft een datum bekendgemaakt. Iedereen is ziek van voorspellingen en geruchten, elk mogelijk gerucht is tot het uiterste uitgemolken en het heeft geen zin meer om nieuwe te verzinnen. De Apple-fans wachten liever op de echte aankondiging, dan nog liever in een fantasiewereld rond te dolen.

Volgens Mashable is de laatste fase het prettigst: genoeg gepraat, we kunnen gewoon lekker achteroverleunen, een biertje nemen en kijken wat er komt.

Informatie

Laatst bijgewerkt
23 februari 2011 om 15:14
Onderwerpen
,
Categorie
Apple

Reacties: 54 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.