Totaal nieuwe Tetris voor iPad uitgekomen

· Bart Breij

Tetris iPad header nieuwe puzzelgame EADe grote gamesuitgever EA (Electronic Arts) heeft een gloednieuwe Tetris voor de iPad uitgebracht. Die vervangt met onmiddellijke ingang het officiële Tetris-spel dat al eerder te downloaden was. Het is dus ook geen update van de vorige game geworden, maar een totaal nieuwe Tetris die helemaal is toegespitst op besturing met het touchscreen. Dat houdt in dat je nu niet meer eigenhandig je vorm hoeft te kantelen en te passen, maar dat je gewoon een plek kan aanwijzen waar het volgende blok moet komen te staan.

De nieuwe besturingsmethode is verpakt in de zogenaamde One Touch Marathon Mode. Daarin moet je traditioneel zoveel mogelijk lijntjes halen door rijen van blokken te maken en kom je om de zoveel lijntjes terecht in een hogere snelheidsschaal. Tetris iPad Galaxy modusDe nieuwe besturing maakt van Tetris een soort meerkeuze-toets. Elke keer dat er een blok valt, krijg je vier of vijf opties waar je dat blok neer kan zetten. Je hoeft maar op een optie te drukken en het blok nestelt zich automatisch op die plek.

De uitdaging van het originele Tetris, waarin je in alle hectiek moet puzzelen om blokken te draaien, te bewegen en in allerlei lastige hoekjes te dringen, zit er gelukkig ook nog in. Die kan je bereiken in de originele Marathon modus. Je speelt daarin echter niet met virtuele knoppen op het beeldscherm, maar met veegbewegingen. Een veeg naar onder versnelt een blok, een veeg naar boven zet het meteen neer, een veeg naar links of rechts verplaatst het. Je tikt op een willekeurige plek in het beeld om het blok te kantelen.

Tetris iPad Marathon modusDan is er nog een speltype: de Galaxy-stand. Daarin graaf je als het ware door de bodem van verschillende planeten door supersnel lijnen te maken. Een arsenaal aan power-ups kan je daarbij helpen.

Wie zijn highscores wil vergelijken met medespelers, moet een account hebben of aanmaken op EA’s eigen sociale netwerk Origin. Het spel omzeilt daarmee GameCenter-integratie dat in andere games precies hetzelfde doet – en dat betekent dat je speel- en contactgegevens deelt met EA. Een functie die we met klem afraden, is de T-Club. Daarmee koop je voor een bespottelijk bedrag van 2,39 euro per maand hogere highscores en meer muntjes in het spel (die je weer kan inzetten voor power-ups in de Galaxy-stand). Voor dat geld kun je makkelijk ook drie andere leuke puzzelspelletjes kopen – want leuk, dat is dit hectische blokkenspel nog steeds.

Downloaden: Tetris (€5,49)

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke feedback? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Testte ruim 20.000 apps voor iCulture en schreef er meer dan 6000 artikelen over. Geeft als Appmeister nu appadvies aan ontwikkelaars, van concept tot communicatie.

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

    Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke feedback?
    Meld het ons via het speciale contactformulier!