Gowalla 4.0 kiest nieuwe insteek: Social Guides op de iPhone

·

gowalla-social-guidesGowalla heeft een update van de iPhone-app uitgebracht en tegelijk grote wijzigingen in het sociale netwerk aangekondigd. Gowalla 4.0 gaat een nieuwe ervaring aan gebruikers bieden, dankzij de functie Social Guides. Je krijgt een selectie van de meest interessante bezienswaardigheden en de beste plekken in een stad of regio te zien. Daardoor wordt Gowalla meer een toeristische gids dan een incheckdienst. Ze proberen zich daarmee te onderscheiden van Foursquare. Momenteel zijn er al gidsen voor 60 steden: Honolulu, Montreal, New York, Londen, Parijs, Stockholm, Mekka, Sydney, Tokio en dergelijke.

Uiteindelijk moeten er honderden gidsen ontstaan, gewijd aan een bepaalde stad, een park of een regio. De Social Guides worden gevuld door vrienden, lokale bewoners en experts. Samenwerking met organisaties zoals Disney en National Geographic moet voor een goede initiële vulling zorgen. Zo kunnen natuurliefhebbers de beste plekken in nationale parken vinden en gaan gezinnen met kinderen naar de beste attracties in een Disney-park.

gowalla national geographicHet idee van inchecken is in Gowalla 4.0 ook losgelaten. Gowalla heeft blijkbaar besloten dat ze de strijd niet kunnen winnen van concurrenten als Foursquare en incheckdiensten van grote partijen zoals Facebook en Google. Het inchecken heet voortaan: het delen van je ervaring. In plaats van het domweg inchecken gaat het erom je ervaringen op een bepaalde locatie met anderen te delen. Je kunt foto’s maken en commentaar achterlaten, bijvoorbeeld wat de beste pizza in een Italiaans restaurant is. Je kunt er een foto bij plakken, zodat anderen kunnen zien of de pizza er wel smakelijk uitziet en of de sfeer van het restaurant wel geschikt is voor een verjaardagsetentje. Inchecken in voortaan terug te vinden onder de optie ‘Stories’.

Ook nieuw is het vriendenmodel. Tot voor kort voegde je in Gowalla een vriendschapsverzoek, dat bevestigd moest worden. Alleen als beide personen de vriendschap bevestigden, kon je elkaars incheck-acties zien. Dat is nu losgelaten. Gowalla heeft nu een followersmodel zoals in Twitter: je kunt mensen zonder toestemming volgen en die ‘vriendschap’ mag ook eenzijdig zijn. Jij kunt iemand volgen die altijd op interessante plekken komt, maar de andere persoon is niet verplicht om jou terug te volgen.

Momenteel is alleen de iPhone-versie van Gowallla-vernieuwd. De iPad-versie staat echter hoog op de prioriteitenlijst, aldus de makers. In een blogposting leggen ze uit wat de gedachte is achter de nieuwe insteek van Gowalla.

Downloaden: Gowalla (gratis)

Highlights zag kortgeleden al de waarde van de Foursquare- en Gowalla-commentaren. Deze iPhone-app is een reisgids op basis van de aanbevelingen die gebruikers van beide incheckdiensten hebben achtergelaten. Lees het artikel over Highlights op de iPhone, dat we onlangs publiceerden.
door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

8 reacties

 1. door Rjanssen

  Ben ik nou de enige die deze update niet echt geweldig vind?
  Geen items meer, geen pins meer?!

  Beantwoorden Quote

 2. door Lennartje

  Zonder dat ik het echt bijhoud, geloof ik dat er inmiddels al een stuk honderd socio/incheck/geobabbel/touristo-achtige applicaties zijn.

  Is er niet een soort overzichtje te maken zodat je de functionaliteit een beetje kan vergelijking..?

  (of is er al een app for that..;)

  Beantwoorden Quote

 3. door Richard

  Origineel geplaatst door Rjanssen
  Ben ik nou de enige die deze update niet echt geweldig vind? Geen items meer, geen pins meer?!

  Ik vind dit juist een geweldige update. Dit zijn echt van die momenten dat je bij jezelf denk, “Waaauw .. daar had ik aan moeten denken”. Combineer Foursquare met de Lonely Planet gidsen. Briljant gewoon!

  Beantwoorden Quote

 4. door bliss

  Ik denk dat de update niet gekomen is vanwege concurrentie van andere check-in applicaties! Kvind het een zeer briljante update, qua design en mogelijkheden kan geen enkele app hier iets tegen beginnen! En dat dit het werk is van 1 persoon, gewoonweg geniaal!!

  Beantwoorden Quote

 5. door Jean

  Ben tot nu toe ook geen fan van de update. Visueel is hij top maar ze hebben naar mijn mening teveel features weggelaten. Aantal checkins ? Weg ! Gevonden items ? Weg !

  bij het inchecken krijg ik ook geen sharing options meer te zien. En in m’n activity zie ik enkel mijn checkins en niet die van m’n vrienden.

  Ik hoop dat her wat beter met komende updates want gowalla was tot nu toe altijd mijn favoriet (tov foursquare)

  Beantwoorden Quote

 6. door Chessbo

  Amaai, wat zuigt dit man. Al het leuke van gowalla is weg. Ik was een trouwe gowalla gebruiker vanaf in het begin maar nu :(

  Beantwoorden Quote

 7. door Jurgen Imbrechts

  Origineel geplaatst door bliss
  Ik denk dat de update niet gekomen is vanwege concurrentie van andere check-in applicaties! Kvind het een zeer briljante update, qua design en mogelijkheden kan geen enkele app hier iets tegen beginnen! En dat dit het werk is van 1 persoon, gewoonweg geniaal!!

  Het is niet écht het werk van één persoon, volg @maxvoltar op twitter, hij werkt bij Gowalla!

  Beantwoorden Quote

 8. door bliss

  @Jurgen Imbrechts: Ik ken hem maar al te goed!

  Beantwoorden Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.