Gowalla 4.0 kiest nieuwe insteek: Social Guides op de iPhone

· Gonny van der Zwaag

gowalla-social-guidesGowalla heeft een update van de iPhone-app uitgebracht en tegelijk grote wijzigingen in het sociale netwerk aangekondigd. Gowalla 4.0 gaat een nieuwe ervaring aan gebruikers bieden, dankzij de functie Social Guides. Je krijgt een selectie van de meest interessante bezienswaardigheden en de beste plekken in een stad of regio te zien. Daardoor wordt Gowalla meer een toeristische gids dan een incheckdienst. Ze proberen zich daarmee te onderscheiden van Foursquare. Momenteel zijn er al gidsen voor 60 steden: Honolulu, Montreal, New York, Londen, Parijs, Stockholm, Mekka, Sydney, Tokio en dergelijke.

Uiteindelijk moeten er honderden gidsen ontstaan, gewijd aan een bepaalde stad, een park of een regio. De Social Guides worden gevuld door vrienden, lokale bewoners en experts. Samenwerking met organisaties zoals Disney en National Geographic moet voor een goede initiële vulling zorgen. Zo kunnen natuurliefhebbers de beste plekken in nationale parken vinden en gaan gezinnen met kinderen naar de beste attracties in een Disney-park.

gowalla national geographicHet idee van inchecken is in Gowalla 4.0 ook losgelaten. Gowalla heeft blijkbaar besloten dat ze de strijd niet kunnen winnen van concurrenten als Foursquare en incheckdiensten van grote partijen zoals Facebook en Google. Het inchecken heet voortaan: het delen van je ervaring. In plaats van het domweg inchecken gaat het erom je ervaringen op een bepaalde locatie met anderen te delen. Je kunt foto’s maken en commentaar achterlaten, bijvoorbeeld wat de beste pizza in een Italiaans restaurant is. Je kunt er een foto bij plakken, zodat anderen kunnen zien of de pizza er wel smakelijk uitziet en of de sfeer van het restaurant wel geschikt is voor een verjaardagsetentje. Inchecken in voortaan terug te vinden onder de optie ‘Stories’.

Ook nieuw is het vriendenmodel. Tot voor kort voegde je in Gowalla een vriendschapsverzoek, dat bevestigd moest worden. Alleen als beide personen de vriendschap bevestigden, kon je elkaars incheck-acties zien. Dat is nu losgelaten. Gowalla heeft nu een followersmodel zoals in Twitter: je kunt mensen zonder toestemming volgen en die ‘vriendschap’ mag ook eenzijdig zijn. Jij kunt iemand volgen die altijd op interessante plekken komt, maar de andere persoon is niet verplicht om jou terug te volgen.

Momenteel is alleen de iPhone-versie van Gowallla-vernieuwd. De iPad-versie staat echter hoog op de prioriteitenlijst, aldus de makers. In een blogposting leggen ze uit wat de gedachte is achter de nieuwe insteek van Gowalla.

Downloaden: Gowalla (gratis)

Highlights zag kortgeleden al de waarde van de Foursquare- en Gowalla-commentaren. Deze iPhone-app is een reisgids op basis van de aanbevelingen die gebruikers van beide incheckdiensten hebben achtergelaten. Lees het artikel over Highlights op de iPhone, dat we onlangs publiceerden.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Ze heeft een 38mm Apple Watch van staal met wisselende bandjes (nylon is favoriet) en een 256GB iPhone 7 Plus matzwart. In haar vrije tijd schrijft ze over slimmer fit worden op Fithacking.nl en over slimmer eten op Eetblog.nl.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.