Amiga-klassieker Pinball Dreams komt naar de iPhone

·

pinball_dreams2Tenminste één spelcategorie laat het in de App Store een beetje afweten: flipperkastspelletjes. Meteen bij de lancering van de App Store had je ZEN Pinball: Rollercoaster (meteen gekocht voor €3,99). Later bracht dezelfde ontwikkelaar ZEN Pinball: Inferno uit. Na maanden is er eindelijk weer een nieuwe pinball-game: de Amiga-klassieker Pinball Dreams is door ontwikkelaar Cowboy Rodeo geschikt gemaakt voor de iPhone. Pinball Dreams was bij de lancering op de Amiga in 1992 extreem populair vanwege de grafische mogelijkheden. Zelden was er een realistischer uitziende flipperkast op de computer verschenen. Mensen kochten er zelfs speciaal een Amiga voor en Pinball Dreams werd één van de bestverkochte spellen op dit platform.

pinball_dreamsDe iPhone-versie heeft een maand nodig gehad om door Apple te worden goedgekeurd. Het bevat de originele vier flipperkasten, maar met verbeterde graphics (dankzij het grotere kleurenpalet van de iPhone) en de mogelijkheid om zowel in portret- als landschapsweergave te spelen.

De vier tafels zijn:
– Ignition: ruimtethema met raketten en planeten;
– Steel Wheel: stoomtreinen in het wilde westen van weleer;
– Beat Box: muziekthema met charts, bands en tours (zie afbeelding rechts);
– Nightmare: kerkhof met geesten en demonen (zie afbeelding links).

Muziek en geluiden zijn allemaal origineel. Bedienen doe je via het touchscreen: net als bij Zen Pinball raak je twee gebieden links- en rechtsonder op het scherm aan om de paddles te bewegen. Je kunt ook een stoot tegen de tafel geven, waarbij je moet oppassen voor een tilt. Omdat de ontwikkelaar zich zoveel mogelijk aan het origineel wilde houden, ziet Zen Pinball er voor hedendaagse gamers misschien aantrekkelijker uit, maar de reviewers in de App Store zijn al razend enthousiast: 4,5 sterren!

Installeren: Pinball Dreams (€4,99)

Via: Touch Arcade

Onderwerpen
door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

15 reacties

 1. door Rene

  Briljant stukje nostalgie. Ik ken ‘m niet van de Amiga maar van de PC port. Destijds helemaal grijs gespeeld. Hier heb ik wel €5,- voor over.

  Beantwoorden Quote

 2. door Peter

  Pinball Dreams was op de Amiga een topper. Had dit ook op mijn Amiga en denk dat dit qua graphics en gameplay op de iPhone niet zal misstaan.

  Beantwoorden Quote

 3. door mammalou

  Ziet er gaaf uit, maar ik ben bank dat ik zo fanatiek zal spelen, dat ik met mijn duimen dwars door de iPhone druk ????

  Beantwoorden Quote

 4. door Glennseegers

  haha lijktme best wel vet als je dat filmpje zo ziet ga hem zeker kopen ;)

  Beantwoorden Quote

 5. door Momentum

  ah… good old times.

  Voor de oldtimers hier zal dit zeker een leuke aanvulling zijn. Grappig om te zien dat er eindelijk iets op de markt is dat de mogelijkheid heeft een amiga game goed te spelen.

  Dat heeft lang geduurd. :)

  Beantwoorden Quote

 6. door klaas

  nu nog deluxe galaga :)

  Beantwoorden Quote

 7. door sredlums

  Heb ZEN Pinball ook, is erg leuk, maar bij zo’n spel mis je helaas wel de fysieke knoppen; je wil gewoon net zoals in het echt je vingers op de knoppen houden en indrukken wanneer nodig, en bij de virtuele knoppen kun je ze alleen aanraken of niet aanraken, dat speelt toch minder.

  Beantwoorden Quote

 8. door John

  JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!

  Hopen dat de originele muziek van Olof Gustafsson ook mee komt!

  En nog meer Amiga games uit die goede oude tijd…Turrican 2 om maar één te noemen

  Beantwoorden Quote

 9. door Momentum

  Hmm dat zou wat zijn :) turrican op je mobiel :)

  Beantwoorden Quote

 10. OMG! Ik was zo’n fan van PB dreams en PB fantasies, en later ook van Epic PB… zucht…

  Mooi was die tijd…
  [ik ga gelijk een 8 bit ringtone downloaden!]

  cker halen deze game!

  w00t!

  Beantwoorden Quote

 11. door weirdo25

  dit zijn altijd wel leuke spellen voor als je even niets te doen hebt.

  Beantwoorden Quote

 12. door Mobi

  Holy Mayhem! Ik heb nog maar net een iphone, maar ik bekeek net dit filmpje van Pinball Dreams…. die muziek…. ik heb zelf een Amiga gehad in een vorig leven, en ik herrinner me die muziek alsof het gisteren was. Dit moet ik kopen, al was het voor de muziek. Ettelijke uren heb ik versleten met Pinball Dreams/Pinball fantasies op de Amiga :-)

  Beantwoorden Quote

 13. door Symatic

  IK heb het ook grijs gespeelt op de amiga toen destijds dus heb ik hem ook aangeschaft voor mijn gejailbreakte iphone 3g om hem nog eens lekker te spelen maar wat blijkt als je teveel functies in winterboard aan hebt staan dan crasht het spel al op het beginscherm. Ik balen natuurlijk maar ik was niet voor een gat te vangen en heb dus alle funkties via winterboard uitgezet en toen het spel geprobeerd en toen deed hij het wel. Daarna stap voor stap in winterboard de funkties weer aangevinkt(eerst een aanvinken uit winterboard en dan weer het spel geprobeerd) daarmee kwam ik tot de conclusie dat als je boven de 4 funkties komt het spel niet meer werkt. Ik vind het wel een beetje jammer het gebeurd dan ook alleen bij dit spel want ik heb wel meerdere grote games geinstalleerd en die vertonen geen problemen

  Beantwoorden Quote

 14. door the Bman

  Wat een goeie port van het Amiga orrigineel! Mooie graphics en super sound FX en de game loopt soepel. Grappig dat je ook het oude ‘hi-score menu’ krijgt als je de game op ‘Classic Graphics’ zet. Ik hoop dat ze ook ‘Pinball Fantasies’ en ‘Pinball illusions’ gaan porten!

  Beantwoorden Quote

 15. door Lord Bruticus

  Helemaal top dit maar we willen natuurlijk veel meer van de Amiga op de Iphone en niet te vergeten de goeie oude tijd van de Commodore 64 ? Dit waren echt de games met sfeer !

  Beantwoorden Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.