iPhone-app laat slechtzienden navigeren met iBeacons

De Nederlandse iPhone-app ViaVia helpt slechtzienden met navigeren met behulp van iBeacons. Het is nu nog een proof-of-concept.

ViaVia iBeacons featured
De Nederlandse ontwikkelaar Tapme Media heeft een nieuwe manier bedacht waarop iBeacons gebruikt kunnen worden. Door de Bluetooth-zenders op te hangen in bepaalde gebouwen, wordt het een stuk makkelijker voor slechtzienden om te navigeren. Je krijgt vanuit de ViaVia-app voor iOS te horen wanneer je namelijk een bepaalde kant op moet lopen.


Met iBeacons kan de iPhone bepalen waar je precies in een gebouw bent. Hiervoor wordt Bluetooth gebruikt om je locatie vast te stellen. Dit wordt in bijvoorbeeld Amerikaanse Apple Stores gebruikt om je meer te vertellen over de producten waar je bij staat. Volgens datzelfde principe werkt de ViaVia-app: je geeft in de app waar je moet zijn, waarna je binnen het gebouw de weg wordt gewezen. ViaVia lijkt hiermee op de navigatiefunctie van Apple Maps en Google Maps, maar dan voor binnenlocaties. Meer over de werking van iBeacons lees je in ons dossier.

ViaVia iBeacons app

In onderstaande video wordt de app gedemonstreerd. Alles in de video wordt uitbundig gedicteerd, zodat slechtzienden kunnen horen wat er in beeld gebeurt:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

ViaVia is niet zomaar te gebruiken: een gebouwbeheerder moet iBeacons geïnstalleerd hebben voordat de app gebruikt kan worden. De app is op het moment alleen nog maar een proof-of-concept, wat betekent dat hij nog niet in de App Store beschikbaar is. Tapme wil de ontwikkeling van ViaVia echter graag voortzetten. Dit zou dan gebeuren in samenwerking met Bartiméus Wonen, een bedrijf gespecialiseerd in woonomstandigheden voor slechtzienden.

We hebben al eens eerder geschreven over Tapme Media’s iBeacon-projecten. In maart 2014 ontwikkelden ze een iBeacon-app voor het Groninger Museum. Daarmee maakten ze één van de eerste museum-apps met iBeacons.

Lees ook:iOS 8 uitgelicht: fikse verbeteringen voor slechtzienden

Informatie

Laatst bijgewerkt
24 oktober 2014 om 11:17
Onderwerp
Categorie
Apps

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.