tvOS-logo

tvOS 13 review: fijne verbeteringen maken de Apple TV handiger

In deze review van tvOS 13 lees je wat wij vinden van deze nieuwe update voor de Apple TV. Hoe bevalt het gebruik van meerdere accounts en wat zijn de andere hoogtepunten? Je leest het in onze tvOS 13 review.

tvOS 13 review

tvOS 13 review

De Apple TV werd jarenlang een hobbyproject van Apple genoemd. Met de introductie van de Apple TV 4 (nu de Apple TV HD genoemd) en tvOS kwam daar verandering in, want het werd een serieus platform waar ontwikkelaars apps voor kunnen maken en waar geregeld software-updates voor uit zouden komen. Toch viel het in beide gevallen wat tegen: de apps kwamen wat langzaam op gang en ook qua software-updates waren er weinig ontwikkelingen. Er werden slechts kleine verbeteringen doorgevoerd, die in de schaduw stonden van vernieuwingen op de iPhone, iPad en zelfs Apple Watch. Gelukkig laat tvOS 13 zien dat het ook anders kan: handige nieuwe functies waar je als tv-kijker écht wat aan hebt. In deze review van tvOS 13 lees je onze bevindingen van deze nieuwe software-update.

tvOS 13 review: Nieuw fris design maakt Apple TV mooier

Het eerste dat opvalt is het vernieuwde design. De bovenste rij apps staat in een aparte kolom, vergelijkbaar met de Dock op je iPhone, iPad en Mac. Bij het selecteren van een app, merk je dat de afbeelding van een app het hele scherm in beslag neemt. Dit brengt ook nieuwe mogelijkheden met zich mee, bijvoorbeeld bij de Muziek-app. Zodra je de app selecteert (dus zonder hem aan te klikken), worden er meteen videoclips afgespeeld, rechtstreeks vanaf het beginscherm. Met een veeg omhoog schakelt de Apple TV naar een schermvullende weergave, waarbij je naar links en recht kan vegen om door de uitgelichte muziekvideo’s te bladeren.

tvOS 13 beginscherm met Muziek-app.

De Muziek-app is één van de apps die de nieuwe mogelijkheden van het beginscherm op een perfecte manier laat zien. Deze uitgebreide previews zien we ook bij de TV-app en de Apple Arcade-app. Ontwikkelaars hebben ook de kans om hier gebruik van te maken, hoewel we nog geen apps gezien hebben die dat doen. We hopen dat Netflix, Videoland en meer snel volgen.

Andere verbeteringen waar we blij mee zijn wat betreft design, zijn de aangepaste appicoontjes en de nieuwe animaties. Het openen van de apps lijkt nu heel erg op de animatie die je nu al vindt in de TV-app in het Films-tabblad. Het ziet er niet alleen mooier uit, maar het werkt ook voor ons gevoel wat sneller. De afgeronde hoeken van de icoontjes op het beginscherm zorgen ervoor dat het er allemaal net wat vriendelijker uit ziet.

Muziek-app op Apple TV in tvOS 13 beginscherm.

Eindelijk meerdere gebruikers
De Apple TV is (nog meer dan een iPad) een typisch apparaat dat door meerdere mensen in huis gebruikt wordt. Bij de iPad zie je nog wel dat meerdere gezinsleden elk hun eigen iPad hebben, maar twee Apple TV’s naast elkaar op dezelfde tv is erg onwaarschijnlijk. Het is daardoor vreemd dat het zo lang geduurd heeft voordat er betere ondersteuning is voor meerdere gebruikers op de Apple TV. Apps als Netflix, Videoland en YouTube bieden van zichzelf wel meerdere profielen, maar voor de standaardapps ontbrak dat nog.

Meerdere gebruikers kiezen op Apple TV.

In tvOS 13 heeft Apple daar eindelijk iets aan gedaan. Je kan met meerdere accounts inloggen en er snel tussen wisselen dankzij het nieuwe Bedieningspaneel op de Apple TV. De meerdere accounts gebruik je voor de Muziek-, App Store- en TV-app, zodat je makkelijk kan wisselen tussen verschillende bibliotheken, aankopen en suggesties. Dat betekent dat ieder gezinslid eindelijk zijn of haar eigen Apple Music-bibliotheek kan afspelen via de Apple TV.

Toch blijft er nog wat te wensen over wat betreft deze functie. De Foto’s-app is het ontbrekende puzzelstukje in de ondersteuning voor meerdere gebruikers. Je kan de Apple TV helaas aan maar één iCloud-account koppelen, dat gebruikt wordt voor het ophalen van je foto’s. We hadden ook graag gezien dat iedere gebruiker zijn of haar eigen beginscherm had. Voor nu werken alle gebruikers nog met dezelfde apps. Dat merk je ook bij games, waardoor ieder account op de Apple TV dezelfde opgeslagen spelbestanden gebruiken.

Apple TV Bedieningspaneel tijdens beginscherm.

Een andere opvallende toevoeging is de ondersteuning voor Picture in Picture op de Apple TV. In de TV-app kan je ervoor kiezen om films en trailers af te spelen in een hoek van het scherm. Deze functie is helaas nog beperkt tot de TV-app, want we zouden het liefst zien dat dit systeembreed toegepast wordt in alle apps die video ondersteunen.

Ook handig is de nieuwe songteksten-stand. Met een paar drukken op de Siri Remote tover je je Apple TV om in een ware karaokemachine. We vinden wel dat het activeren van de modus nog wel wat omslachtig gaat, omdat het anders werkt dan voorheen het geval was bij de Apple Music songteksten. Als je het eenmaal aan de gang gekregen hebt, is het erg handig om erbij te hebben. Je activeert de songtekstenmodus niet per nummer, want je kan hem aan of uit laten staan. Hierdoor wordt elk nummer automatisch met meescrollende songteksten afgespeeld. De teksten scrollen dus mee met de muziek, waardoor meezingen een stuk makkelijker is. Door over de Siri Remote te vegen, blader je tegelijkertijd door de songteksten en het nummer.

Bekijk ook

Apple TV als karaokemachine: meezingen doe je zo (met jezelf in beeld sinds tvOS 17)

Het is op de Apple TV makkelijker dan ooit om mee te zingen met je favoriete muziek. In een handomdraai tover je de Apple TV om tot karaokemachine. Zo werkt karaoke op de Apple TV.

Vernieuwde apps zijn een verbetering
Apple heeft daarnaast een aantal standaardapps een nieuw likje verf gegeven. Dat zie je vooral in de menu’s. Daarvoor gebruikt Apple dezelfde stijl als bij de TV-app, met een pilvormige menubalk. Hierdoor zien alle apps er qua opmaak hetzelfde uit. We vinden het ook prettiger bij het navigeren. Vooral de App Store op de Apple TV is in positieve zin aangepast. De app-pagina’s zijn opgefrist en je kan nu gewoon de laatste update-omschrijvingen bekijken. De menustructuur is nu bovendien hetzelfde als op de iPhone en iPad, met een onderverdeling voor games, apps en het nieuwe Apple Arcade. Overigens heeft Apple Arcade op de Apple TV ook zijn eigen app gekregen.

In onze eerste indruk van Apple Arcade schreven we al dat we het prettiger vinden om een losse app te hebben. Je kan binnen Apple Arcade op de Apple TV ook bladeren op genre, bijvoorbeeld puzzelgames of spellen voor het hele gezin. Met de zoekfunctie vind je snel een titel op naam die via Apple Arcade beschikbaar is.

Bekijk ook

Eerste indruk: Apple Arcade is het spelen meer dan waard

Apple Arcade is nu beschikbaar voor de betatesters, voordat de dienst later deze week voor iedereen van start gaat. Wij zijn alvast aan de slag gegaan en delen onze eerste indruk van Apple Arcade.

Nog niet getest: nieuwe screensaver
Er is één functie die we nog niet getest hebben. Apple belooft in tvOS 13 nieuwe screensavers van een onderwaterwereld, in samenwerking met de BBC. Deze functie zat nog niet in de beta en hebben we ook nog niet gezien in de definitieve versie, waardoor we hem nog niet hebben kunnen uitproberen. Van wat we van de afbeeldingen zien, zien de screensavers er weer prachtig uit. Op de Apple TV 4K worden ze bovendien in HDR getoond voor een extra mooi resultaat.

tvOS 13 screensaver aquarium.

Score

8.8

tvos 13

tvos 13

Voordelen +

  • Goede ondersteuning voor meerdere gebruikers
  • Nieuw opgefrist design
  • Mooie previews van ondersteunende apps
  • Apple Arcade en gamecontrollers koppelen

Nadelen -

  • Meerdere gebruikers werkt niet bij Foto’s-app
  • Picture-in-picture alleen in TV-app

Conclusie tvOS 13 review

Het geduld van Apple TV-gebruikers is de afgelopen jaren op de proef gesteld. Veel nieuwe functies kwamen er niet bij, maar met tvOS 13 zijn er eindelijk weer wat sprongen gemaakt. De ondersteuning voor meerdere gebruikers is een zeer welkome toevoeging, vooral in huiskamers waar meerdere mensen de Siri Remote beetpakken om naar hun favoriete muziek te luisteren of films te kijken. Gecombineerd met het nieuwe opgefriste design en het verbeterde beginscherm, maakt dat tvOS 13 een update is om blij mee te zijn. Het laat tegelijkertijd ook zien dat Apple nog steeds geeft om de Apple TV als hardwareproduct en dat er ook nog toekomst in zit.

Wil je na het lezen van deze tvOS 13 review ook de update gebruiken? Dat kan, want tvOS 13 is nu te downloaden voor iedere geschikte Apple TV. In onze tip lees je hoe je een Apple TV moet updaten.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van tvOS 13, check dan onze uitlegpagina. In ons overzicht met tvOS 13 functies lees je nog meer waar je naar uit kan kijken.

Bekijk ook

Deze tvOS 13-functies vinden wij het best

tvOS 13 is een relatief kleine aankomende update, maar er zijn toch nog genoeg functies om van te profiteren. Deze nieuwe functies in tvOS 13 vinden wij het best!

Informatie

Laatst bijgewerkt
juni 2022