Beta-applicaties met mobile provisioning op iPhone en iPad installeren

Het installeren van iPhone-applicaties kan ook buiten de App Store om. Via ad-hoc distributie kunnen ontwikkelaars bijvoorbeeld betaversies van applicaties beschikbaar stellen aan een select groepje testers. Maar hoe krijg je die beta-applicaties op de iPhone?

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

Ontwikkelaars organiseren vaak een betatest voordat ze iPhone-applicaties in de App Store publiceren. Ook als de app nog niet in de App Store verkrijgbaar is, kunnen meerdere mensen de app alvast proberen. Dit werkt via ad-hoc distributie. Deze tip legt uit hoe het werkt.

Sinds 2011 maken ontwikkelaars ook veel gebruik van TestFlight, een makkelijke methode die het testen van beta-apps makkelijker maakt. Als we bij iCulture een verzoek binnenkrijgen om een preview van een app te bekijken, dat gebeurt dat in 90 procent van de gevallen via TestFlight. Maar er zijn ook ontwikkelaars die nog werken via de ‘ouderwetse’ methode, waarbij ze de benodigde bestanden per e-mail versturen.

Via ad-hoc distributie kan een ontwikkelaar een app aan maximaal 100 testers beschikbaar stellen. Maar hoe werkt dat nu precies en hoe is het mogelijk dat je buiten de App Store om een applicatie installeert?

Beta-applicatieOm een applicatie via ad-hoc distributie te installeren heeft de ontwikkelaar het volgende nodig:

  • Het UDID van jouw iPhone, iPad of iPod touch (een unieke code van 40 karakters);

Deze UDID voegt de ontwikkelaar toe aan zijn lijst met betatesters en maakt vervolgens een testversie aan. Deze bestaat uit twee bestanden:

  • De applicatie zelf.
  • Het mobile provisioning-bestand van de ontwikkelaar.

Een ontwikkelaar kan alleen een applicatie beschikbaar stellen als hij jouw Apple Device ID (UDID) weet. In een aparte tip leggen we uit hoe dat werkt: UDID opvragen van iPhone, iPad of iPod touch. Omdat de beta-applicatie is gebonden aan jouw Device ID, heeft het geen zin om de beta-applicaties met anderen uit te wisselen. Die kunnen ze toch niet installeren.

Je krijgt van de ontwikkelaar het al genoemde mobile provisioning-bestand (met bestandsextensie .mobileprovisioning) en de applicatie zelf. Beide sleep je naar de iTunes-bibliotheek. Je vindt de applicatie nu terug onder het kopje Programma’s. De applicatie heeft niet altijd een eigen programma-icoon, zoals hieronder te zien is bij de applicatie NU.

Programma's in iTunes

Sluit je iPhone aan op iTunes en zorg dat op het tabblad Programma’s de betreffende applicatie is aangevinkt. Laat de iPhone met iTunes synchroniseren en je zult zien dat de beta-applicatie op de iPhone verschijnt.

De applicatie is gewoon te gebruiken, zoals elke andere applicatie. Je kunt alleen geen updates via de App Store uitvoeren en het mobile provisioning-bestand heeft een beperkte geldigheid (bijvoorbeeld 1 jaar). Daarna is de beta-applicatie niet meer te gebruiken. Als de ontwikkelaar een nieuwe versie beschikbaar heeft, zal hij deze per e-mail of via een downloadlink toesturen.

Bij TestFlight werkt het iets anders: daar geef je ook de UDID door aan de ontwikkelaar, maar vervolgens krijg je e-mailtjes waarbij je alleen maar op een link hoeft te klikken om de app te installeren. Dit proces maakt het makkelijker om vaker achtereen nieuwe testversies van een app te distribueren. Als ontwikkelaar hoef je alleen maar een mailtje te versturen en als tester hoef je alleen maar op een linkje te klikken om de nieuwste versie binnen te halen. Dat scheelt een hoop handmatig werk en levert minder supportvragen op.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2017
Categorie Apps
Onderwerpen apps, beta