Mujjo Carry-On Sleeve voor 12-inch MacBook

Review: Mujjo Carry-On Folio Sleeve, een stevige hoes voor je 12-inch MacBook

Review van de Carry-On Folio Sleeve, een lederen beschermhoes voor 12-inch MacBook. Bijzonder aan deze hoes is de handgreep, waarmee de hoes nooit uit je hand glijdt en je je handen vrij houdt.

Mujjo Carry-On Sleeve voor 12-inch MacBook

Mujjo maakt al een aantal jaren mooie hoezen voor allerlei Apple-producten. Wij probeerden de nieuwe Mujjo Carry-On Folio Sleeve voor de 12-inch MacBook (€119,95), die vooral opvalt door de grote handgreep aan de buitenkant. In onze review lees je hoe de hoes bevalt.


Score

8.2

Mujjo Carry-On Folio Sleeve

Mujjo Carry-On Folio Sleeve

€119.95

Voordelen +

  • Stevig materiaal en degelijke constructie
  • Handgreep lijkt onnodig, maar blijkt erg makkelijk om de hoes te kunnen dragen
  • Mooi en tijdloos design, hier kun je mee voor de dag komen

Nadelen -

  • Alleen verkrijgbaar in zwart (voor mij geen probleem)
  • De prijs is even slikken, maar de kwaliteit is er ook naar

Nog weinig keuze in 12-inch formaat
Sinds ik een 12-inch MacBook heb, was het zoeken naar de nieuwe hoes. De vorige hoes van mijn 11-inch MacBook Air kon ik nog wel een tijdje blijven gebruiken, maar die zat eigenlijk wat te ruim en ik wilde wel het liefst weer een degelijk exemplaar. MacBooks neem je overal mee naar toe en zo’n duur apparaat mag niet beschadigen. Bij winkels zoals MediaMarkt kon het aanbod me niet bekoren: te veel hoezen van surfpakkenstof, van matige kwaliteit of nog niet verkrijgbaar in 12-inch formaat. Mujjo bleek wel een geschikte hoes te hebben. Dit Nederlandse merk is ooit begonnen met touchscreen-handschoenen, maar maakt tegenwoordig ook een flink assortiment aan hoezen van leer en vilt, bedoeld voor de iPhone, iPad en MacBook en altijd in de kleuren grijszwart en lichtbruin.

Mujjo Carry-On Folio Sleeve voor 12-inch MacBook

Voor de 13-inch MacBook was er al een lichtbruine Folio Sleeve met ritssluiting. Bij de 12-inch versie hebben ze daar nog iets aan toegevoegd: een grote handgreep. Als je het op de foto’s ziet denk je: “Wat een onzin, dat ding zit in de weg!” Maar zodra je je hand erin steekt, blijkt hoe handig het is. Steek je arm door de handgreep en je hebt je handen vrij voor het vasthouden van koffiebekers, het opendoen van autodeuren en andere handelingen waarbij je MacBook snel uit je handen glipt. De handgreep is ook handig om je MacBook op te tillen als je van werkkamer naar woonkamer loopt.

Mujjo Carry-On Folio Sleeve, de speciaal gemaakte ritssluiting

Mujjo: gemaakt in Nederland

Het is alweer een flinke tijd geleden dat we schreven over de iPad-sleeves van Mujjo. Die sleeves van vilt en leer zitten nog steeds in het assortiment en doen het goed. Het laat zien dat er best behoefte is aan wat duurdere hoezen, die van goed materiaal zijn gemaakt. De Folio Sleeve kun je dan ook met een gerust hart optillen aan de handgreep, die van twee lagen 2,3mm dik leer is gemaakt. De bevestiging laat niet zomaar los en het materiaal is zo dik dat je MacBook goed is beschermd.

Deze hoes is anders dan de eerdere MacBook- en iPad-hoezen van Mujjo, vanwege de ritssluiting. Eerdere modellen sloten met een drukknop of een sluitklep en zijn bedoeld om in je tas te stoppen. De Mujjo Carry-On is juist bedoeld om altijd in je hand te dragen, zoals een schrijfmap. Binnenin is ruimte voor visitekaartjes, pasjes en ander klein spul. Er zijn drie vakjes van verschillend formaat. Er is geen ruimte voor grote accessoires zoals een extra muis of een paar adapters. Dat zou het pakket ook onnodig dik maken. Mujjo heeft de rits voor deze hoezen speciaal laten ontwikkelen bij YKK, ’s werelds bekendste ritsfabrikant.

Mujjo Carry-On Folio Sleeve: vakjes binnenin

Dik leer, alleen in zwart
De voorkant van de Carry-On is van een dikke kwaliteit leer gemaakt. Het is een matte leersoort, vergelijkbaar het met wat dikkere en robuustere nubuckleer. De achterkant is gemaakt van wollen vilt, ook in meerdere lagen. Daardoor heb je een dikke beschermlaag, zonder dat de hoes meteen heel groot en log wordt. Ook handig is dat de vilten achterkant is voorzien van een waterafstotende coating en slijtbestendig is. Als je de hoes draagt, zul je bijna automatisch je hand door de handgreep steken, voor extra grip. Kleurkeuze? Er is geen keuze: deze hoes is alleen verkrijgbaar in het zwart.

Mujjo Carry-On Folio Sleeve, achterkant van viltJe betaalt een flinke prijs voor de Mujjo-hoes: €120 is een aankoop waar je wel even over moet nadenken. Die prijs is bij deze hoes eigenlijk wel gerechtvaardigd, als je naar de productkwaliteit kijkt. Zoek je alleen maar een hoes, dan zijn er genoeg adresjes waar je voor €20-€30 een simpele stoffen hoes kunt krijgen, maar op die doelgroep mikt Mujjo niet. Je kunt het vergelijken met handtassen: als je naar de markt of naar H&M gaat kun je ook voor €20-€30 een handtas kopen, maar dan heb je niet de beste kwaliteit. Wie zichzelf wil verwennen of gewoon iets moois zoekt dat langer meegaat moet je in de richting van €100 zoeken, zeker als de naam van een bekende designer erop staat. Het mooie van Mujjo is dat je niet betaalt voor de naam van een designer of marketingcampagnes, maar dat ze hun geld vooral in betere producten steken.

Mujjo Carry-On Folio Sleeve: stevige handgreep

Conclusie Mujjo Carry-On Folio Sleeve voor 12-inch MacBook

Ik ben klaar met zoeken: deze hoes van Mujjo voldoet aan alle eisen en beschermt je MacBook van alle kanten. Ik was bang dat de handgreep in de weg zou zitten, maar het is mijn standaardmanier geworden om de hoes op te pakken: onder je arm geklemd of met je arm er doorheen, zodat je handen vrij zijn voor andere dingen. Het is moeilijk om minpunten aan te wijzen, of het moet zijn dat je geen kleurkeuze hebt (zwart vind ik prima) en dat de prijs even schrikken is (maar niet veel duurder dan een luxe handtas). Als je net als ik van plan bent om een jaar of vijf met je MacBook te doen, dan is deze hoes de investering waard. Hij slijt nauwelijks en kan bij normaal gebruik eigenlijk niet kapot gaan, zo degelijk zijn de constructie en het materiaal. De hoes is ook erg geschikt om als een soort schrijfmap mee te nemen naar een zakelijke afspraak en is door het tijdloze design geschikt voor iedereen.

Mujjo-hoes, handgreep in gebruik

Mujjo Folio Sleeve kopen

De Carry-On Folio Sleeve voor de 12-inch MacBook is rechtstreeks verkrijgbaar via de website van de fabrikant. Je betaalt €119,95 (inclusief verzending) voor deze hoes, die ook geschikt is voor de eerste generatie 12-inch MacBook. De hoes is alleen verkrijgbaar in zwart. Heb je een 13-inch MacBook (Air, Pro of Pro Retina), dan is er ook een passende hoes in bruin leer, zonder handgreep. Die is €20 goedkoper.