Review: Invited slim deurslot met HomeWizard

In deze review bekijken we het Invited deurslot, een slim deurslot dat via een app te bedienen is. Ook werkt de Invited Smartlock met HomeWizard, zodat je het mee kunt nemen in ja automatiseringen. Hieronder lees je over onze ervaringen op langere termijn.

Review: Invited deurslot

Slimme deursloten zijn langzaam in opkomst. Inmiddels zijn er steeds meer aanbieders die ermee aan de slag gaan, al zijn ze vooral gericht op de Amerikaanse markt. Invited is een Nederlandse fabrikant die met HomeWizard samenwerkt. Dit deurslot is dan ook via de HomeWizard-website te bestellen. De HomeWizard v3-app is er al voor aangepast.

Invited-deurslot: duurtest

Er is zelden een product geweest dat we zo lang en uitvoerig hebben getest als het Invited Smartlock-deurslot. Begin 2015 kochten we de eerste versie van dit deurslot, vlak nadat het werd aangekondigd. We stuurden het terug, nadat bleek dat het slot niet altijd betrouwbaar functioneerde. Daardoor waren we vaak aangewezen op een traditionele sleutel om te openen (gelukkig zit die er ook bij). Inmiddels is het deurslot sterk verbeterd en hebben we een combinatie van accessoires gevonden waardoor het anno 2016 goed werkt.

Onze oplossing bestaat uit:

 • Invited Smartlock: €249 bij Coolblue (incl. 2 afstandsbedieningen)
 • Invited Wandschakelaar: €59,95
 • Invited Keypad: €99,95
 • Invited KlikAanKlikUit Wandschakelaar

Eventueel kun je extra afstandsbedieningen (€49,95) en een cilinderset (€25) bijkopen, maar dat hadden wij niet nodig.

Bediening van het Invited-deurslot

Het Invited-deurslot is op meerdere manieren te openen:

 • met de knop van de afstandsbediening
 • met de sleutel die opgeborgen zit in de afstandsbediening
 • met een gewone deursleutel, die je kunt laten bijmaken
 • met de HomeWizard-app
 • met een cijfercode die je intikt op de los verkrijgbare keypad

Invited deurslot met drukknop

Zo’n slim deurslot vraag wel wat andere handelingen dan mensen gewend zijn. Vooral als meerdere mensen de deur moeten openen, kan dat wel eens onwennigheid oproepen, zo hebben we gemerkt. Zelfs op een kantoor met tech savvy mensen, die doorgaans wel gewend zijn om slimme apparaten te bedienen. Het leverde toch veel ongemakkelijk gegiechel op, op momenten dat het deurslot niet werkte. Misschien komt dat omdat we bij deursloten gewend zijn dat het altijd werkt: sleutel erin, even ronddraaien, je vertrouwt er gewoon op. Op momenten dat het niet werkt heb je als snel een reactie van: “Huh, maar hoe kom ik nu naar binnen/buiten?”

Gelukkig zit er ook bij slimme deursloten altijd wel een oplossing om toch je woning binnen te komen. Je hoeft niet bang te zijn om helemaal buitengesloten te worden: er is altijd wel een normale deursleutel meegeleverd of een verborgen knopje aan de binnenkant om de deur alsnog te kunnen openen.

https://www.iculture.nl/gids/homekit-deurslot-deurbel/

Invited deurslot: onze ervaringen

In het begin hadden we alleen het deurslot met twee afstandsbedieningen (eentje voor de schoonmaker, de andere voor noodgevallen). Dat betekende dat iedereen het deurslot via de HomeWizard-app moest bedienen.

Invited deurslot op binnendeur

Eigenlijk is dat best omslachtig, vergeleken met de traditionele methode: je komt ’s ochtends aanlopen, steekt de sleutel in het slot en bent binnen. Dat kost je hooguit 10 seconden. Met een app duurt het allemaal wat langer: je pakt de iPhone, opent de app, kiest het gewenste huis (we gebruiken HomeWizard namelijk op twee locaties) en drukt op de knop om de deur te openen. Daarna moet je nog even zorgen dat het slot van nachtstand naar dagstand wordt gezet, zodat de deur niet achter je in het nachtslot valt.

Die verschillende statussen van zo’n slot was voor iedereen ook even wennen. Bij een normaal deurslot heb je maar twee standen: open of dicht. Maar bij een slim deurslot is dat anders. Overdag is de tussendeur bij ons gewoon open en kan iedereen probleemloos in- en uitlopen. Zou je het Invited-slot op de buitendeur monteren, dan wil je waarschijnlijk wél dat het slot altijd achter je in het slot valt. Omdat het nog zo’n nieuw product is zagen we het niet zitten om op de buitendeur te testen.

Uiteindelijk bleek een slot met ‘ouderwetse’ knoppen toch het beste te werken.

Invited deurslot met afstandsbediening

Bij het Invited-deurslot ziet alle technologie aan de binnenkant van de deur. Aan de buitenkant zie je er niets van. Het lijkt een normaal deurslot.

Hoe handig is een Invited slim deurslot?

Invited is gemaakt door een Nederlands bedrijf, dat in 2014 is opgericht. Er is gekozen voor een 128-bit versleutelde verbinding. Elk signaal wordt uniek gegenereerd, waardoor aftappen en het opnieuw verzenden van het signaal geen zin heeft. Het slot heeft een 2 sterren SKG-keurmerk.

Invited WallswitchDe installatie van het deurslot vergt wel wat moeite, vooral als je het nog niet eerder hebt gedaan. Wij waren er ongeveer een halfuur mee bezig. Mocht je toch tegen problemen aanlopen hoe je je oude deurslot kunt verwijderen, dan helpt het om wat YouTube-filmpjes te kijken. Belangrijk om te weten: je hebt een sleutel van je oude slot nodig, anders wordt het een kwestie van hak- en breekwerk, waardoor het allemaal wat lastiger wordt. Als je extra cilinders wilt bijbestellen kost je dat 50 euro. Het installeren van de muurswitch en nummerpad is gemakkelijker: die maak je met een paar schroefjes vast en als je daar te lui voor bent gebruik je een dikke plakstrip.

Invited deurslot met SKG-merk

Iets anders om rekening mee te houden is dat je de batterijen in het deurslot regelmatig moet vervangen. Er zitten 6 AA-batterijen (!) in en na ongeveer twee maanden gebruik merk je dat ze langzaam ‘op’ beginnen te raken. Het slot begint dan op een bijna onhoorbaar hoge frequentie te piepen bij het openen. Je krijgt geen melding dat de batterijen bijna leeg zijn.

Groot nadeel vind ik dat het Invited deurslot alleen werkt met wegwerpbatterijen. We hebben verschillende merken oplaadbare batterijen geprobeerd, maar dat bleek niet te werken, ook niet met wat duurdere merken die voor camera’s en flitsers zijn bedoeld.

Invited deurslot op de voordeur

Invited keypad voor deurslotHet idee van een dergelijke deurslot is natuurlijk dat je bij de voordeur niet hoeft te frummelen met je deursleutel, terwijl je je handen vol hebt met boodschappentassen en/of kinderen. Dat probleem heeft het Invited deurslot voor ons niet meteen opgelost. We hebben een nummerpad op de deur aangebracht, om de deur te openen. Het gebruik van de HomeWizard-app was toch te omslachtig. Ook is het niet zo, dat het slot op basis van je locatie automatisch open springt en misschien is dat maar goed ook. Het zou handig zijn als dergelijke deursloten bijvoorbeeld met Bluetooth of een andere nauwkeurige locatietechnologie kunnen kijken of je op 1 tot 3 meter afstand staat, om vervolgens de deur zelfstandig te openen.

Wel leuk bij dit deurslot is de ‘klopstand’. Daarbij wordt in de dagstand de deur geopend door erop te kloppen. Dit werkt met de ingebouwde accelerometer. Er zijn nog wat andere nuttige details over het slot te vertellen, zoals het feit dat de verbinding loopt op 868 MHz. Er komt nog een (private) API voor als andere fabrikanten diensten willen maken die hierop aansluiten. Het is alleen de vraag of het zover komt. Invited wordt gemaakt door een relatief klein bedrijfje en die hebben niet de resources die je bijvoorbeeld bij Nest of Elgato vindt.

Score

7

Invited deurslot

Invited deurslot

€249

Voordelen +

 • Werkt ook zonder smartphone
 • Handige klopstand om de deur te openen
 • Deur op afstand openen via een app
 • Werkt op alle gangbare Europese sloten
 • Geen kabels nodig, werkt op 6 AA-batterijen

Nadelen -

 • Werkt alleen met HomeWizard
 • Extra nummerpad nodig voor handige bediening
 • Deurslot maakt behoorlijk wat geluid bij openen en sluiten
 • Deurslot werkt alleen op wegwerpbatterijen

Conclusie Invited deurslot review

Het Invited deurslot is een goed begin voor slimme deursloten. Na aanvankelijk wat problemen te hebben gehad werkte het deurslot prima, al is het openen en sluiten wel wat luidruchtig. voor het openen en sluiten kun je wel het beste de nummerpad en de wandschakelaar toevoegen, zodat je alles makkelijk met knoppen kunt bedienen. De samenwerking met HomeWizard hebben we tijdens het gebruik soms als wat problematisch ervaren. We hadden liever een deurslot met HomeKit gehad, maar die zijn op het moment dat we dit review schrijven nog niet verkrijgbaar in Europese uitvoering.

Invited deurslot smal

Invited deurslot kopen

Het Invited deurslot was aanvankelijk voor €299 verkrijgbaar. Tegenwoordig betaal je er 250 euro voor bij winkels zoals Coolblue.