Avanca Minim met iPhone

iCulture bekijkt: Avanca Minim oordopjes, goed genoeg als AirPods-alternatief?

Review van de Avanca Minim, draadloze oordopjes van nog geen 100 euro. Zijn ze net zo goed als de AirPods, of misschien wel beter? Wij hebben ze uitvoerig getest!

In deze mini-review kijken we naar Avanca Minim, een set draadloze oordopjes van een Nederlandse leverancier. Zoek je een goedkoper alternatief voor de AirPods, dan vallen er een aantal merken af. De draadloze oordopjes van Samsung en Bragi zien er aantrekkelijk uit, maar zijn vrij prijzig. Het Nederlandse merk Avanca biedt een goedkoper alternatief met de Minim-oordopjes (€99), die volledig draadloos zijn. Voor nog geen 100 euro heb je twee losse oordopjes zonder kabeltje of nekband. Zijn deze oordopjes net zo goed als die van Apple, of kun je beter voor het origineel kiezen?

Avanca Minim oordopjes in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van deze kabel:

 • Draadloze oordopjes in zwart of zilver
 • Bluetooth 4.2-bereik ca. 20 meter
 • Gebruiksduur 4 uur, plus 3x opladen via case
 • Batterij 60mAh en 400 mAh oplaadcase
 • Gewicht ca. 4,5 gram per stuk
 • Drie formaten rubberen eartips meegeleverd

Avanca Minim met iPhone

Niet alle producten die we op de iCulture-redactie testen verdienen een uitgebreide bespreking zoals de iPhone X review. Aan accessoires zoals hoesjes en kabels valt niet zo heel veel te testen. Vandaar dat we voor dit soort accessoires beknoptere ‘iCulture bekijkt’ reviews schrijven. Geen lange lappen tekst en beschrijvingen van details, maar alleen de info die je nodig hebt om te weten of het een aankoop waard is. De oordopjes in deze review zijn beschikbaar gesteld door Avanca.

Avanca Minim: onopvallend

Vind je de witte staafjes van de AirPods niet zo mooi, dan zit je goed met de Minim-oortjes. Die zijn namelijk zwart, minimalistisch en onopvallend. Er is ook een zilverkleurige variant, die wat mooier uit de verf komt op foto’s, maar wij kiezen liever voor de neutrale zwarte variant (Minim staat voor minimalistisch, maar dat had je misschien al begrepen).

Avanca Minim review

De stevige oordopjes voelen kwalitatief goed aan: ze zijn robuust en de knopjes rammelen niet. Beide oortjes berg je op in een cilindervormige metalen behuizing, die meteen dienstdoet als oplader. Dit werkt net als bij AirPods, maar je kunt moeilijk zeggen dat er sprake is van imitatie. De Minim-oortjes zien er namelijk totaal anders uit dan die van Apple.

Avanca Minim: koppelen is lastiger

Om de Minim te koppelen houd je de knop op één van de oortjes ingedrukt om het Bluetooth-koppelingsproces te starten. Dit wordt je primaire oortje, terwijl de andere secundair is. Apart is dat beide oortjes apart in de Bluetooth-lijst op de iPhone staan, alsof het om twee losse producten gaat. Dat heeft als voordeel dat je de Minims los van elkaar kunt gebruiken. De twee oortjes zijn van elkaar te onderscheiden door de L en R achter de (Bluetooth-)naam. Die L en R vind je ook terug op de oortjes zelf. Twee personen kunnen dus elk een mono-oordopje koppelen met hun eigen iPhone en naar verschillende muziek luisteren. Dat is vrij uniek, want dat lukt je niet bij de AirPods en bij de meeste andere oordopjes.

Maar die keuze om de oordopjes los van elkaar te laten functioneren, levert ook problemen op. Als we in stereo wilde luisteren met beide oortjes, dan kostte het soms heel wat moeite om beide gelijktijdig werkend te krijgen. De iPhone moet daarvoor namelijk twee Bluetooth-verbindingen tegelijk opzetten. Eén oortje koppelen werkt goed, maar de tweede moesten we soms meermaals in- en uitschakelen om de verbinding werkend te krijgen. Bovendien moesten we de handleiding erbij pakken om te ontdekken hoe het koppelen van twee oortjes werkt, want dat moet in een vaste volgorde. Pas als het gelukt is hoor je de geruststellende (maar ook wat verwarrende) gesproken boodschap “TWS Connected”. Wat is TWS?

Een ander probleem waar we een paar keer last van hadden, was dat de secundaire oordop wel eens de verbinding kwijt raakte.

Avanca Minim

Het voordeel van de Avanca Minim is dat de oordopjes klemvast in je oren zitten, dankzij de rubberen eartips. Daardoor zijn ze iets beter geschikt voor actieve sporten waarbij je veel moet bewegen. Je kunt kiezen uit drie formaten eartips, zodat het altijd past. Bij deze prijs hoef je niet te rekenen op noise cancelling, al sluiten ze geluiden wel iets buiten dankzij de rubberen afdichting van je gehoorgang. Met knoppen kun je de muziek pauzeren en het volume aanpassen, of skippen naar het volgende nummer. Het blauw knipperende lampje op de primaire oordop kan vervelend zijn als je ze ’s nachts in bed wilt gebruiken. Wat mij betreft voegt dit niets toe (behalve aan andere mensen duidelijk maken dat je niet aanspreekbaar bent).

Audiokwaliteit is acceptabel
Je kunt met de microfoon in de Minim zelfs telefoongesprekken voeren (in mono) en spraakcommando’s geven aan Siri. Hiervoor houd je een knop op het oortje even wat langer ingedrukt. Verwacht echter geen extreem goede geluidskwaliteit, ook niet bij het luisteren van muziek. Maar dat is bij de AirPods ook niet het geval. De middentonen komen bij de Minims minder goed uit de verf, omdat ze vooral nadruk leggen op de hoge en lage tonen. Bij normaal volume is de audio prettig om te beluisteren; bij hoog volume treedt al snel vervorming op. Het bereik van de Minim is zo’n 20 meter (Bluetooth 4.2) maar we merkten dat je het beste de iPhone in de buurt kunt houden, om haperingen te voorkomen.

Je kunt de Minim maximaal 4 uur gebruiken per oordopje. Tijdens het testen viel dit wat lager uit, zo’n 3 tot 3,5 uur. Met de oplaadcase kun je de oordopjes nog eens drie keer opladen. Avanca belooft dat je in totaal 12 uur kunt luisteren met stereogeluid. Luister je via één oortje, dan kun je 2×12 uur luisteren. Opladen van de case doe je met een micro-USB-kabel in ongeveer twee uur.

Score

7

Avanca Minim

Avanca Minim

€99

Voordelen +

 • Betaalbare draadloze oordopjes
 • Veel bedieningsmogelijkheden
 • Stevige oplaadcase van metaal meegeleverd

Nadelen -

 • Koppelen van beide oordopjes is lastig
 • Audiokwaliteit is acceptabel, niet super

Conclusie Avanca Minim review

Je kiest deze oordopjes vooral vanwege de prijs en functionaliteit. Voor nog geen 99 euro heb je draadloze oordopjes zonder nekband, die ook afzonderlijk te gebruiken zijn. De oplaadcase waarmee je de oordopjes kunt opladen is net als bij de AirPods een groot pluspunt. Je zit nooit lang zonder muziek als de oortjes leeg zijn. De Minims bieden vrij veel bedieningsmogelijkheden, maar je mist wel het gemak van de AirPods wat betreft automatisch pauzeren en gemakkelijk koppelen. Het koppelen van deze oortjes vinden we het grootste nadeel: het is vrij veel gedoe om beide oortjes in stereo werkend te krijgen. Soms werkt het wel, soms niet. Dat gaat ten koste van het verder uitstekende gebruiksgemak.

Avanca Minim kopen

De Avanca Minim-oortjes zijn bij diverse webwinkels verkrijgbaar, waaronder Fonq en Bol.com (via een partnerbedrijf). Je betaalt bij vrijwel alle winkels rond de 100 euro en dat is 80 euro goedkoper dan de adviesprijs van AirPods, al kun je de oordopjes van Apple tegenwoordig wel met wat meer korting vinden. Zoek je draadloze oortjes met meer gebruiksgemak, dan kun je beter de AirPods kopen.

https://www.iculture.nl/apple-accessoires/airpods/kopen/