Wikileaks: Apple’s strijd met de Chinese kopieermarkt

Volgens een cable van Wikileaks blijkt dat Apple vanaf 2008 probeerde de iPhone-klonen op verschillende manieren te bestrijden.

China iPhoneDe cables van Wikileaks lijken inmiddels weer uit het nieuws te zijn verdwenen. Maar vergis je niet: er worden nog dagelijks gevoelige documenten door de website van Assange naar buiten gebracht. In een onlangs uitgebrachte kabel zien we hoe Apple in de clinch lag met de Chinese overheid, vanwege het grote aantal iPhone-klonen die daar op de markt wordt gebracht. De cable is een memo van de ambassade in Peking.

Volgens de documentatie begon Apple in 2008 met het onder druk zetten van de Chinese overheid, in de hoop dat deze harder zou optreden tegen deze opbloeiende markt van kopieerders. Het computerbedrijf zette om die reden zelfs een internationaal beveiligingsteam op, om zelf het gevaar te bestrijden. Hiervoor haalden ze Don Shruhan in huis, een veteraan in het vak die al jaren bezig was de productie van nepviagra in China tegen te gaan. Hij zou zich vooral gaan bezighouden met het registreren van handelsmerken in China en het waarborgen hiervan.

De cable weidt ook uit over de tijd voordat Apple deze maatregelen nam. Zo blijkt dat er tot 2001 bijna geen Apple-producten werden gekopieerd in China en dat dit pas begon toen de iPod een wereldwijd succes was. Totdat Apple in 2008 Don Shruhan in huis haalde was het bedrijf bijna niet aanwezig in het land en ook niet in staat om effectief de kopieerders tegen te gaan.

Uit onderzoek dat wordt aangehaald blijkt dat bijna honderd procent van alle Apple-producten bij ongeauthoriseerde verkopers nep is. De fabrieken in de Guangdong-provincie die deze kopieën produceren, leveren zulk goed werk dat ze deze wereldwijd kunnen distribueren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 september 2011, 14:33
Categorie Apple
Onderwerp china

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.