fcc-label

‘Weg met de labels achterop iPhones!’

Amerikaanse senatoren willen de FCC-logo's achterop iPhones vervangen door een digitale info op het scherm. De logo's zijn ouderwets en houden innovatie tegen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

fcc-labelAchterop elke iPhone vind je een aantal logo’s van de FCC en andere instanties, zoals het CE-keurmerk de CE-markering. Als het aan de Amerikaanse senatoren Deb Fisher en Jay Rockefeller ligt, gaan die labels en icoontjes op termijn verdwijnen. Het duo heeft een voorstel ingediend om ze te vervangen door digitale varianten. Toch zal het niet meteen leiden tot een maagdelijk uitziende iPhone met alleen het Apple-logo en de tekst ‘Designed by Apple in California’, want de FCC heeft geen zeggenschap over het Europese CE-keurmerk.

De Amerikaanse senatoren hebben de E-Label Act voorgesteld, waarmee bedrijven toch aan de FCC-voorwaarden kunnen voldoen, zonder dat ze de lelijke labels hoeven te plaatsen. Het past beter bij de 21e eeuw, vindt senator Fisher, die zelfs denkt dat het weglaten van de labels een positief effect op de werkgelegenheid heeft. Minder rekening houden met overheidseisen betekent meer innovatie, meer kansen om te vernieuwen, dus positief voor het bedrijfsleven, zo is de redenering. De senatoren zien nog talloze andere voordelen, zoals lagere kosten voor de fabrikant en uiteindelijk ook een lagere prijs voor de consument. Maar het is de vraag of het bedrukken of graveren van de logo’s echt zoveel geld kost dat je het straks in een prijsverlaging van iPhones gaat terugzien.

De FCC die de labels uitdeelt en het bedrijfsleven zelf zijn al even enthousiast, dus de kans is groot dat het voorstel er doorheen komt. Fabrikanten kunnen nieuwe producten meer vanuit de innovatieve mogelijkheden ontwikkelen, terwijl ze nu nog teveel vastzitten aan de federale eisen. Topman Michael O’Rielly van de FCC blijkt trouwens al in april een blogposting te hebben geschreven, waarin hij zich ook hartstochtelijk voorstander toont van digitale labels.

Digitale labels houden in, dat de informatie niet meer aan de buitenkant van het apparaat wordt gestempeld, gegraveerd of gedrukt, maar dat de informatie via software op het scherm te lezen is. De belangrijkste reden is trouwens dat apparaten steeds kleiner worden: er is domweg bijna geen ruimte meer om al die stempeltjes aan te brengen. Op kleine apparaatjes zoals de Fitbit One is trouwens een andere oplossing bedacht: daar staat in een piepklein lettertype gewoon het FCC ID-nummer, zonder al die logo’s.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 juli 2014, 2:28
Categorie Achtergrond
Onderwerp overheid

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.