Waarom zit er geen camera in de nieuwe iPod touch?

Gizmodo heeft een lijstje gemaakt: wat zijn de mogelijke redenen voor het ontbreken van een camera in de iPod touch 3G?

iPod touch cameraAls er één ding opviel tijdens de Apple-presentatie gisteren, dan is het dat de nieuwe iPod Touch geen camera krijgt. De grote vraag is nu: waarom eigenlijk niet? Uiteraard kreeg Apple deze vraag voor zijn kiezen. Het bedrijf deed het zich gemakkelijk af door te stellen dat de iPod Touch een gaming device is en daarom zo goedkoop mogelijk moet worden gehouden om te concurreren met de Sony PSP en Nintendo DSi. Gizmodo vindt deze verklaring niet voldoende en heeft een lijstje gemaakt: wat zijn de mogelijke redenen voor het ontbreken van een camera in de nieuwe iPod Touch?

Geen ruimte

De iPod touch is dunner dan de iPhone. Dat betekent dat er érg weinig ruimte overblijft om een cameramodule te plaatsen. Het zou dus kunnen dat Apple geen module heeft gevonden die in de huidige behuizing past, zonder deze aan te passen. Maar waarom heeft de iPod Nano dan wel een camera? Misschien is het omdat de camera in de iPod Nano een slechtere kwaliteit heeft dan die van de iPhone 3GS?

Verwachtingen

Apple zou een iPod Nano-camera in de iPod Touch kunnen bouwen zonder de verkoopprijs te verhogen. Maar het probleem is dat de camera een behoorlijk lage (vga-)resolutie heeft. Voor video is dat nog te vergeven, voor het maken van foto’s niet. Mensen die voor veel geld een iPod Touch kopen verwachten meer, zoals de iPhone 3GS-camera, dus dan maar liever géén camera.

Technische problemen

Een van de last-minute geruchten is dat Apple tegen technische problemen is aangelopen bij het produceren van een iPod Touch met camera. Hoewel het lekken van hoesjes met camera-opening deze mogelijkheid waarschijnlijk maakt, had Apple de daadwerkelijke verkoop van een dergelijke iPod Touch gewoon wat uit kunnen stellen. Dat er vanaf vandaag al een nieuwe iPod Touch zonder camera beschikbaar is, betekent dat deze modellen al sinds enige tijd uit de fabriek rollen. Techische problemen lijken dan ook een onwaarschijnlijke reden.

Prijspunt

Apple wil per se een iPod Touch voor $199 in de winkel leggen. De voorgaande prijspunten, $299 en $399, zijn dan voorbehouden aan grotere modellen. Had Apple een camera willen inbouwen, dan hadden ze alle modellen moeten aanpassen. Het aanbieden van de huidige 8GB iPod Touch voor $199 is niet zo’n probleem, maar een nieuw 8GB-model met camera bouwen en voor deze prijs aanbieden is vrijwel onmogelijk. Het alternatief, een 8GB-model zonder camera en twee andere modellen (32GB en 64 GB) met camera leidt alleen maar tot verwarring en zou geen logische zet zijn voor Apple.

Marktsegmentatie

Apple zegt dat het wil concurreren met de Flip, die voor minder dan $150 in Amerikaanse winkels ligt. Het is vrijwel onmogelijk om de iPod Touch voor deze prijs aan te bieden, zonder dat er concessies aan het grote touchscreen, de draadloze mogelijkheden of de krachtige processor worden gedaan. De iPod Nano zit wél in een comfortabel prijssegment om de Flip te kunnen beconcurreren.

iPhone-kannibalisatie

Ook een goede reden: voeg een camera aan de iPod touch toe en de iPhone verliest weer één van zijn voordelen boven zijn goedkopere broertje. Het kan dus best wel mogelijk zijn de iPhone-camera in de iPod touch te bouwen, maar Apple beschermt liever de iPhone-markt.

Evolutie van features

Volgens Gizmodo de meest voor de hand liggende reden. Apple wordt steeds hebberiger. In vrijwel elk marktsegment zijn ze nummer één. Apple weet dat de concurrentie moeite heeft om het bedrijf bij te houden. Waarom veel meer nieuwe features toevoegen aan de iPhone als je met een eenvoudige (en goedkope) upgrade, de iPhone 3GS, nog steeds voorligt op je concurrentie? Waarom de iPod Touch van een camera voorzien als de speler met wat nieuwe software en wat meer geheugen toch al weinig concurrentie heeft?

Wat denken jullie? Wat is de echte reden dat Apple geen camera in de iPod Touch heeft gebouwd? En zijn jullie teleurgesteld of maakt het eigenlijk niet veel uit?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 september 2009, 17:03
Categorie iDevices
Onderwerpen camera, ipod, ipod touch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.