Vrijdag 9 augustus is rechtszakendag bij Apple

Apple staat op vrijdag 9 augustus drie rechtszaken te wachten: twee rechtszaken tegen Samsung en een zaak over e-books. Wij praten je bij.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

ipad-scrollingVrijdag wordt een lange dag voor Apple, als het om rechtszaken gaat. Maar liefst drie belangrijke rechtszaken worden vandaag behandeld. Twee daarvan hebben te maken met de eeuwigdurende patentenstrijd met Samsung, de andere heeft te maken met de prijsstelling van e-books. Dat geeft ons mooi de gelegenheid om je in één keer weer eens bij te praten over de gang van zaken.

Apple versus Samsung I: verkoopverbod van ITC

De meeste aandacht zal er vandaag zijn voor de ITC-zaak over een verkoopverbod van bepaalde Samsung-toestellen in de VS. Apple beweert dat Samsung inbreuk heeft gemaakt op vier Apple-patenten. De ITC zou eigenlijk 1 augustus al een beslissing nemen, maar stelde het oordeel uit. Apple diende de aanklacht in juli 2011 in, als antwoord op een zaak die Samsung had aangespannen omtrent de iPhone, iPad en iPod. Nadat in oktober 2012 een administratief rechter zijn oordeel had geveld, besloten Apple en Samsung om beide naar de International Trade Commission te stappen.

De ITC heeft inmiddels commentaar gevraagd van Apple en geïnformeerd hoe overheidsorganen, het publiek en andere bedrijven erover denken. Op basis daarvan zal de ITC op vrijdag een definitieve beslissing nemen. Een paar dagen geleden stemde Michael Froman, namens de Obama-regering, tegen het verkoopverbod op oudere iPhones zoals de iPhone 4. Het ging daarbij om de vraag of de iPhones inbreuk maken op standaard-essentiële patenten van Samsung.

Update: De ITC was van mening dat samsung inbreuk heeft gemaakt op twee patenten van Apple. Een importban op Samsung-producten dreigt. Het gaat om het ‘Steve Jobs’-patent waarin wordt beschreven hoe gebruikers een smartphone bedienen via het touchscreen. En om een patent dat beschrijft hoe een mobiel apparaat een headset herkent bij het aansluiten.

Apple versus Samsung II: de Lucy Koh-zaak

De tweede zaak tussen Apple en Samsung heeft te maken met de zaak die in 2012 speelde in Californië. Een jury besloot vorig jaar dat Samsung patenten van Apple had overtreden en districtsrechter Lucy Koh besloot vervolgens de boete van 1 miljard dollar voor Samsung te halveren, omdat ze twijfelde of de jury het wel bij het juiste eind had. Tegelijk bleef Samsung protest aan tekenen, onder andere over het ‘rubber band’-patent van Apple. Daarna werd besloten om de zaak opnieuw te behandelen. Het Amerikaanse ‘Court of Appeals’ in het Federale Circuit (CAFC) zal besluiten of er verdere discussie nodig is op basis van Apple’s claims. Is dat het geval, dan zullen in een later stadium de argumenten van Apple en Samsung nogmaals worden aangehoord.

Rechtszaak over e-books

De ‘DOJ-zaak’ over e-books is eigenlijk de meest saaie van de drie. Het gaat daarbij over prijsafspraken rond ebooks – niet iets waar we in Nederland en België meteen mee te maken hebben, tenzij je gewend bent om boeken bij Amerikaanse aanbieders te kopen. Apple zou hebben samengezworen met HarperCollins, Hachette, Simon & Schuster, Penguin Group en Macmillan om prijzen in de iBookstore kunstmatig te reguleren. Afgelopen week stelde het Ministerie van Justitie een schikking voor, waarbij het zogenaamde agencymodel met de uitgevers wordt afgezworen. Er zou ook een instantie worden ingeschakeld die voor minimaal vijf jaar eventuele concurrentievervalsing en prijsafspraken in de gaten houdt. De uitgevers waren van mening dat afschaffen van het agencymodel hen zwaarder treft dan Apple. Het Ministerie van Justitie wil met de maatregelen voorkomen dat Apple soortgelijke afspraken sluit met aanbieders van films, muziek, tv-shows en dergelijke.

Update: Er zijn geen definitieve uitspraken gedaan tijdens de hoorzitting over e-books. De rechter betichtte Apple en de uitgevers er wel van dat ze geen enkele spijt betuigden van het feit, dat ze consumenten teveel hadden laten betalen. De rechter wil afspraken die Apple met uitgevers maakt aan banden leggen, om nieuwe prijsafspraken te voorkomen.

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.