Vooruitblik: dit weten we al over de iPhone 5

Vooruitblik op de iPhone 5. Apple heeft nog niets officieel aangekondigd, maar uit gelekte onderdelen en andere aanwijzingen is wel een duidelijk beeld te vormen over de eigenschappen van de iPhone 5.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iPhone 5Apple gaat woensdag 12 september vrijwel zeker een nieuwe iPhone aankondigen. Omdat de afgelopen dagen het aantal bezoekers op iPhoneclub flink is gegroeid, zetten we voor al deze nieuwe lezers nog eens alle eerdere details en bewijzen op een rij. Voor een beknopte samenvatting kun je natuurlijk ook terecht in ons dossier iPhone 5. Uiteindelijk is er nog niets zeker: niets is officieel totdat Apple het zelf heeft aangekondigd. Maar we kunnen uit de constante stroom aan gelekte onderdelen en materiaal van Apple zelf wel een hoop afleiden.


Apple heeft de iPhone 5 nog niet onthuld, maar we kunnen er vanuit gaat dat op 12 september een nieuwe iPhone wordt aangekondigd. Daarnaast worden nieuwe iPods en mogelijk ook een iPad mini verwacht. Een poll op iPhoneclub maakte duidelijk dat de meeste van onze lezers een nieuwe iPhone, iPod touch en iPad/iPad mini verwachten. De Apple-televisie en Apple TV settopbox waarover eerder werd gesproken, lijken op de lange baan te zijn geschoven vanwege afspraken met externe partijen.

Uitnodiging 12 september

apple banner icoontjesApple is een van de meest geheimzinnige bedrijven ter wereld en bovendien het bedrijf waar het meest over wordt gespeculeerd. Tegelijk is het een van de meest voorspelbare bedrijven: nieuwe apparaten komen meestal op vaste momenten en er lekt zoveel uit, dat je al een vrij goed beeld kunt vormen wat Apple gaat doen. Sinds 2007 heeft Apple elk jaar één nieuwe iPhone aangekondigd. Afwisselend ligt de focus daarbij op een nieuw uiterlijk (iPhone 3G, iPhone 4) en op nieuwe softwarefuncties (iPhone 3GS, iPhone 4S). Dit jaar is de kans daarom groot dat de iPhone een nieuw uiterlijk krijgt. Dat wordt bevestigd door een stortvloed aan gelekte onderdelen, mockups en andere geruchten. Apple’s uitnodiging voor 12 september bevat alvast een aanwijzing: de kleurige strepen lijken uitgerekte app-icoontjes te zijn. Veel mensen leiden eruit af, dat de iPhone een langer scherm krijgt zoals eerder al bleek uit diverse geruchten.

Design

iphone 5 mockupDe iPhone 5 gaat er vermoedelijk deels hetzelfde uitzien als de iPhone 4 en iPhone 4S: een zwarte of witte glazen behuizing met een zilverkleurige metalen rand. Het belangrijkste verschil is de uitgerekte vorm van het toestel: de iPhone 5 wordt volgens de geruchten niet breder, maar wel een stukje langer. Dit zorgt ervoor dat er ruimte is voor een 4-inch scherm met een beeldverhouding 16:9. De algemene vorm van de iPhone is steeds hetzelfde gebleven: een groot multitouch-scherm met één knop onder het scherm. Op de metalen rand bevinden zich de volumeknoppen, muteknop en aan/uitknop. De materiaalkeuze is wel eens gewijzigd, maar het algemene icoontje (zoals te zien in het iCulture-logo) is nog steeds hetzelfde. Radicale veranderingen in design hoeven we niet te verwachten. Zoals de iPhone er nu uitziet, is een soort ideale vorm waarop steeds kleine tweaks zullen worden toegepast. De functionaliteit staat voorop.

Uit gelekte schermpanelen van de iPhone 5 ontstaat de indruk dat de FaceTime-camera naar middenboven is verplaatst. Voorheen bevond deze frontcamera zich links van de telefoonspeaker. Alle voorgaande iPhones hadden een scherm van 3,5 inch. De iPhone 5 zal daarom een buitenbeentje zijn, met het uitgerekte 4-inch scherm. Het is nog onduidelijk wat dit betekent voor ontwikkelaars: uitgerekte appschermen zullen er niet mooi uitzien, zwarte balkjes om de extra 176 pixels te overbruggen evenmin. Ontwikkelaars van populaire apps zullen in sneltreinvaart hun apps moeten aanpassen. Omdat Apple nog niet officieel heeft bekendgemaakt dat het scherm groter wordt, heeft het voor de ontwikkelaars ook geen zin om nu al aangepaste apps uit te brengen – tenzij ze het doen vanwege publiciteit. Ontwikkelaars die gebruik maken van AutoLayout kunnen hun apps gemakkelijk aanpassen, apps met UITableView of UICollectView kunnen een extra cel toevoegen. In een nieuwsapp waar je de laatste 6 nieuwsberichten te zien krijgt, zie je voortaan 7 nieuwsberichten in beeld. Apple’s eigen apps en standaard meegeleverde apps zullen ongetwijfeld zijn bijgewerkt op het moment dat de iPhone 5 op de markt komt. Op het homescherm zie je een extra rijtje iconen.

Behuizing en scherm

iPhone 5 resolutieHet 4-inch scherm is nu al een paar keer genoemd, maar er valt nog meer te zeggen over het scherm. Zoals de schermresolutie. In 2010 verviervoudigde Apple de hoeveelheid pixels op het scherm van 320 x 480 naar 640 x 960. De schermverhouding en de afmetingen in centimeters bleven hetzelfde. Dit retinascherm bood een veel scherper beeld, waarbij je de losse pixels nauwelijks meer kon waarnemen. De iPhone 5 heeft vermoedelijk een scherm van 640 x 1136 pixels. De pixeldichtheid blijft met 326 ppi ook hetzelfde. De breedte van het scherm blijft dus 640 pixels en de breedte in centimeters blijft ook hetzelfde. Daardoor is de iPhone 5 nog steeds met één hand te bedienen. Het wordt geen platgeslagen pannenkoek, zoals de Galaxy Note. Apple koos er niet voor om de huidige 640 x 960 pixels te handhaven en het schermformaat te verhogen naar 3,5 naar 4 inch. Dat zou betekenen dat de pixeldichtheid van 326 ppi naar 288 ppi zou gaan. Mensen die een retinascherm gewend zijn, zouden meteen gaan klagen over de korrelige beeldkwaliteit.

Ook nieuw bij de iPhone 5 is gebruik van in-cell technologie. Hiermee kan Apple de aanraaksensor in het LCD-scherm integreren, waardoor er een extra schermlaag afvalt. Dit scheelt 0,5 mm en een toestel als de iPhone 4S (dikte: 9,3 mm) kan daardoor opeens 8,7 mm dun worden. Gelekte foto’s van behuizingen bevestigen deze iets dunnere uitvoering.

Dockconnector

iPhone 5 kabelAanvankelijk lag de nadruk erg op het nieuwe scherm van de iPhone. De laatste weken is de focus gericht op de kleinere dockconnector: wat gaat dat betekenen? Werken oude accessoires nog wel? En hoe zit het met die kleinere aansluiting? Apple heeft negen jaar lang de 30-pins dockconnector voor de iPod, iPhone en iPad gebruikt. Met de iPhone 5 komt daar waarschijnlijk verandering in, met kabels die Apple zelf gaat maken. Een kleinere connector houdt in dat er meer ruimte overblijft voor andere componenten, zoals de batterij. Kabels zijn dankzij Wi-Fi-synchronisatie en AirPlay ook eigenlijk minder nodig. Alleen om op te laden heb je nog een kabelaansluiting nodig – tenzij Apple contactloos laden aankondigt, maar dat wordt niet verwacht. TechCrunch hoorde eerder dit jaar over een 19-pins verbinding, volgens 9to5Mac is het 9-pins en volgens iLounge is het 8-pins. Al die aansluitpuntjes zijn een erfenis uit het verleden. Als je bedenkt dat een usb-aansluiting maar 4 contactpuntjes nodig heeft, is het voor Apple goed mogelijk om het aantal te reduceren.

Er komt een adapter om oude accessoires geschikt te maken voor de iPhone 5. Volgens geruchten is Apple voorlopig het enige bedrijf dat deze adapters en bijbehorende kabels produceert, vermoedelijk voor een prijs van 10 euro per adapter en 19 euro voor een kabel.

NFC

iPhone passbookTalloze keren is gesuggereerd dat de iPhone 5 zou beschikken over NFC-technologie. Daarmee kun je draadloos transacties uitvoeren, zoals betalen in winkels en inchecken op locaties. Near Field Communications lijkt echter van tafel te zijn verdwenen. Al eerder ontstond de indruk dat Apple liever Bluetooth 4.0 voor dergelijke transacties gebruikt. Apple was vorig jaar de eerste fabrikant die een smartphone met Bluetooth 4.0-ondersteuning uitbracht. Qua toepassingen kan Bluetooth 4.0 een hoop functies aan, die met NFC mogelijk zijn. De eerste aanzet daartoe is te vinden in de nieuwe app Passbook, waarmee je vliegtickets, kortingsbonnen en klantenkaarten op zak kunt hebben. Medewerkers scannen de klantgegevens van het scherm, in plaats van een plastic pasje. Door gebruik te maken van energiezuinige Bluetooth 4.0-accessoires is nabijheid al genoeg om een transactie te registreren. Voor een betaling zul je dan nog wel een actie op het scherm moeten uitvoeren, om te voorkomen dat je digitale portemonnee ongemerkt wordt leeggeslurpt.

Prijs

De iPhone 5 gaat waarschijnlijk hetzelfde kosten als de huidige iPhone 4S. Dat betekent:

  • 16GB iPhone 5: €599
  • 32GB iPhone 5: €699
  • 64GB iPhone 5: €799

De verwachting is dat de iPhone nog steeds in zwart en wit te koop zal zijn. De uitnodiging voor het evenement op 12 september toont allerlei kleurtjes en wekte daarom de verwachting dat de iPhone misschien in meerdere kleuren beschikbaar komt. Maar wij achten die kans klein. Vermoedelijk hebben de kleurtjes te maken met extra kleurkeuzes bij de iPods, of zijn het niet meer dan uitgerekte app-icoontjes (die van zichzelf al kleurig zijn). We verwachten ook geen wijziging in opslagcapaciteit: 16GB, 32GB en 64GB blijven waarschijnlijk de enige keuzes. Als Apple vasthoudt aan eerdere gewoontes komt er een 8GB-versie van de iPhone 4S beschikbaar als budgetmodel. Wat er met de iPhone 3GS en iPhone 4 gaat gebeuren is onzeker.

Processor

Apple A6Apple laat meestal weinig los over interne componenten van de iPhone. Als er een nieuwe grafische processor wordt toegepast, blijft het vaak bij vage aanduidingen dat “weergave van games zevenmaal sneller” is geworden. Vergelijking met de Tegra 3- en Snapdragon-processoren in andere smartphones is niet mogelijk, omdat Apple eigen processoren (of beter gezegd: een system-on-a-chip) uitbrengt onder de naam A4 en A5. Het vermoeden bestaat dat Apple de iPhone 5 gaat voorzien van een nieuwe processor die de naam A6 krijgt. Ter referentie: de A5 heeft een ARM Cortex-A9 en een PowerVR SGX543MP2 GPU met 512MB RAM. Zodra de iPhone 5 op de markt is verschenen zullen reparatiebedrijven de exacte details natrekken, maar het kan wel een paar dagen duren voordat alle details bekend zijn. Van Apple zullen we niet veel horen.

4G en LTE

De iPhone 5 is waarschijnlijk voorzien van 4G LTE, waardoor hogere dataverbindingen mogelijk zijn dan bij het huidige 3G-netwerk. Voor 4G is echter wel een apart datanetwerk nodig, dat in Nederland en België nog niet volledig is uitgerold. Bovendien zijn 4G-abonnementen nog niet op grote schaal af te sluiten. Er draaien wel enkele pilots bij diverse operators. Vanaf 31 oktober gaat in Nederland de frequentieveiling voor mobiele netwerken van start. Eén van de geveilde frequenties is 1800 MHz, de frequentie waarop het Nederlandse 4G-netwerk waarschijnlijk gaat werken. De 4G-versie van de iPad ondersteunt deze frequentie nog niet, maar de toekomstige iPhone 5 waarschijnlijk wél.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
11 september 2012 om 16:25
Categorie
iDevices
60 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.