Vodafone logo

Geen snelheidslimiet 4G meer voor Vodafone-klanten

Vodafone heeft de snelheidslimiet op het 4G-netwerk opgeheven voor alle klanten, waardoor de theoretische snelheid oploopt naar 75 Mbps. Binnenkort volgt het nog snellere 4G+.

Vodafone logoVodafone hanteert vanaf 1 september niet langer een maximumsnelheid voor 4G. Alle klanten hebben daardoor recht op een even snelle 4G-verbinding. Voorheen was er onderscheid tussen klanten: bij sommige abonnementen was 25 Mbps de topsnelheid, voor andere abonnementen 50 Mbps. Vanaf 1 september geldt dat onderscheid niet meer, ook niet voor prepaidklanten. De snelheidslimieten waren ingevoerd om het netwerk niet teveel te belasten. Nu Vodafone heeft gezien dat het netwerk de stroom gebruikers aankan, was er geen technische reden meer om maximumsnelheden te blijven hanteren. Klanten kunnen nu snelheden halen tot 75 Mbps (download) en 50 Mbps (upload). Het loslaten van de snelheidslimiet is ook een eerste stap richting de uitrol van 4G+ (LTE-Advanced), dat de komende maanden beschikbaar komt en snelheden tot boven 200 Mbps mogelijk maakt. De iPhone 6 heeft vermoedelijk ondersteuning voor LTE-Advanced.

Binnenkort nog sneller met 4G+

Vodafone zal voor de snellere netwerktechnologie de marketingnaam 4G+ hanteren. Om er gebruik van te kunnen maken heb je een nieuw toestel nodig: vermoedelijk de iPhone 6 of een nieuw model van Samsung. De toestellen kunnen meerdere 4G-frequenties tegelijk gebruiken, waardoor de snelheid hoger ligt. 4G+ komt eind dit jaar in tientallen Nederlandse steden beschikbaar, terwijl het normale 4G-netwerk van Vodafone in de loop van september landelijk dekkend zou moeten zijn. Vodafone-directeur consumentenmarkt Bart Hofker denkt dat er op termijn grotere databundels moeten komen, maar vindt het moment nog niet rijp.

Lees ook: iPhone-abonnementen bij Vodafone

In de praktijk zullen de werkelijke snelheden wel iets lager liggen dan hiervoor genoemd. De praktisch haalbare snelheid van 4G zal liggen op 10 tot 25 Mbps en als straks 4G+ wordt ingevoerd moet je rekenen op een werkelijke snelheid van 50 tot 70 Mbps. Volgens hoofd productontwikkeling Jan Jongeneel van Vodafone gaan klanten het verschil wel degelijk merken. Het netwerk wordt bovendien efficiënter, omdat mensen sneller klaar zijn met hun downloads, waardoor er minder mensen tegelijk actief zijn op het netwerk. Op een aantal locaties in Amsterdam wordt 4G+ al getest, in oktober begint de grootschalige uitrol in meerdere steden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 augustus 2014, 12:57
Categorie Providers
Onderwerpen 4g, Vodafone
22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.