ellys choice

Elly’s Choice: Nederlandse romans lezen voor vaste prijs per maand

Nederland heeft een 'Spotify' voor e-books: met Elly's Choice kun je een maand lang boeken op je iPad lezen voor een vast bedrag van drie euro per maand.

ellys choiceHeel wat nieuwkomers hebben zich al de iTunes/Spotify/Netflix voor boeken, films, tv-series of krantenartikelen genoemd. Vandaag gaat alweer zo’n dienst van start: Elly’s Choice, de eerste Nederlandse abonnementsdienst voor e-books. Via je iPad of ereader lees je boeken van onder andere Saskia Noort, Nicci French, Herman Koch en Auke Hulst. Het aanbod bestaat uit bestsellers en debuutromans van nieuwe talenten. De naam Elly’s Choice klinkt als een leesmap of aanbieder van kasteelromans, maar toch hebben initiatiefnemers Veen Bosch & Keuning en Dutch Media (Lebowski) een intellectueler publiek voor ogen: mensen die Nederlandse literaire romans en spannende boeken willen lezen.

Elly’s Choice kost €2,99 per maand en geeft je elke maand toegang tot tien titels. Deze maand zijn dat onder andere Debet van Saskia Noort, Zomerhuis met zwembad van Herman Koch en Blauwe maandag van Nicci French. Er hoort ook een digitaal tijdschrift bij, met recensies en interviews rondom het boekenaanbod van die maand. De uitgevers verwachten binnen enkele jaren honderdduizenden abonnees te verzamelen, onder andere door gratis abonnementen weg te geven bij Samsung. Maar of dat ook actieve lezers zullen zijn?

Buiten Nederland zijn al soortgelijke abonnementsdiensten voor e-books opgericht, zoals Kindle Unlimited ($9,99 per maand), Oyster, Scribd en Readfy. Het grote verschil is dat je bij Kindle Unlimited onbeperkt in het digitale aanbod van Amazon kunt bladeren, terwijl je bij Elly’s Choice beperkt bent tot de 10 gekozen boeken. Wel geeft Elly’s Choice 30% korting op andere titels van VBK (eigenaar van onder andere Atlas Contact, Luitingh-Sijthoff en Ambo Anthos) en Dutch Media (Lebowski). Uitgeefconcerns WPG en LannooMeulenhoff kondigden een jaar geleden al aan om een abonnementsdienst voor digitale boeken te lanceren, maar Elly’s Choice is ze voor.

De oprichters van Elly’s Choice willen een alternatief bieden voor de ‘5.000 e-books op een usb-stick’, de manier waarop de meeste Nederlanders aan hun e-books komen. Uit een marktonderzoek bleek dat in Nederland voor negen van de tien e-books niet wordt betaald. Lezers die overweldigd zijn door het illegale aanbod vinden bij Elly’s Choice een selectie met extra context in de vorm van boekbesprekingen en interviews met de auteurs.

Wie graag een selectie leest van al het beschikbare materiaal kan trouwens ook terecht bij de Vakantiebieb, maar is dan wel beperkt tot lezen in de vakantieperiodes.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 augustus 2014, 8:54
Categorie Diensten
Onderwerp ebook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.