Vodafone gaat alsnog EDGE-netwerk in Nederland inschakelen

Vodafone is begonnen met de uitrol van een EDGE-netwerk. Ze willen daarmee de capaciteit van het netwerk uitbreiden, zodat er minder druk is op het GSM- en 3G-netwerk.

edge iphoneTelfort trok in 2007 de stekker uit het enige EDGE-netwerk dat Nederland rijk is geweest. EDGE was inmiddels ingehaald door het veel snellere UMTS. Klanten waren boos, want ze werden opeens gedwongen om een nieuw toestel aan te schaffen of vielen terug naar het veel tragere GPRS. Toch ziet Vodafone nog een toekomst voor EDGE: ze zijn begonnen met de uitrol van een EDGE-netwerk in Nederland. Het gaat om gebieden waar het 2G-netwerk momenteel veel wordt gebruikt. Vermoedelijk worden stedelijke gebieden en gebieden met zwakke 3G-dekking als eerste van EDGE voorzien. Soms zullen er nieuwe zendmasten worden geplaatst, maar in de meeste gevallen volstaat een software-upgrade op de huidige zendmasten.


EDGE werkt op het bestaande GSM-netwerk en heeft een maximale theoretische snelheid van 384 kbps. Ter vergelijking: het 3G-netwerk van Vodafone heeft momenteel al een maximale snelheid van 28,8 Mbps. Vodafone wil met de EDGE-uitrol de capaciteit van het netwerk uitbreiden. Door de toenemende populariteit van smartphones wordt er meer druk op het netwerk gelegd, zowel op 3G als het aloude GSM (met GPRS). Door EDGE in te schakelen kan die druk op het netwerk beter worden opgevangen. Hedendaagse smartphones zijn nog steeds geschikt voor EDGE-netwerken en ook in België wordt EDGE nog veel gebruikt. De Belgische operators Mobistar, Proximus en BASE hebben al een EDGE-netwerk actief.

Voordeel voor de gebruikers is dat EDGE veel vriendelijker voor je batterij is. Bovendien heb je de (extreem) hoge maximumsnelheden van 3G lang niet altijd nodig. Zelfs smartphonebezitters zijn niet de hele dag bezig met het streamen van filmpjes, maar besteden ook relatief veel tijd aan eenvoudige taken zoals e-mail ophalen en berichtjes sturen, waarvoor EDGE meer dan voldoende is. Een EDGE-verbinding is herkenbaar aan het E-tekentje in de statusbalk van je iPhone.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

43 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.