Dit toetsenbord voor iPhone wil 80% van je spelfouten voorkomen

Erg conventioneel is ‘ie niet
Het Typewise-toetsenbord voor iPhone wil 80% van je spelfouten onderscheppen. Het ontwerp is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en de toetsen zijn 70% groter dan het standaard toetsenbord. In december is het beschikbaar in de App Store.

Typewise heeft een opmerkelijk ontwerp

Je hoeft niet lang te kijken om op te merken dat het Typewise-toetsenbord een ander ontwerp heeft dan de meeste toetsenborden. De letters zijn 70% groter dan het standaard toetsenbord van iOS en hebben de vorm van honingraten. Ook zitten de toetsen niet allemaal netjes op een rijtje, zoals we gewend zijn.


Typewise heeft ondersteuning voor verschillende slimme technieken. Zo kun je vegen om tekst ongedaan te maken. Haal je te veel weg? Dan kun je weer terugvegen om je tekst terug te halen. Het toetsenbord heeft autocorrectie, en leert jouw woorden kennen als deze eerst niet herkend worden. Zo worden namen bijvoorbeeld niet meer gecorrigeerd. Bovendien hoef je ook niet te wisselen tussen talen, want dat kan Typewise zelf.

Typewise toetsenbord

Met deze en meer trucs wil Typewise ervoor zorgen dat je tot 80% minder spelfouten maakt tijdens het typen. We denken dat het wel even wennen zal zijn, maar je krijgt er als het goed is nettere teksten voor terug.

Een toetsenbord gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek

De reden dat Typewise dit ontwerp heeft is wetenschappelijk onderzoek van onder andere de Universiteit van Cambridge. Dit wijst uit dat autocorrectie echt helpt, maar het aantal typfouten blijft gelijk. Zo worden veel woorden onnodig ‘gecorrigeerd’ en kunnen namen niet herkend worden. Ook is de plek van sommige toetsen niet handig op een klein scherm. De onderzoekers zeggen dat één op de vijf getypte woorden een spelfout bevat.

Toetsenbord iOS versus Typewise

De makers van Typewise stellen dat ons QWERTY-toetsenbord ontworpen is voor oude typemachines. Dat is de reden dat de toetsen zoveel groter zijn dan je gewend bent op je telefoon. Veelgebruikte letters moeten ook beter gecentreerd zijn zodat je duimen er beter bij kunnen.

Een voordeel van Typewise ten opzichte van andere toetsenborden zoals Gboard van Google is privacy. De makers beloven dat alles wat je typt op jouw toestel blijft. Bij Gboard worden teksten naar Google gestuurd. Dit is naar eigen zeggen voor het verbeteren van de dienst.

Je kunt je via de website van Typewise aanmelden voor de beta. Het toetsenbord moet in december in de App Store staan. Meer weten over Typewise? Dat kan in een blogpost van de ontwikkelaars.

Bekijk ook

Alternatieve toetsenborden installeren op iPhone en iPad

Alternatieve toetsenborden installeren op je iPhone of iPad is een fluitje van een cent. We leggen uit hoe je toetsenborden van derden kunt installeren en verwijderen. En hoe zit het met de privacy?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.