Toekomstige iPhone kan gebruiker aan z’n stem herkennen

De toekomstige iPhone kan de gebruikers aan hun stem herkennen. Tenminste, als Apple een pas gepubliceerd patent in de praktijk gaat toepassen.

stembedieningGesproken opdrachten (voicecommando’s) zijn niet zo heel bijzonder op mobiele telefoons: op de iPhone is het al mogelijk sinds de iPhone 3GS. Wel nieuw is dat de telefoon je herkent aan je stem. In een nieuw patent is te lezen hoe Apple dat voor zich ziet. Het patent beschrijft een systeem dat gebruikers herkent wanneer ze hardop spreken. Normale voice control-systemen maken gebruik van een woordenlijst. Maar die krijgt al snel een enorme omvang en legt grote druk op de resources.

Apple heeft de oplossing met een systeem dat stemmen van gebruikers herkent. De iPhone weet dan welke taken uitgevoerd moeten worden en kan de herkenning afstemmen op jouw gedrag. Een eenvoudig commando is “bel John’s mobiele telefoon” waarin het steekwoord “bel” voorkomt met de variabelen “John” en “mobiele telefoon”. Het kan ook ingewikkelder: “Zoek mijn meest gespeelde muzieknummer met een 4-sterrenwaardering en maak daarvan een Genius-afspeellijst op basis van dit nummer”. Je kunt ook natuurlijke taal gebruiken: “Kies een goed nummer om aan een partymix toe te voegen”.

Omdat je als gebruiker bepaalde kenmerken en voorkeuren hebt, hoeft de iPhone geen rekening te houden met opties die jij niet gebruikt. Ook wordt het mogelijk dat twee mensen een iPad delen, met eigen persoonlijke instellingen en content. Maar op de iPad is dat nou juist wat Apple nog níet heeft gedaan: meerdere gebruikersaccounts toestaan. Het patent noemt als uitvinder Allen P. Haughay en werd oorspronkelijk in februari 2010 ingediend en is nu gepubliceerd. We zijn benieuwd of Apple het idee snel gaat toepassen in de iPhone.

Meer info: patent Apple

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 augustus 2011, 21:50
Categorie Apple
Onderwerpen apple, patenten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.