Tim Cook bij vertrek uit Amsterdam, foto door iCulture

Tim Cook en andere tech-CEO’s woensdag op bezoek bij Trump

Tim Cook zal woensdag aanwezig zijn bij de tech summit van Donald Trump, waar hij met de techsector overlegt over de toekomstige koers.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Tim Cook gaat samen met Larry Page, Sheryl Sandberg en andere bekende kopstukken uit de techwereld afreizen naar New York. Op woensdag zullen ze daar aanwezig zijn bij de tech summit van toekomstig president Trump. Alle grote techbedrijven lijken van plan om aanwezig te zijn op het evenement: Apple CEO Tim Cook, Alphabet CEO Larry Page en Facebook COO Sheryl Sandberg staan in ieder geval op de lijst om Trump Tower in Manhattan te bezoeken.

Tim Cook bij vertrek uit Amsterdam, foto door iCulture

Tim Cook woensdag op bezoek bij Trump

Het zou gaan om een handjevol sleutelfiguren uit de industrie, waaronder ook Microsoft CEO Satya Nadella, Cisco CEO Chuck Robbins, IBM CEO Ginni Rometty, Intel CEO Brian Krzanich en Oracle CEO Safra Catz. Ook Amazon CEO Jeff Bezos heeft een uitnodiging ontvangen en dat geldt vrijwel zeker ook voor Tesla CEO Elon Musk. De uitnodigingen werden gedaan door Trump’s stafchef Reince Priebus, Trump’s schoonzoon Jared Kushner en investeerder Peter Thiel.

Vorige week was al bekend dat Trump een bijeenkomst met de Amerikaanse techsector wil organiseren; het was alleen nog niet bekend wie hij had uitgenodigd. Op de agenda staat vooral wat er de komende jaren moet gebeuren met de techsector. Oracle CEO Catz heeft aangegeven dat zij de verkozen president zal steunen en op elke mogelijke manier zal helpen. “Als hij de belastingen kan hervormen, regelgeving kan versoepelen en betere handelsafspraken kan maken, zal de Amerikaanse tech-industrie sterker en competitiever dan ooit zijn”, aldus Catz.

Tim Cook heeft nog geen verklaring naar buiten gebracht hoe hij over de bijeenkomst denkt en wat hij van plan is te zeggen. Wel botste Trump tijdens zijn verkiezingsstrijd herhaaldelijk met Apple, onder andere over het feit dat Apple de iPhone in de FBI-zaak had moeten ontgrendelen en dat Apple meer producten in de VS moet laten maken. Trump zou Apple gunstige belastingregelingen hebben beloofd, als ze productie naar de VS verplaatsen.

Tim Cook in kantoor

Het zal een stevig gesprek worden. Veel techbedrijven zijn het oneens met Trump over onderwerpen als encryptie en netneutraliteit. Dat mensen zoals Tim Cook toch aanwezig zijn, zal vooral ermee te maken hebben dat ze invloed willen hebben op de koers. Een bron die Re/code sprak heeft het echter over een “circus”, waar iedereen even z’n gezicht wil laten zien. Hoewel, iedereen?

Wel uitgenodigd, niet aanwezig
Er zijn ook techbazen die voor de uitnodiging hebben bedankt en die zijn vooral te vinden bij de wat jongere, innovatievere bedrijven: Uber CEO Travis Kalanick en Airbnb CEO Brian Chesky zullen niet aanwezig zijn en dat geldt ook voor de CEO’s van Netflix, Dropbox en Slack. Overigens zal ook Salesforce CEO Marc Benioff niet komen opdagen. Ook bekende investeerders als Marc Andreessen, Max Levchin en Reid Hoffman zullen niet aanwezig zijn, net als ondernemer Mark Cuban en Twitter CEO Jack Dorsey, ook al is Twitter het favoriete communicatiekanaal van Trump geworden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 december 2016, 16:35
Categorie Achtergrond
Onderwerpen politiek, tim cook, trump

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.