‘Technologie in iOS 4.2 zorgt voor accu die langer meegaat’ (update x2)

Volgens Nokia Siemens Network bevat de laatste softwareupdate voor het iOS-besturingssysteem speciale technologie waarmee efficiëntere communicatie tussen toestel en netwerken mogelijk is.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

Nokia Siemens NetworksNokia Siemens Networks (NSN), een van ‘s werelds belangrijkste fabrikanten voor telecominfrastructuur, heeft ontdekt dat de iOS 4.2-software een belangrijke technologie bevat, Network Controlled Fast Dormancy genaamd. Deze technologie zorgt ervoor dat het netwerk en het toestel samenwerken om de beste condities voor beide te creëren. Zo zorgt het bijvoorbeeld voor snellere dataoverdracht. Maar, met name belangrijk voor gebruikers, ook voor een accu die langer meegaat. Bovendien wordt de druk op het netwerk verminderd, doordat de kans op ‘ophoping’ of ‘opstopping’ wordt verkleind.

NSN legt op haar blog uit dat smartphones, zoals de iPhone, constant verbinding maken met het netwerk, in de meeste gevallen aangestuurd door applicaties. Dit zorgt ervoor dat toestellen constant aanspraak maken op het netwerk wanneer ze vanuit idle-modus naar actieve staat gaan om te kunnen communiceren met het netwerk, bijvoorbeeld voor het ophalen van e-mail of de laatste tweets. Zodra de taak is afgerond, gaan sommige smartphones onmiddellijk terug naar de idle-modus om de accu te sparen. Het opzetten en afbreken van de verbinding kost tijd, maar heeft ook invloed op de snelheid waarmee het netwerk reageert. Aan de andere kant trekt een toestel dat constant in actieve modus blijft de accu veel sneller leeg.

Om dit probleem te voorkomen heeft men een methode ontwikkeld waarbij het toestel niet in idle-modus gaat of constant actief blijft maar in een zogenaamde tussenstatus komt, de intermediate state. Dit zorgt er volgens NSN voor dat smartphones veel sneller kunnen ontwaken en minder met het netwerk te hoeven communiceren om een dataverbinding op te zetten. Dat zou dan weer een snelle reactie van het netwerk en een langere accuduur tot gevolg hebben, aldus het bedrijf.

Volgens NSN ondersteunt de laatste update voor het iOS-besturingssysteem deze manier om met netwerken te communiceren, die ook over deze technologie beschikken. Welke netwerken dat precies zijn is echter niet duidelijk. De Zweedse Finse telefoonfabrikant Nokia heeft de technologie eveneens in haar smartphones verwerkt. Uit tests bij een telecomoperator uit het Midden-Oosten bleek dat de accu van het toestel zo’n elf uur mee ging op het netwerk dat wél over de technologie beschikte, vergeleken met zes uur op een netwerk waarbij dat níet het geval was. Middels tests in Noord-Amerika werd duidelijk dat het zorgt voor vijftig procent minder signalling of communicatie om een verbinding op te zetten en te verbreken.

Via Twitter wees NOS-nieuwslezer en iPhoneclub-lezer Rachid Finge ons erop dat de technologie door het netwerk van Vodafone Nederland wordt ondersteund. Lezer Eelco Eerenberg attendeerde ons via Twitter op een aantal tweets (1, 2, 3) van T-Mobile’s webcareteam waarin wordt bevestigd dat ook het netwerk van T-Mobile ondersteuning heeft voor Network Controlled Fast Dormancy. De update is ook door specialisten getest, maar zij merkten volgens het webcareteam geen ‘heel groot verschil in accuduur’. Wel komen er naar eigen zeggen regelmatig updates beschikbaar die, waar mogelijk, direct worden geïmplementeerd.

update 2 dec ’10: Reactie van T-Mobile toegevoegd.
update 21:25 uur: Informatie over Vodafone Nederland toegevoegd.

Bron: Nokia Siemens Network

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 december 2010, 14:05
Categorieën iOS, Providers
Onderwerpen ios 3, nokia, provider

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.